KÖNYV: A Star Wars magyar lovagjai (Erbeszkorn Tamás)
2010. február 22. írta: Monty H.

KÖNYV: A Star Wars magyar lovagjai (Erbeszkorn Tamás)

Kis ország, kis Star Wars…

Ha a Csillagok háborúja magyar rajongótáboráról van szó, kinek mit juthat eszébe? Jelmezbe bújt, karddal hadakozó örökifjak, a relikviák után kutató, a Petőfi Csarnok bolhapiacát hetente feltúró fanatikusok, esetleg szobájuk mélyén Vader-festményeket pingáló művészlelkek? Van itt (is) mindenféle rajongó, de Erbeszkorn Tamás vette is a fáradságot ahhoz, hogy alaposabban körüljárja a témát, majd papírra vesse benyomásait.

2002 tavaszán, A klónok támadása premierje után került a boltokba ez a szerény megjelenésű kis kötet. Fiatal szerzője arra vállalkozott, hogy az elkötelezett szerepjátékosoktól a magyarországi filmforgalmazóig szinte mindenkit meginterjúvoljon, akinek csak köze van a Star Wars-hoz. Szóba kerülnek a magyar rajongói klubok, a jelmezek létrehozásán fáradozó amatőrök munkái, az Anakin nevet kapó fiúcska szüleinek története, az RTL Klub és az Intercom, illetve a starwars.hu tevékenysége, de még a filmek forgatókönyvének fordítása, illetve a szinkron elkészítése is. Mindezeket interjúk formájában ismerjük meg. A szerző szerencsére jó arányérzékkel nyúlt a témához, úgyhogy kellő mennyiségű információhoz juthatunk a beszélgetésekből, de unalmassá nem válik sehol. (Kivételt talán csak Hepi Endre úgynevezett viccei képeznek, melyek szerény véleményem szerint egyedül érdekességként állják meg a helyüket itt.) Képanyagra viszont ne is számítsunk.

Sajnos a kötet eleve kis példányszámban jelent meg, nagyobb gond, hogy a LucasArts magyarországi ügyvédi irodája szóvá tette, hogy nekik senki nem szólt erről, jogdíj címén meg egy kanyit nem kaptak, úgyhogy a terjesztésnek ez rögtön véget is vetett… Ma már csak antikváriumokból szerezhető be a kötet. Talán – mivel én még egyet sem láttam, de máshol botorság is lenne keresni.

A Star Wars magyar lovagjai
Írta: Erbeszkorn Tamás
Pallas, 2002
136 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr751778802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása