FILM: D-nap - Június hatodika
2009. június 04. írta: Monty H.

FILM: D-nap - Június hatodika

Szerelem a háború árnyékában

Ezt a film viszonylag ismeretlen, nemcsak idehaza, de a jelek szerint Nyugaton is. A többi, D-nappal kapcsolatos alkotás közül kissé kilóg, mivel alapvetően egy szerelmi háromszög története, melynek csak hátterét adja a partraszállás és annak előkészítése.

A történet 1942-ben kezdődik Angliában. Wynter százados egy brit kommandóalakulat önkéntes tisztjeként indul Afrikába, kedvesét, a Vöröskeresztnél dolgozó Valerie-t pedig otthon hagyja. Mint az kitalálható, a szerelmi háromszögnek legalább az egyik tagja amerikai kell legyen: Brad Parker százados vezérkari beosztásban unatkozik át néhány hónapot, és közben megismerkedik a lánnyal, akibe – feleség ide vagy oda – beleszeret… Eljön a nap, amikor a két férfi ugyanazon a hajón találja magát, ugyanazon cél felé menet, a partraszállás előestéjén.

Az akkori Anglia hangulata számos életképben visszaköszön. Ezen belül megmutatja mind az angol, mind az amerikai nézőpontot: egyfelől az amerikaiak szemtelen kivagyiságát, amely a Brit-szigetek számos lakóját zavarta, másfelől a tengerentúliak ezzel kapcsolatos értetlenségét, akik közül sokan érezték úgy, segíteni jöttek azoknak, akik nem voltak képesek maguk leszámolni Hitlerrel… Előkerül még a dieppe-i partraszállási kísérlet is, amelyet eddig kevés vonatkozó alkotásban merészeltek egyáltalán megemlíteni, pedig a D-nap kapcsán nem ártana beszélni róla, illetve egy filmet szentelni neki. 

Rég stílusú háborús filmről lévén szó, eleve nem ajánlott túlzott elvárásokkal nekiülni a filmnek. A háborús szerelem ábrázolása itt is hol közhelyes, hol elsietett, bár bizonyára ilyenre is akadt példa a valóságban. A szereposztás tulajdonképpen csak abból a szempontból érdekes, hogy az egyik főszereplő, Richard Todd ismerős lehet A leghosszabb nap című filmből, ahol szinte ugyanezt az uniformist viselte, John Howard őrnagy szerepében – nem mellesleg pedig ejtőernyősként részt vett annak idején a D-napon.

A film minálunk nem került kiadásra. Az angol DVD-kiadás angol, olasz, német és spanyol hangsávot, angol, olasz, spanyol, német, francia és holland feliratot tartalmaz, extrák nélkül.

Partraszállós-romantikus, a régi háborús filmek stílusában. 
Értékelés: 5/10

D-Day – The Sixth of June
20. Century Fox 1956
Háborús film (101 perc)
Rendező: Henry Koster
Főszereplők: Robert Taylor, Richard Todd, Edmond O’Brien
Zene: Lyn Murray

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr641142734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása