FILM: Tumbledown
2008. október 26. írta: Monty H.

FILM: Tumbledown

Colin Firth háborúba megy

Minálunk ismeretlen angol tévéfilm 1988-ból, főszerepben a mostaninál húsz évvel fiatalabb Colin Firth. Ez is olyan DVD, amelyet külhonban volt szerencsém megvásárolni, mert mifelénk hiába is keresnénk. Mikor először képernyőre került odaát, tíz és fél millió néző követte nyomon. A forgatókönyv Robert Lawrence visszaemlékezése nyomán íródott, aki a falklandi háborúból sebesülten tért vissza. Mivel mifelénk a konfliktus neve sokaknak semmit nem mond, célszerű röviden erre is kitérni.

1982 áprilisában Argentína megszállta a partjaitól nem messze fekvő Falkland-szigeteket, melyek már évszázadok óta vita tárgyát képezték. Maggie Thatcher viszont nem az a fajta politikus volt, aki némán tűr egy ilyen sértést… A britek néhány nap alatt összeállítottak egy inváziós flottát és útnak indították a dél-atlanti térségbe. A két és fél hónapon át húzódó konfliktus végén a szigetek visszakerültek az angol korona fennhatósága alá, nem csekély büszkeséget okozva a lakosság nagyobb részének, s figyelmeztetve a világot arra, hogy a brit katonai potenciállal továbbra is számolni kell.

Robert Lawrence, a skót őrezred lelkes, kissé öntelt hadnagya alig várja, hogy ő is behajózhasson és kivehesse részét ebből a háborúból. A Port Stanley fölé magasodó Tumbledown-hegycsúcsért vívott döntő csatában azonban fejlövést kap, és agya megsérül. Testének bal oldala megbénul… Hadirokkantként tér haza, ahol meg kell küzdenie testi fogyatékosságával, megváltozott személyiségével, az őt megérteni képtelen emberekkel, saját alakulata halottjainak emlékével, és azzal a megkerülhetetlen ténnyel, hogy katonai pályafutása ezzel véget ért. Talán efölött tud a legnehezebben napirendre térni.

Colin Firth ismét bebizonyította, hogy kiváló színész: csak egyetlen filmen belül számos arcát és lelkiállapotát kell megmutassa a kicsattanóan jóvágású katonatiszttől az összetört hadirokkanton át a felépülő veteránig. A forgatókönyv itt-ott talán lassúnak tűnhet, de ne feledjük, hogy tévéfilmről van szó. Az idősíkok közötti hatásos váltások révén a teljes történet csak a legvégén rajzolódik ki előttünk. Az angol alkotásokra jellemző életszagú emberközeliség szerencsére itt is megvan.

A film egyértelműen a háború mítosza ellen emel szót, a falklandi konfliktus példájából kiindulva. Bár az angol átlagpolgár önérzetének kétségtelenül jót tett a sikeres hadjárat, nem árt emlékeztetni őt arra, hogy ennek a háborúnak is megvoltak a halottjai és sebesültjei, akikre emlékezni kell, illetve akikről gondoskodni kellene…


Kíméletlenül szókimondó, emberközeli dráma a háborúról.
Értékelés: 9/10

Tumbledown
BBC 1988
Háborús dráma (115 perc)
Rendező: Richard Broke
Szereplők: Colin Firth, Paul Rhys
Zene: Richard Hartley

Egy hasznos link:

Híradás a tumbledowni csata 25. évfordulóján tartott megemlékezésről

 

 

Colin Firth arcai


           

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr78733072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása