FILM: A Karib-tenger kalózai
2010. december 08. írta: Monty H.

FILM: A Karib-tenger kalózai

Avagy a pofátlan kalóz, az elkényeztetett csajszi és a bátor kovácslegény, meg a többiek

Rögtön az elején leszögezném, soha nem voltam a fenti trilógia rajongója, és csak nemrégiben vettem rá magam, hogy végignézzem mind a három filmet – mert egyszer ugyan láttam az első részt, sok-sok reklámmal megszakítva valamelyik kereskedelmi csatornán, de nem igazán maradt meg bennem. De nagyon kíváncsi voltam arra, mit eszik ezen ennyi ember, úgyhogy rászántam ezt a pár órát…

A Karib-tenger egyik kalózreménysége, Jack Sparrow (kapitány) éppen azon ügyeskedik, hogy visszaszerezze ellenségétől Barbossa kapitánytól állítólagos hajóját, a Fekete gyöngyöt. Eközben összeismerkedik Port Royal kormányzójának leányával, Elizabeth-tel és egy szegény, de tisztességes és harcias kováccsal, Will Turnerrel is. Előbbit azonban Barbossa elrabolja, így Sparrow és Turner együtt erednek a kalózok után, akik egyébként egy ősi átoknak köszönhetően éppen kísérteti stádiumban vannak… És ez még csak a kezdet, mert kalóztörténet lévén előkerül itt még minden szóba jöhető dolog, kincsek, bennszülöttek, tengeri szörny, és így tovább. A trilógiáról sok minden elmondható, csak az nem, hogy fordulatokban szűkölködne. Ez azonban még korántsem elég az üdvösséghez – illetve dehogyisnem, hiszen már az első rész hatalmas sikert aratott, Jerry Bruckheimer producer munkájának is hála, akiről köztudott, hogy szuperprodukciókban utazik.

De hogy objektívebben közelítsek a témához, vegyük szép sorjában a három filmet. Az első rész, A Fekete gyöngy átka, igazából alig mutat többet, mint egy klasszikus Disney-féle kalózos játékfilm. Begyepesedett, karótnyelt angol tisztek és tökkelütött katonáik, bátor és jópofa kalózgyerek, szép kisasszonyka és szegény kérője, álnok kalózok, ésatöbbi… Unalomig koptatott klisék, amik csak azért üthettek ekkorát, mert egyrészt a mai mozis közönség nagy része klasszikus kalózfilmet jó eséllyel nem is láthatott, másrészt, mert a plakátról Johnny Depp, Orlando Bloom és a (képeken legalábbis) dúskeblű Keira Knightley tekint le. Természetesen a látvány is ott van, de egy amerikai produkciónál ez ma már nem extra, lássuk be. Ha csak annyit ért el, hogy egy vértelen (vagyis nem túlontúl erőszakos), de azért izgi kalózos kalandfilmet nyújt a gyerekeknek (mert ez a rész elsősorban nekik érdekes), már megérdemel némi elismerést…

De aztán jött a két folytatás, a Holtak kincse, majd A világ végén. Ezekben két dolog dominált: először is elszakadtak a gyerekes hozzáállástól és olyan komoly (a kisfiú felakasztása), komor, sőt, rémregénybe, vagy inkább horrorba illő szereplőkkel (a Bolygó hollandi legénysége vagy az óriáskalmár) töltötték meg a sztorit, hogy a közönség ifjabb tagjainak már nem is feltétlenül ajánlható ez a két darab. Ugyanakkor a történetet olyannyira megcsavarták, hogy a végén már én sem értettem, kinek mit miért és hogyan kellene tennie, ki miért utálja ennyire a másikat, ennek ellenére, miért akarják egymást megmenteni… Túlságosan is keszekusza, ráadásul 145, illetve 160 perces játékidővel, minek következtében ha nem is fullad feltétlenül unalomba, de kellemetlenül elhúzódik, mint egy vezetőségi értekezlet. A látványvilágból viszont pont a második és harmadik részben hozták ki a maximumot, és meg kell hagyni, a kettesben végre a humort is bőkezűbben adagolták. A Klaus Badelt- és a Hans Zimmer-féle filmzene pedig végig kiváló. Az összhatás viszont így is csak közepes, és számomra csak az óriáskalmár és a Bolygó hollandi miatt emlékezetes az egész. A többi csak hollywoodi rutin, egy hatásos és túlsztárolt popcorn-mozi, amit a legtöbb ember úgyis megnéz, mert a haver/tesó/unoka/szomszédgyerek szerint baromi jó...

A karakterek terén csak annyit merek kijelenteni, hogy Geoffrey Rush hozza a tőle megszokott színvonalat a házsártos Barbossa kapitány szerepében. Johnny Depp is jól adja a lökött kalózt, bár láthatóan csökkenő lelkesedéssel. Az igazi gond inkább Orlando Bloommal van, akit nem feltétlenül mondanék rossz színésznek csak azért, mert a fél világ halálra kövezné, de az ő szerepe egyszerűen lapos és sablonos. Nagyjából ugyanez áll Keira Knightley karakterére is, de a színésznő mintha még túl is játszaná ezt… Na mindegy, díszletnek még elmegy.

DVD-n természetesen mindhárom film magyarul is kiadásra került. Tengernyi extra jár hozzájuk, és az angol, magyar és cseh hangsáv mellé többek között magyar és angol feliratot is kapunk. Mostanában egyébként gyűjteményes dobozban is kapható.
 
Már készül a negyedik rész, Ismeretlen vizeken címmel, melyet 2011-re ígérnek, többek között Penelope Cruz és Judi Dench főszereplésével. Emellett azt pletykálják, hogy ez már 3D-ben is látható lesz… 


Technikailag magasztalható, minden más szempontból támadható.
Értékelés: 4/10

A Karib-tenger kalózai-trilógia (Pirates of the Caribbean)
Walt Disney (2003, 2006, 2007)
Kalandfilm, romantikus film (143, 145, 160 perc)
Rendező: Gore Verbinski
Szereplők: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Geoffrey Rush
Zene: Klaus Badelt, Hans Zimmer

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr682500647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.o.z.s.o. 2010.12.09. 17:14:34

A film mellett egy pirinyó érv: a szereplőgárda összeszedése dicséretes, néhány személyes kedvencem is feltűnik benne (Bill Nighy, Keith Richards). Egyébként csak egyetérteni tudok a kritikával: sablonos és semmitmondó produkció.

Monty H. 2010.12.09. 22:52:16

@m.o.z.s.o.: Igen, az arcok és karakterek kiválók erre a célra, részben a sminkeseknek hála. Egy-két kivétel akad csak, de a forgatókönyv visszásságai okozzák velük a gondot, nem a tehetség hiánya. Szerintem.

symor 2010.12.10. 11:05:59

Ezt nevezem én kompatibilis gyerek-, társaság- és/vagy barátnő filmnek.

Beülsz rá, jól érzed magad, amíg a vászonról pörögnek az események, kicsit elnyomod magadban a filmértő embert és önkényes kritikust, együtt nevetsz a melletted ülővel a bárgyú poénokon, a kimunkált, mégis túl rajzfilmes effektusokon. Örülsz, hogy nem fogod szégyellni magad a film megtekintése után (a Twilight nekem máig ható passió volt, korbácsolással és megfeszítéssel felérően) és rögtön elfeledheted egy profin elkészített film hibáit.

Szeretni lehet ezt a mozit, mert nem érzi az ember elpazaroltnak a rá szánt idejét, és nem kéri számon magán azt, hogy akkora lajhár volt engedni a társaságnak. Egyedül végignézve nem lett volna persze ugyanaz, de partnerélményként, elfogultan jó emlékű mozi ez.

Színészei látszólag jól érzik magukat benne, szerintem a forgatás egy szakmai alapú nyaralás volt a készítőknek és ennek elégedettsége meg is látszik a filmen. Csinálhatták volna jobbra is, viszont nem hajthat mindenki olyan nagy vadra, mint tették azt előttük a tengerrabló-kalandműfaj feltámasztásának kísérletezői.

Polanski egy bűnrossz kalózmozival, vagy Charlton Heston fia egy sokkal szebb emlékűvel, apjának jutalomjátékot nyújtva A kincses sziget feldolgozásával, a kamasz Christian Bale-nek meg csiszolódási lehetőséget.

A kalózok feltámadtak, persze mainstream, és ezzel a nagyságrenddel együtt járó megalkuvással. Ez a mozi is egyfajta minőség (mielőtt a folytatások kicsit tovább kurvultak volna a piac számára), a jobbik fajta.

A kalózokat legalább újraélesztette egy időre, csenevészen talán, de megtette. A negyedik rész, vagy az új trilógia kezdőepizódja Deppel pedig immár dobozban van, ezúttal a musical, és a színház mesterétől Rob Marshalltól.

Monty H. 2010.12.13. 20:37:58

@symor: Annyiban feltétlenül igazad van, hogy "társas közönségfilm" kategóriában, már ha van ilyen, ez a trilógia az élen jár. Csak pont ez az a vonás, ami egy csomó átlagos alkotást népszerűvé tesz, és ezt általában nem komálom. Ilyenből az Igazából szerelem volt a legarcpirítóbb, szerintem. Ott pár színésszel és a karácsonyi hangulattal olyan jól meg lehetett lovagolni a közönség mozibajáró hajlamait, hogy csak na. Pedig miből áll a film? Csupa közhely és néhány eredeti ötlet, illetve híres (nem feltétlenül jó) színészek, plusz karácsonyfa. Slussz.

symor 2010.12.13. 21:53:27

:) Látom elkapott egy ünnepi reklámblokk és felidézte az Igazából szerelem szezonmoziját.

Szerintem van helyük az ilyen filmeknek, nemegyszer jóleső kikapcsolódást jelentenek. Ha nem túl átlátszóak, fel sem keltik az emberben a műértő boncnoki hajlamát.

A tömegfilmek közül nálam nem a fent tárgyalt, vagy az Igazából szerelem csapta ki a biztosítékot (ami bevallom azért aranyos egy közhely a szemeben), hanem George Clooney és Brad Pitt Ocean's hobbitrilógiája sok egyéb sztár közreműködésével.

Az Ocean's sorozatnál volt ugye az első rész, szimpla, kellemes szórakozás, egy jól megtervezett könnyed mozihatás, aztán érkeztek a folytatások. Borzalmas, kidolgozatlan filmek, melyek összecsapottságát csak az azokat leforgató stábtagok élvezték őszintén.

Nekem itt kezdődnek az elviselhetőség végletei.

Monty H. 2010.12.14. 09:06:49

@symor: Igazad van, megvan a helyük, engem csak az zavar, hogy jobban felkapják őket, mint azokat a műveket, amik nem csak pár hétig felidézhetők, viszont ilyen-olyan okból sokkal kevesebben ismerik őket.

Az Ocean's-szériából csak az első részt láttam, így nem tudok hozzászólni, de egyszer talán rájuk is sort kerítek.
süti beállítások módosítása