FILM: Támadás
2009. december 19. írta: Monty H.

FILM: Támadás

Akinek ilyen parancsnoka van, annak nem is kell ellenség...

Egy nálunk szinte teljesen ismeretlen háborús film, mely a jelek szerint nyugaton sem sokkal ismertebb. Sejtem is, hogy miért, de az ardenneki évforduló kapcsán erre is sort kerítek most.

1944 ősze. Az amerikai erők Aachen határában harcolnak. Costa hadnagy kénytelen végignézni, amint embereit az ellenséges géppuskatűz tizedeli, mert parancsnoka, Cooney ráérősen bámulja a vérfürdőt és nem vezényel támogató tűzet… Eljön a tél, és az alakulat egy kisvárosban pihenget, mikor megindul a német ellentámadás. A katonák újfent egy megbízhatatlan parancsnok vezetésével küzdenek. Costa megesküszik neki, hogy ha őt is cserbenhagyja, visszajön érte…

A film Norman Brooks Fragile Fox című darabján alapszik, és az a Robert Aldrich követte el, aki évekkel később A piszkos tizenkettőt rendezte. Két közös szereplő is akad: Lee Marvin és Richard Jaeckel. A főszereplő Jack Palance és Eddie Albert (A leghosszabb nap, Római vakáció), közülük elsősorban Palance markáns játéka érdemel szót.

Sajnálatos módon Aldrich ekkor még nem volt olyan jó rendező, mint A piszkos tizenkettő idején, de valószínűbb, hogy a forgatókönyvet kellett volna még finomítani. Az inkompetens parancsnok nemtörődömsége a történet központi eleme, és ezt jól ki is lehetett volna aknázni, de nem jártak sikerrel. A csatajelenetek mai szemmel nézve elég ódivatúak, a párbeszédek pedig nem elég emlékezetesek. Összességében tehát csak a háborús filmek elvetemült kedvelőinek ajánlhatom, de nekik is csak érdekességként.

A film magyarul tudtommal nem került kiadásra. Az angol DVD-változaton az angol hang és felirat mellett német és francia szinkron, illetve számos felirat kapott helyet, extrák nélkül.

Ma már kissé erőltetettnek ható háborús film.
Értékelés: 5/10

Támadás (Attack)
United Artists 1956
Háborús (102 perc)
Rendező: Robert Aldrich
Szereplők: Jack Palance, Eddie Albert, Lee Marvin, Robert Strauss
Zene: Frank Devol

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr421579660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása