KÖNYV: Star Wars: Yoda – Sötét találkozó (Sean Stewart)
2012. július 23. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Yoda – Sötét találkozó (Sean Stewart)

Szemtől szemben

Szukitsék idén nyáron két Star Wars-regénnyel is meglepik a rajongókat, ezek közül az első a klónháború éveiben játszódik, a főszerepben pedig az előtrilógia két jelentős figurája, Yoda mester és Dooku gróf.

sw yoda.jpgA klónháború immár két éve zajlik. A Köztársaság szorult helyzetben van, a Jedi-rend pedig egyre-másra veszíti el tagjait a harcok során, így a tanítványok képzése is felgyorsul. Yoda ekkor kap üzenetet hűtlenné vált tanítványától, Dookutól, aki a Vjun-rendszerben rejtőzik és találkozót ajánl neki. Erre a találkozásra mind a ketten régóta várnak…

Sean Stewart regénye több szempontból is érdekes lehet a rajongók számára. Amellett, hogy akciódús, más értelemben is izgalmas: a jedik és a sithek egy-egy kulcsfigurája a főhős, akik mindig is fontos szerepet játszottak a korszak történetében, de igazán sokat nem tudhattunk róluk. Ezúttal azonban az ő közös előéletük is terítékre kerül, miközben a Jedi-templom élete is kibontakozik előttünk a fiatal tanítványok szemszögéből. Két ifjú jedi-jelölt ugyanis fontos szerepet kap a könyvben, de feltűnik még Assajj Ventress is, sőt, Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi, igaz, ők ketten csak amolyan statisztaként. Az alaptörténet is formabontó, más szóval egy változatos és jól kidolgozott regényt olvashatunk most, mely nem mentes az apróbb hibáktól, de akkor is érdemes a figyelmünkre. Ezen hibák közé sorolom például a francia (Malreux) és a magyar (Esterhazy) nevek használatát, amelyek szerintem egyszerűen nem valók a Star Wars-univerzumba, illetve érezhető, hogy a szerző itt-ott nagyon aprólékosan kidolgozza a cselekményt és a párbeszédeket, míg másutt elnagyolja. Ez nem jelentene automatikusan problémát, de nekem szemet szúrt – és ez véleményem szerint vonatkozik a történet csúcspontját képező párbeszédre is…

Star Wars: Yoda – Sötét találkozó (Star Wars: Yoda – Dark Rendezvous)
Írta: Sean Stewart
Fordította: Szent Mihály
Szukits 2012
340 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr574664510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z(é) 2012.07.23. 22:46:35

Üdv! Azért ide írok, mivel email címet nem találtam, és ez a legfrisebb bejegyzés. A tanácsodat szeretném kérni. Kétfajta könyvet keresek. Második vh. mind a kettő, olyan kellene ami főleg a haditechnikával foglalkozik részletesen (harckocsik, repülők, hajók, felszerelések, fegyverek, tengeralattjárók stb) a másik pedig valami nagyobb terjedelmű mű, ami alaposan kivesézi a második világháborút. (gondolok itt olyan könyvekre, ami úgy foglalkozik a dolgokkal mint pl a másodikvh.hu nevű oldal) Tudnál valamit ajánlani?

2: Érdekelne a véleményed a Sólyom végveszélyben, az Apokalipszis most, és a Szarvasvadász című művekről ezekről majd egyszer írhatnál. Egyébként a blog remek, kb egy éve követem nyomon a munkásságod, de csak most szántam rá magam a kommentelésre a könyvek miatt, mivel látom, hogy otthonosan mozogsz a témában. :)

Monty H. 2012.07.24. 09:33:50

@Z(é): Szia.
Átfogó második világháborús kötet:
- John Keegan: A második világháború (nem olvastam, de ajánlják, és róla elhiszem, hogy tényleg jó)
- A.J.P. Taylor: A második világháború képes krónikája

Haditechnikai áttekintés: ilyen kötetek néha felbukkannak, de nem tudnék konkrét címet adni, ilyen könyvet már nagyon rég olvastam.

A fenti filmekről már rég szeretnék én is írni, de valahogy eddig nem került rájuk sor. :-) Addig is, míg odajutok, ajánlom egyik videoklipemet, amely a Black Hawk Downnál mindenképp helyet kap majd, mivel belőle készült :-)

www.youtube.com/watch?v=6z2XxsXUcs4

Örülök, ha tetszik a blog, köszi mindent.

Z(é) 2012.07.24. 13:12:04

@Monty H.: Köszönöm! A John Keegan féle kötetnek utánanéztem, egyelőre mintha nem lehetne kapni, de a későbbiekben biztosan beszerzem :) A Black Hawk Down-os videó nagyon jó lett, amúgy is az egyik kedvenc filmem, jól összeraktad. :) Ajánlanám még figyelmedbe, amit tegnap kifelejtettem, a Yamato - öngyilkos küldetés című filmet. Nekem felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban, egyrészről érdekes japán szemszögből látni a valaha volt legnagyobb csatahajó végzetét, de a zene, meg a történet néhány eleme nem győzött meg, de azért szerintem érdemes egyszer megnézni. :)

Monty H. 2012.07.24. 13:17:25

@Z(é): Hú, a Yamato öt éve megvan és még mindig nem néztem meg, de múltkor már elő akartam venni... :-)
süti beállítások módosítása