FILM: Ászok ásza
2012. augusztus 01. írta: Monty H.

FILM: Ászok ásza

Belmondo visszavág

Ha már itt az olimpia, gondoltam, vegyünk elő egy témába vágó filmet, lehetőleg a vidámabb fajtából. Az Ászok ásza nem egy mai darab – éppen harminc évvel ezelőtt készült –, de többek között Jean-Paul Belmondo játékának köszönhetően most is friss és élvezetes.
aszok asza1.jpg
Egy vakmerő francia pilóta, bizonyos Jo Cavalier az első világháború csataterei felett szerzett magának hírnevet – magán a csatatéren pedig egy ellenfélből lett barátot, egy német repülőtisztet, Günther von Beckmant. Az ezt követő húsz év sem változtatott viszonyukon, így amikor 1936-ban Cavalier a francia csapat bokszedzőjeként megérkezik a berlini olimpiai játékokra, nagy örömmel üdvözlik egymást. A náci Németország azonban veszélyes helynek bizonyul: Jo egy zsidó családon igyekszik segíteni, akiket a Gestapo üldöz. Ezzel viszont kockára teszi saját biztonságát és olimpiai szereplését is…
aszok asza3.jpg
Gérard Oury kaland-vígjátéka a Belmondo-életmű egyik népszerű darabja. Egyszerre családi, sport- és kalandfilm, illetve vígjáték. Franciaország második világháborús – meglehetősen szerényre sikerült – szereplésének ismeretében persze mondhatjuk – akár rosszindulat nélkül is –, hogy Jo Cavalier már előre revansot vesz a németeken az 1940-44-es megszállásért, ha másképp nem, legalább egyszemélyes bokszcsapatként lóvá teszi Hitlert, vagy laposra veri testőrségének merészebb tagjait. Egyébként itt éreztem azt, hogy egy amolyan folytatás milyen jól elsüthető lett volna, melyben Cavalier 1940-ben Dunkerque-nél elhagyja hazáját – lásd még Belmondót a Két nap az életben –, majd 1944-ben a D-napon visszatér és segédkezik a németek kiverésében, persze újfent egy vígjátékba hajló kalandfilm keretében. Sajnos nem jött össze…
aszok asza2.jpg
A filmben felhasználtak jó pár archív olimpiai képsort, melyet hatásosan elegyítettek néhány utólag rögzített – és Hitlert persze kifigurázó – snittel. Hitler kigúnyolásának lehetősége adta magát, és véleményem szerint ilyen oldalról is ritka jól sikerült az alkotás.
aszok asza5.jpg
A forgatási helyszínek között természetesen az eredeti német és osztrák alpesi településeket is megtaláljuk, s mivel a fényképezésre sem lehet panasz, tényleg szép a technikai összhatás. Vladimir Cosma – már-már kötelező – filmzenéje is rádob egy lapáttal. A film Franciaországban végül komoly sikert ért el, már az első héten több mint 460 ezren váltottak rá jegyet, és abban az évben csak az E.T. tudta felülmúlni a sikerét.

Pár éve nálunk is kapható DVD-n a film, sajnos elég egyszerű kivitelben: 2.0-ás francia és magyar hang, illetve magyar felirat; igazi extrákról nem beszélhetünk.

Jópofa kalandfilm Belmondóval.
Értékelés: 8/10

Ászok ásza (L’as des As)
Gaumont 1982
Kaland, sport, vígjáték (100 perc)
Rendező: Gérard Oury, Daniele Thompson
Szereplők: Jean-Paul Belmondo, Frank Hoffmann
Zene: Vladimir Cosma

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr604684683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.08.01. 15:40:19

Belmondo nekem is nagy kedvencem, Delon mellett valószínűleg a korszak másik legmeghatározóbb francia férfiideálja volt.

Csak míg Delon ördögien tiszta arcú és hidegszemű hős volt, aki inkább veszedelmes vibrációkat keltett a vásznon, addig Belmondo ez a gyűrött arcú, cinkos szemű és örökké fitt örökmozgó a barátunkká igyekezett válni.

A megmosolyogtatás volt a varázsa, a könnyedség, mintsem a "deloni" szexuális deviancia és borzongás.

Érdekes lenne, ha egyszer nekik is szánnál egy sorozatot, sajnos ők is kikopóban vannak az átlag köztudatból és már azon se lepődök meg nagyon, amikor valaki nem tudja mi fán terem:

A profi (csakis Garas szinkronnal!!), A kívülálló, Az arany bűvöletében, a Zsaru vagy Csirkefogó, vagy a Szabadlábon Velencében, melyeket én Belmondo könnyed filmjeiből a legjobbaknak tartok.

Sajnos az Ászok ásza nekem speciel nem a kedvencem, de érthető, ha valaki nagyon szereti, mert a szinte utánozhatatlan "belmondói" könnyedség miatt nagyon is lehet :)

Monty H. 2012.08.02. 09:46:15

@symor: Azt hiszem, szép sorban sorra kerülnek majd ők is. Úgyis be kéne mutatnom még néhány francia filmet.

Az Ászok ásza tényleg a könnyedség miatt olyan kellemes élmény. A profi ugyebár erős dráma is egyben, erre Belmondo még rádob egy laza, de komoly karaktert - személy szerint vígjátékait valahogy mindig jobban szerettem, valószínűleg azért kezdtem itt.
süti beállítások módosítása