KÖNYV: Puskák és galambok (Tatay Sándor)
2010. június 30. írta: Monty H.

KÖNYV: Puskák és galambok (Tatay Sándor)

Simeon meg a többiek


Május hatodikán ünnepelték az író, Tatay Sándor születésének századik évfordulóját. A többek között József Attila- és Kossuth-díjjal jutalmazott szerző a többség számára valószínűleg ifjúsági regényei – Kinizsi Pál, Bujdosásunk története – folytán lehet ismerős, de társadalomkritikai kötetei – Az eke vagy A zápor – is említésre méltók. Műveit többek között németre, oroszra, csehre, lengyelre és litvánra is lefordították. Most gyermekkorom egyik legkedvesebb olvasmányát fogom bemutatni, mely állítólag a magyar ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb kötete.

Az 1960-as keltezésű Puskák és galambok az író középiskolás korát idézi, vagyis a tatai gimnáziumban tanuló kamasz fiúkról szól. Akad közöttük mindenféle származású szerzet: van, aki jómódú jogász családból jön, van, aki zsidó, és van, aki hadiárva. A dátum 1919 ősze. A politikai helyzet zűrzavaros, a fiúk pedig nem egészen értik, mi folyik körülöttük, és miért kellett jó barátjuknak, Boda Ferkónak elhagynia az iskolát. Pajtásukat éppenséggel kommunista érzelmű – és egy ideje már bujkáló – apja miatt csapták ki, ők viszont továbbra is tartják vele a kapcsolatot, sőt igyekeznek segíteni rajta. Nemcsak testvériségük, hanem közös titkuk is összeköti őket: egy évvel korábban néhány puskát gyűjtöttek össze a hazatérő honvédek által eldobált hadfelszerelések közül. Ezeket természetesen elrejtették, ám mióta statárium van érvényben, és a csendőrök mindenütt fegyvereket keresnek, a fiúknak el kell tűntetniük ezeket, mielőtt bajba sodornák saját magukat és családjukat…

Így indul a hat fiú kalandja és ami ezután következik, az az összetartás, a kamaszkor és az útkeresés örökérvényű története, amelyen nem változtattak az elmúlt évtizedek politikai változásai sem. Az egyértelmű politikai utalások ugyanis hiányoznak a műből, így szerencsére nem egy kommunista felhangú tanmeséről van szó (lásd például a keletnémet Gerhard-Holtz Baumert – amúgy kiváló stílusban megírt – ifjúsági regényeit). A cselekmény kibontakozásával párhuzamosan pedig elénk tárul a korabeli Tata városa is, minden szépségével és romantikájával. (Tatai születésű lévén ez különösen jólesik nekem.) Azt hiszem, fenntartás nélkül ajánlhatom mindazoknak, akik kamasz gyermeküknek keresnek megfelelő olvasmányt, valamit, ami nem sárkányos-baglyos-varázslós-vámpíros...

A regény mostanra számos kiadást megért. Jómagam két változattal is rendelkezem. A Móra-féle 1960-as verzió számomra azért nagyon kedves, mert rajzait a Névtelen vár kapcsán már említett művész, Zórád Ernő készítette.

Puskák és galambok
Írta: Tatay Sándor
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó 1960
232 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr622120249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása