KÖNYV: A rozsdamentes acélpatkány (Harry Harrison)
2009. január 18. írta: Monty H.

KÖNYV: A rozsdamentes acélpatkány (Harry Harrison)

A bűnözés jövője

Milyen lesz a világ néhány száz év múlva? Erre még lehetetlen válaszolni, de jó néhány sci-fi író megpróbálta már. Harry Harrison jövőképében a világűr egy részét már meghódított emberiség aprócska hányada játssza a főszerepet, egészen pontosan azok, akiket eddig nem sikerült kiszűrni hajlamaik alapján, ezért bűnözők lettek…

„Egy kövér, gazdag, egyesült világban élnek, ahol a bűnözés szónak már a jelentését is kezdik elfelejteni. Kevesen vannak az elégedetlenek, és még kevesebben azok, akik képtelenek beilleszkedni. Az évszázadok óta alkalmazott genetikai ellenőrzések gyorsan fényt derítenek az aberrációkra, és gyorsan hozzáigazítják az újszülötteket a társadalmi normákhoz. Néhányuknak azonban nem mutatkozik meg a gyengeségük, amíg el nem érik a felnőttkort; ők azok, akik apróbb bűncselekményekkel töltik az idejüket – betöréssel, bolti lopással vagy hasonlókkal. Ezek egy-két hétig vagy akár egy-két hónapig is szabadlábon tudnak maradni. Mindez attól függ, mennyire intelligensek. De olyan biztos, mint a radioaktív atomok bomlása – mintha így lenne megírva a sors könyvében –, hogy a rendőrség előbb-utóbb elkapja és beviszi őket.
Túlszervezett, mesterkélt társadalmunkban nagyjából ennyi az összes bűnözés. Legalábbis a kilencvenkilenc százaléka. A fennmaradó egy, de annál fontosabb százalék az, amiért a rendőrséget még nem oszlatták fel. Ebbe az egy százalékba tartozom én, és rajtam kívül még egy maroknyi társam, szétszórva a galaxisban. Elméletileg nem szabadna léteznünk, vagy létezünk is, nem szabadna elkövetnünk semmit – ennek ellenére egyáltalán nem ez a helyzet. Mi vagyunk a patkányok a társadalom falburkolata mögött – a korlátokat és a szabályokat áthágva élünk Amikor még lazább szabályok voltak érvényben, sokkal több hozzám hasonló ember létezett – ugyanúgy, ahogy régen a fából ácsolt épületekben sokkal több patkány élt, mint a későbbi korok betonházaiban. De ezekben is megéltek. Most, hogy mindent vasbeton és rozsdamentes acél ural, kevesebb a rés az illesztések között, és ezeket csak a legokosabb patkányok találják meg. Ebben a környezetben csak egy rozsdamentes acélpatkány boldogul.”
(14-15. o.)

James DiGriz vagy Sikamlós Jim tehát egy vérprofi bűnöző, aki azonban túlságosan is jól végzi a dolgát ahhoz, hogy ne tartsanak igényt a szolgálataira magasabb körökben – így válik belőle titkos ügynök. Hogy aztán mihez kezd akkor, amikor már nem mehet a saját feje után, nos, A rozsdamentes acélpatkány erről szól, ennél többet pedig nem is árulnék el belőle. Izgalmas, humoros és könnyed stílusú sci-fi kalandregény, az igényesebb fajtából – nemcsak sci-fi rajongóknak!

Utánanéztem, van-e ezeken kívül más kötete is a sorozatnak. Az internet adta meg a választ, s megtudtam, Harry Harrison még a hatvanas években alkotta meg a rozsdamentes acélpatkány figuráját, és bizony nem csak két kötet szól Sikamlós Jim kalandjairól (még képregényhősként is létezik a figura, illetve szóba került már egy filmváltozat is…). Ez a magyarázat arra, hogy a magyar kiadású kötetekben erősen érezhető, a főszereplő kalandjai nem itt kezdődnek és nem is itt fejeződnek be. Ennek ellenére a magyar olvasók többségének valószínűleg be kell érnie ezzel a két regénnyel, ugyanis a többit még nem adták ki nálunk, és a jelek szerint ez még egy ideig így marad. Akinek persze tetszik a regény, az elkezdheti bombázni a Szukits Kiadót, és megkérheti őket, folytassák a sorozatot. És ezt most nem ironikusan jegyzem meg: honlapjukon ugyanis van erre lehetőség.

A rozsdamentes acélpatkány
(The Stainless Steel Rat)
Írta: Harry Harrison
Fordította: Kiss Tamás
Szukits Kiadó 2004
210 oldal

A rozsdamentes acélpatkány visszavág
(The Stainless Steel Rat’s Revenge)
Írta: Harry Harrison
Fordította: Dr. Füssi-Nagy Géza
Szukits Kiadó 2004
248 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr72847150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása