FILM: Államok kontra John Lennon
2010. február 16. írta: Monty H.

FILM: Államok kontra John Lennon

Művész. Békepárti aktivista. Közellenség…

Még évekkel ezelőtt futottam össze ezzel a filmmel, persze nem a hazai boltokban, hanem a neten böngészve, aztán Angliában sietve meg is vettem. A magyarországi DVD-változat csak mostanában érkezett meg, így hát szerencsére nyugodtan ajánlhatom most már bárkinek.

John Lennon nemcsak zenei téren volt meghatározó alakja a hatvanas-hetvenes éveknek, hiszen a békemozgalomban is aktív szerepet vállalt. Ilyen minőségében igen sok fejfájást okozott az Egyesült Államok kormányának, mely akkortájt nyakig benne ült a vietnami konfliktusban, az utcákon pedig egyre többen tiltakoztak, nemcsak a háború, hanem számos társadalmi igazságtalanság ellen. Azzal, hogy John és Yoko ágyban fekve, a lehető legbékésebb módon, de a sajtó kamerái előtt demonstrált a béke mellett, kivívta Nixonék gyanakvását, de ez csak a kezdet volt, hiszen a Give Peace A Chance című dal lényegében himnusza lett a háborúellenes mozgalomnak. Aztán barátságot kötött Bobby Seale-lel is, a Fekete Párducok alapítójával… Nem csoda, hogy az FBI megfigyelés alatt tartotta Lennonékat is, akik idővel persze észrevették ezt, és korántsem örültek neki. 

A készítők számos (többek között Yoko Onóval, Noam Chomskyval és Ron Kovic-kal készített) interjú és archív híradóanyagok segítségével mutatják be John akkori tevékenységét. A film összességében pörgős, kiegyensúlyozott és szórakoztató, részben a vágás és a korabeli zenei betétek jóvoltából. Sokat elárul az, amit Yoko Ono nyilatkozott: „A róla készült dokumentumfilmek közül ez az egyetlen, ami neki is tetszett volna…”

Az eredeti DVD számos extrával bírt, ezek szerencsére a magyar kiadásra is átkerültek: vannak itt interjúk, kisfilmek, galériák, összességében nagyon igényes válogatásban. A magyar változatra azonban csak magyar felirat került.

Jól összerakott, szórakoztató dokumentumfilm
Értékelés: 9/10

Államok kontra John Lennon (The US vs. John Lennon)
Lionsgate 2007
Dokumentumfilm (96 perc)
Rendező: David Leaf, John Scheinfeld

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr51760755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lennon is szerette 2012.01.26. 00:26:37

John Lennon rajongásig szerette New Yorkot. Imádta a színes kulturális életet, a  toleráns légkört, és élvezte, hogy hazájával ellentétben, itt nyugodtan sétálhatott az utcákon anélkül, hogy rajongók tömege vette volna körül. 1971-ben feleségével...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása