KIÁLLÍTÁS: Zórád-tárlatok Budapesten
2011. november 03. írta: Monty H.

KIÁLLÍTÁS: Zórád-tárlatok Budapesten

Nagy örömmel szereztem tudomást arról, hogy Zórád Ernő születésének 100. évfordulójáról nem feledkeztek meg a székesfővárosi múzeumok sem. Ennek köszönhető az a ritka és igen örvendetes tény, hogy egyszerre három tárlat is látható a budapesti intézményekben. Nyakamba vettem hát a várost és ellátogattam rögtön mindháromra…

A Várnegyed Galériában – mely a Batthány utca 67-ben, a Széll Kálmán tértől pár percre található – túlnyomórészt az I. kerület lakosainak magángyűjteményeiből kölcsönadott képek láthatók, rajtuk többek között a Várnegyed, illetve a Tabán, ám ami igazi kuriózum, az az eddig még nemigen látott honvédségi témájú festmények sora, melyeket Zórád katonaévei ihlettek. A képregényes vonal is képviselteti magát – leginkább A 111-es című Heltai-regény feldolgozásának egyik nagyméretű oldala fogott meg.  Az itt kiállított Dluhopolszky-féle Zórád-portré A5-ös repróját pedig akár haza is vihetjük. A tárlat ingyenesen látogatható, egészen november 24-ig, keddtől szombatig 11-től 18 óráig.

A kArton Galéria – az V. kerületi Alkotmány utca 18-ban – nem először ad otthont Zórád-kiállításnak. Ezen a tárlaton nagy hangsúlyt kapnak a huszas-harmincas évek kollázsai és frivol életképei, az igazi különlegességet mégis a személyes tárgyak jelentik: Zórád huszárkardja, az egykori sarkantyújával keretezett(!) katonafotója, kubista önarcképe, Ágnes lányáról készített festménye, vagy az 1935-ben Kapitány Lajos által alkotott szoborportréja. A szóróanyagok közül itt A rajzművészet Jókaija című füzetkét emelném ki, mely nemcsak gyűjtői szemmel lenyűgöző. November 25-ig látogatható ingyenesen ez a tárlat, hétfőtől péntekig 13 és 18 óra között.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – továbbra is az V. kerületi Károlyi Mihály u. 16. szám alatt – kiállítása érthető módon irodalmi szemmel közelít a Zórád-életműhöz. Ebben a szellemben a budapesti utcaképek mellett igazából az illusztrációnak készült festmények dominálnak, melyeket képregényekhez, irodalmi művekhez vagy gyerekkönyvekhez, regényekhez készített. Jó érzés volt felfedezni az általam is bemutatott Puskák és galambok egy példányát, a Névtelen várat, vagy az Ál-Petőfiből származó képeket. A tárlatot egyébként Zórád Ernő hangja kíséri lemezről, aki nosztalgikus dalokat ad elő saját zongorakíséretével. A kiállítást november 17-ig, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthetjük meg, a belépő ára 800 forint. 

Megjegyezném még, hogy a centenáriumi évnek nem ezek az utolsó eseményei. Tudtommal a kiállítások másutt is megtekinthetők lesznek, illetve december 4-én Óbudán, a Krúdy Házban kerül majd megrendezésre az Adventi Zórád Élménykiállítás, ahol a szervezők az egész Zórád-életművet kívánják majd komplex módon bemutatni.

A kiállítás-sorozathoz füzet is készült, A rajzművészet Szindbádja címmel Kún István tollából, mely méltó módon emlékezik meg a Mester életéről és munkásságáról 64 oldalon. A számos Zórád-festménnyel illusztrált kiadvány valamennyi tárlaton beszerezhető.

Megköszönöm minden szervező és segítő munkáját, mert nem mindennapi élménnyel gazdagodhattunk. Nagyon remélem, hogy a közeli jövőben sor kerül a klasszikus Zórád-kötetek újrakiadására, illetve azon ritkaságok albumba foglalására, melyeket ezeken a tárlatokon végre láthattunk. És persze köszönöm Ernő bátyánknak is, hogy mindezt lehetővé tette…

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr113350788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása