KIÁLLÍTÁS: Csillagok háborúja-kiállítás Rákoscsabán
2011. február 11. írta: Monty H.

KIÁLLÍTÁS: Csillagok háborúja-kiállítás Rákoscsabán

Sajnálatos, de magyarországi vonatkozásban még az olyan elismert brandeknek is nehéz dolguk van, mint a Csillagok háborúja. Gondolok itt arra például, hogy mennyire nyögvenyelősen megy a vonatkozó könyvek hazai kiadása, vagy hogy a Star Wars-képregények milyen papírminőségben kerülnek ki az újságárusokhoz… Az, hogy van például egy klubunk, vagy hogy most egy ilyen témájú időszaki kiállítás nyílt, igazából a magánemberek kitartásának köszönhető, akik láthatóan komolyabban veszik a legenda itthoni életben tartásának feladatát, mint azok, akiknek hivatalosan azok a bizonyos jogok is ott vannak a kezükben…
 

Mert ez a tárlat bizony két magánember, Somogyi Csaba  és kisfia, ifjabb Somogyi Csaba  álma és munkája volt. Huszonkét évi gyűjtögetés eredménye került itt kiállításra, egészen pontosan a Rákoscsabai Közösségi Házban (a XVII. kerületi Péceli út 222. szám alatt). A folyósón máris szembeötlő volt a tárlókban elhelyezett plakátok, videó- és DVD-tokok, illetve könyvek sokasága, de a terembe lépve látszik csak igazán, mi minden gyűlt össze a Somogyi-család otthonában.

Szinte önálló részleget alkotnak a durván 70 LEGO-készletből összeállított járművek és méretes diorámák sora, ahol a Hoth-i vagy az endori csata mellett a Halálcsillag hangárját is megtalálhatjuk (csak tudnám, mit keresett az uralkodó trónja mellett az a bohócfigura?). Darth Vader külön tárlót kapott, akárcsak a magyar kiadású képregények, vagy a gyorséttermekből és chipses zacskókból beszerezhető – sokak szemében talán már gagyi – reklámfigurák. A makettek sem maradtak el, de találunk itt idevágó újságcikkeket is (nem egyszer laikusokra valló tévedésekkel és elírásokkal tarkítva – hiába, Magyarországon a Star Wars is olyan, mint a foci és a pedagógia: mindenki ért hozzá, legalábbis azt hiszi).

A kiállítás 2011. január 3. és február 11. között volt látogatható. Sajnálom, hogy csak most tudtam róla beszámolni, de én is kicsit elkéstem, és csak az utolsó héten tudtam megtekinteni. Az ötletgazdának, illetve a művelődési ház munkatársainak szeretném köszönetemet kifejezni, és örülök, hogy a magyar viszonyok ellenére összehoztak egy ilyen tárlatot. Remélem, nem ez volt országunk történelmében az utolsó… Ha több gyűjtő is összefogna, esetleg a LucasFilm hazai képviselője is latba vetné a befolyását, még ennél is komolyabb dolgokat lehetne tenni az ügy érdekében.



A kiállításról készített híradás ITT tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr62652425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása