FILM: Fanboys – Rajongók háborúja
2010. július 02. írta: Monty H.

FILM: Fanboys – Rajongók háborúja

Nem annyira cool túra...

Nemrég mutattam be A Star Wars magyar lovagjai című könyvet, mely a hazai rajongótábor jellegzetességeit mutatta be. Ez a film akár paródiája is lehetne az ott leírtaknak, persze amerikai szemmel nézve.

A történet 1998 végén kezdődik. Az első rész, a Baljós árnyak bemutatójáig még több mint egy fél év van hátra, és a fanatikus rajongóknak ez bizony végtelenül hosszú időnek tetszik. Eric, Linus, Hutch és Windows is tűkön ülnek már, azonban egyikükről kiderül, hogy rákos, és valószínűleg nem éri meg a premier éjszakáját… Barátai titokban megszerzik a LucasArts fellegvára, a Skywalker Ranch terveit, és elhatározzák, hogy minden áron bejutnak és megtekintik a várva-várt epizód nyersvágását.

Az alaptörténet kissé blőd, és ezt már akkor megállapítottam, amikor évekkel ezelőtt elkezdtek cikkezni arról, hogy készül a film. Hogy mennyire sikerült jópofa, de nem bántó módon kifigurázni a legmegszállottabb megszállottakra jellemző attitűdöt, már vita tárgya lehetne. Az optikai és audió-tuninggal jócskán felspécizett és persze a Millennium Falcont idéző furgon belseje, néhány jól elhelyezett klasszikus idézet, vagy a Star Trek-rajongókkal vívott összecsapások persze mosolyfakasztók, bár úgy sejtem, az egész filmről elmondható, hogy azoknak, akik nincsenek otthon a Csillagok háborúja – illetve a többi Lucas-film, például a Willow vagy a THX-1138 – világában, enyhén szólva nem minden poén ül majd. És egy picivel több időt még lehetett volna a forgatókönyv finomítására is szánni… A szereplők többsége tökéletesen ismeretlen mifelénk, kivételt csak azok a – paródia lévén kötelező – közismert színészek képeznek, akik a sci-fi filmkultúra klasszikusaiból léptek elő: Carrie Fisher (Leia hercegnő), Billy Dee Williams (Lando Calrissian) és William Shatner (a Star Trek-sorozat Kirk kapitánya).

Hazánkban a mozik is vetítették az alkotást, és nemrég a DVD-változat is megérkezett. Ezen 5.1-es angol és magyar hang, illetve magyar felirat (a Budapest Film ki nem nőtt gyermekbetegsége, hogy az angol feliratot lespórolja), meg egy előzetes található. A magyar fordítás és felirat sajnos nem teljesen szakszerű: a klasszikus filmekből vett mondatokat még úgy ahogy pontosan visszaadják, de a „Rogue Leader” helyesen nem „Lázadóvezér”, hanem mondjuk „Zsivány vezér” lenne. Viszont nagy öröm, hogy William Shatner vagy Carrie Fisher magyar hangja a klasszikus magyar hang.

A Star Wars-rajongóknak kötelező. A többiek nem biztos, hogy megértik…
Értékelés: 6/10

Fanboys – Rajongók háborúja (Fanboys)
The Weinstein Company 2008
Vígjáték (86 perc)
Rendező: Kyle Newman
Szereplők: Jay Baruchel, Dan Fogler, Sam Huntington, Christopher Marquette
Zene: Mark Mothersbaugh

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr421934985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása