KÖNYV: Zórád Ernő munkái
2011. november 09. írta: Monty H.

KÖNYV: Zórád Ernő munkái

Zórád Ernő 100. születésnapja alkalmából gondoltam egyet és elővettem a polcról a nevét viselő köteteket. A legtöbb – nem meglepő módon – a mindörökre eltűnt bohém Tabánt mutatja be, de azért akad itt más is...

Az első Tabán-kötet, mely az Egy eltűnt városrész alcímet viselte, a nyolcvanas években látott napvilágot, méghozzá az elsősorban gyerekkönyveket és képregényeket publikáló Táltos Kiadó jóvoltából. Zórád ekkor, a városrészt lebontásának 60. évfordulója kapcsán vette elő régi vázlatait, melyekből végre festmények lettek. A nagyméretű, keményfedeles album rövid bevezető és néhány releváns irodalmi részlet után egészoldalas formátumban hozza a városzrész különböző részleteit bemutató képeket. Az élményt mindössze az a tény rontja le, hogy a reprodukciók egy része valószínűleg eleve életlen lehetett…

1997-ben jelent meg a Tabán – A háromszáz éves kártyavár, mely az előzőnél már merészebb módon – és kezelhetőbb méretben – vonultatta fel a legszebb tabáni festményeket, illetve irodalmunk jeleseinek vonatkozó munkáit, Krúdytól Karinthyig. A képminőség valamivel jobb, de néhány kép itt sem tökéletes. Ez az általam leggyakrabban kézbe vett Zórád-kötet, újrakiadásra feltétlenül érdemesnek találnám, és idén van is a dolognak aktualitása, ugyebár…

Hasonló szellemben készült a Tabán – A lebontott romantika. A festmények mellett itt is fontos szerepet kapnak az irodalmi művekből kiragadott részletek (melyek egy része megegyezik A háromszáz éves kártyavárban szereplőkkel). Érdekes adalék a kötet végén olvasható összefoglaló az egykori tabáni utcák és terek nevéről és elhelyezkedéséről.

Zórád önéletrajzi írása, az Egy vándorfestő ifjúságai 1911-1951 először a hetvenes években került kiadásra, majd később, az ezredfordulón szerencsére kétszer is, javított formában.

Az első változat a Pest-Budai mozaik című könyvben érkezett, mely szép számmal válogat ifjúkorában készített színes kollázsaiból is (innen a cím), a szöveget pedig vonalrajzai díszitik. Az újabb változat a kARTon Galéria kiadásában jelent meg, tulajdonképpen az előbbi könyv kevert kivitelű verziójaként. A kísérőrajzok már színesek, és a kollázsok egy része is helyet kapott a félfényes papírra nyomott oldalakon.

A Kalandozások egy régi fiákeren a művész szakmai életútjának áttekintése, Verő László kísérőszövegével. Témáról témára haladva ismerhetjük meg Zórád válogatott munkáit, a tabáni képeket, a vadász-halász vagy épp lovas festményeket, a képregényoldalakat és az irodalmunk nagyjai előtt tisztelgő montázsokat, illetve az önéletrajzi könyvébe szánt vázlatokat. Az összhatás lenyűgöző, minden Zórád-rajongónak kötelező vétel.

És ha már belementem ebbe a témába, szeretném bemutatni a kereken 50 éve kiadott Toldit is, melyet a Magyar Helikon Zórád Ernő képeivel jelentett meg. Magát a művet nem kell bemutatni senkinek, jómagam is csak azért szereztem be a trilógia ezen változatát, mert a Mester most is lenyűgözőt alkotott… Nagy kár, hogy azóta sem jutott eszébe senkinek újra ezekkel az illusztrációkkal kiadni a fenti klasszikust.

A kötetek beszerezhetőségével kapcsolatban sajnos semmi jót nem mondhatok. Az Egy eltűnt városrész és a Toldi lényegében beszerezhetetlen, és az, aki rájuk talál egy antikvárium mélyén, igen-igen szerencsésnek mondhatja magát. A másik öt kötet is meglehetősen ritka, de a szemfülesebbek még becserkészhetnek egy-egy példányt a Vaterán vagy a bookline.hu-n.


Tabán – Egy eltűnt városrész
Szerkesztette: Vargha Balázs
Táltos 1983
80 oldal

Tabán – A háromszáz éves kártyavár
Szerkesztette: Zórád Ernő
Pallas 1997
168 oldal

Tabán – A lebontott romantika
Szerkesztette: Zórád Ernő és Fazakas István
Fekete Sas Kiadó 2002
162 oldal

Pest-Budai mozaik – két háború között – kor kép regény
Írta: Zórád Ernő
Dabas Jegyzet Kft. 2000
400 oldal

Egy vándorfestő ifjúságai 1911-1951
Írta: Zórád Ernő
kArton 2004
272 oldal

Kalandozások egy régi fiákeren
Írta: Verő László
Fekete Sas Kiadó 2002
160 oldal

Toldi
Írta: Arany János
Magyar Helikon 1961
510 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr803345289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása