FOTÓ: Az ardenneki csata 2.
2014. december 23. írta: Monty H.

FOTÓ: Az ardenneki csata 2.

Folytatom a hetven évvel ezelőtti ardenneki offenzíva felidézését. Egy hét telt el a német támadás megindítása óta. A szövetségesek magukhoz tértek a kezdeti meglepetésből és további erőket irányítottak a frontra. A karácsonyi készülődés és a családi viszontlátás, esetleg egy párizsi kimenő helyett a katonák hóban és fagyban próbálták túlélni az elkövetkező heteket...

 

FIGYELEM! A MOST KÖVETKEZŐ KÉPEK KÖZÖTT MEGRÁZÓ FOTÓ IS TALÁLHATÓ.

 us tank destroyers en route.jpg

A 3. hadsereg észak felé nyomul, Bastogne felmentésére. A képen amerikai páncélvadászok oszlopa. Jobbra egy elakadt és félrelökött M-36-os látható.

 

patton at the bulge by james dietz.jpg

Patton tábornok csapataival tartott. A híres háborús festő, James Dietz képén könnyedén felismerhetjük a bőrdzsekit viselő sokcsillagost.

 

ny times.jpg

A New York Times 1944. december 23-i címoldala: „A németek nyugat felé söpörnek végig Luxemburgon; Patton a déli szárnyon támad; Eisenhower szövetséges összefogást sürget.”

 4th armored en route to bastogne 27dec44.jpg

A 4. amerikai páncéloshadosztály katonái Bastogne felé menet...

 

101 airb chow bastogne.jpg

Vacsoraosztás valahol a Bastogne körüli erdőkben. Látható, hogy egyeseknek jutott nagykabát és kalucsni, egyeseknek nem, márpedig kutya hideg volt. Egy amerikai harckocsizó azt mondta bajtársának: "Ha majd odahaza leszek Illinois-ban és júliusi dögmeleg lesz, és csak rágondolok arra, hogy itt milyen volt az idő, esküszöm neked, tábortüzet kell majd raknom!"

 

Cpl tends his foot 101-327.jpg

A "lövészárokláb", melyet a hideg és a lábbeli, így pedig a lábfej átnedvesedése okozott, állandó veszélyt jelentett a téli időszakban az egyszerű gyalogoskatona számára. A képen a 101. légideszant 327. vitorlázóezredének egy tagja ellenőrzi lába állapotát.

 

band_of_brothers_bastogne_painting.jpg

"Kitartani, fiúk!" Richard Winters százados katonái körében – festmény Az elit alakulat didergő tagjairól. 

 

bastogne supply.jpg

December 23-án kitisztult az ég és megérkezett végre a levegőből az utánpótlás, a szövetséges vadászok pedig tiszteletüket tették az előrenyomuló németeknél.

 

bastogne dec 24.jpg

Bastogne utcái december 24-én. Az ellenséges tüzérségi tűz jelentős károkat okozott.

 

xmas at bastogne 2.jpg

Így ünnepelték Bastogne védői a szentestét: mise, istentiszelet…

 

xmas at bastogne 1.jpg

…majd pedig ünnepi vacsora, mely ebben a formájában inkább a tiszti körletekre volt jellemző. Az egyszerű gyalogosok számára a karácsonyi menün általában csak kétszersült, keksz és forró kakaó szerepelt.

 

xmas ardennes 2.jpg

xmas ardennes.jpg

Harctéri karácsony a front két oldalán. Legalább fenyőt nem volt nehéz szerezni errefelé…

 

christmas w hershey.jpg

Egy gyors reklámfotó a Hershey csokoládégyár kedvéért: a mai napig kapható csoki az amerikai katonák kedvelt édessége volt.

 

SS_trooper_captured at bra.jpg

Bra, Belgium: állásaik kiépítése közben ezek a 82-es ejtőernyősök összecsaptak egy SS-őrjárattal. A tűzharcot német oldalról csak a közrefogott katona élte túl, akit épp most vezetnek el. Mindez karácsony napján történt...

 

lace curtain as snow camo given by belgians.jpg

Improvizatív megoldás: csipketerítő mint hóálca a katona sisakján, belga civilek hozzájárulásaként. Az amerikaiak hiányt szenvedtek fehér álcaruházatban, míg a németek már évekkel korábban, Moszkva alatt megtanulták, milyen fontos kiegészítő.

 sherman first in bastogne.jpg

Patton páncélosai december 26-án érték el Bastogne-t. A városba elsőként begördülő Sherman oldalán büszke felirat hirdeti, hogy övék volt a dicsőség… A páncéloséket mellesleg az a Creighton Abrams alezredes vezette, aki később, 1968-ban a Vietnamban állomásozó amerikai erők főparancsnoka lett.

 

Taylor&McAuliffe Bastogne.jpg

"Szép munka volt..." McAuliffe-nak közvetlen felettese, Maxwell Taylor tábornok (balra) gratulál a város felmentése után.

 

two elderly refugees on the bastogne road 27 dec 1944.jpg

Nyugodt öregkor helyett újabb háború... Idős menekült házaspár
a Bastogne felé vezető úton, december 27-én.

 

after night patrol bastogne.jpg

A 101. légideszant katonái Bastogne térségében, 1944 decemberének utolsó napjaiban.

 

british_troops_meuse.jpg

Az ardenneki ütközetet alapvetően német-amerikai összecsapásként emlegetik, de brit erők is részt vettek benne. Az például, hogy a németek nem tudtak átkelni a Meuse folyón, részben a 30. brit hadtest érdeme...

 

82airborne snowstorm to attack Herresbach BE 28 Dec 1944.jpg

Hóban és fagyban nyomulnak előre a 82-es deszantosok Herresbach megtámadására december 28-án. 

 

Sgt. Tommy Lyons.jpg

Tommy Lyons őrmester egy frontvonalban töltött hét után… Ezek után valószínűleg egy életre elment a kedve a téli sportoktól.

 

patton decorates pvt jenkins.jpg

Patton tábornagy Ezüst Csillaggal tünteti ki Ernest Jenkins közlegényt, még 1944. október 31-én. Az afroamerikaiak közül kevesen foghattak csak fegyvert az amerikai haderőben, többségük kisegítő szolgálatot látott el, például sofőrként vagy egyszerű sírásóként. Az ardenneki csata idejére viszont olyan súlyos létszámhiány lépett fel, hogy a vezérkar mindenkit harcba hívott. Akadt olyan néger katona, aki büszkén jelentkezett, de olyan is, aki kijelentette, hogy ha eddig nem volt elég jó, hogy Samu bácsi seregében kockáztassa az életét a szülőföldért, akkor most se számítsanak rá. A harctéri viszonyok között a fehérek többsége mindenesetre örömmel fogadta fekete bőrű bajtársait...

 

m24 chaffee.jpg

Amerikai M-24 Chaffee könnyűpáncélos egy belga kisvárosban. A típus csak 1944 második felében került hadrendbe az amerikai harckocsizó alakulatoknál, de a háború után több NATO-ország alkalmazta, illetve a koreai és vietnami konfliktusban is jutott neki szerep. Ismertségét persze leginkább A halál ötven órájának és a Telly Savalas által életre keltett Duffy őrmesternek köszönheti…

 

4th inf pfc calvert t5 swisher deer and rabbits.jpg

Calvert őrvezető és Swisher tizedes, a 4. hadosztály élelmes katonái nem csak szidták a fejadagot, hanem tettek annak érdekében, hogy más is kerüljön az asztalra: mondjuk egy kis vadhús.

 

marlene_dietrich_1944.jpg

Marlene Dietrich – a korszak egyik leghíresebb énekesnője és színésznője – ekkoriban az amerikai hadsereg szórakoztatásával kereste a kenyerét. A fotón épp autogramot oszt a katonáknak. Egyebek mellett arról volt híres, hogy gondolkodás nélkül fellépett a frontvonal közvetlen közelében is – például az ardenneki ütközet során –, mellyel így sem csekély népszerűségét csak fokozta. Patton tábornagy elismerően nyilatkozott a hölgy bátorságáról, ami azért sem túlzás, mert egyes források szerint intim kapcsolat is fennállt köztük ezidőtájt. Dietrich egyébként "jóban volt" még számos szövetséges parancsnokkal és hírességgel, ideértve Eisenhowert vagy Ernest Hemingwayt.

 

82 airb starst n stripes ardennes.jpg

82-es ejtőernyősök olvassák a Csillagok és Sávok (vagyis az amerikai haderő hivatalos napilapjának) aktuális számát, s benne az ő harcaikat taglaló cikket.

 

faces of war.jpg

A háború arcai: amerikai gyalogosok a Time fotósának képein.

 

us_soldiers_sled_shells_butgenbach_belgium.jpg

Lőszerszállítás szánkón... Bütgenbach, Belgium.

 

night firing.jpg

Éjszakai ágyútűz. Amerikai páncélvadászok a német állásokat veretik.

 

battleofthebulge3.jpgHa érdekelnek az ardenneki ütközettel kapcsolatos egyéb posztjaim -– könyvekről, filmekről és videójátékokról –, akkor 
IDE KATTINTS.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK...

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr716939209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Staffan 2014.12.23. 13:00:00

Remek fenykepek!Remek összallitas! Gratulalok!!

mcc 2014.12.23. 19:16:20

Nagyon klassz ez, de hol vannak a német fotók? A múltkor voltak valami beállított izék...

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.23. 21:02:39

Nagyon jó kis összeállítás!

¿Qué tapas hay? 2014.12.23. 21:41:34

"a mai napig kapható csoki az amerikai fejadag részét képezte"

A fejadaghoz nem a képen látható csoki járt. A D-fejadag (Logan-szelet), illetve a későbbi trópusi szelet (ami kétunciás táblácskákban a K-fejadag része volt) valóban Hershey-gyártmányú műcsokoládé volt, egyfajta, vitaminokkal dúsított, magas energiatartalmú kakaóvajas szükségtáplálék. Gyakorlatilag elrághatatlan, barnás, keserű szelet, de nem spórolásból, vagy rosszindulatból lett ilyen, hanem azért, hogy ne nyalánkságként, hanem szükségtáplálékként fogyasszák.

Monty H. 2014.12.23. 22:36:35

@¿Qué tapas hay?: Köszi a pontosítást. Átírtam.

Monty H. 2014.12.23. 22:38:09

@mcc: Szívemből szóltál. A helyzet az, hogy mind könyvekben, mind az interneten kerestem kifejezetten német vonatkozású ardenneki képeket és a talált darabok durva többsége a csata első napjaiból származik. Ami meg nem, az inkább német hadifoglyokat ábrázol... Szóval nem elfogultságból alakult, egyszerűen nem leltem német arcokat, ami engem is zavar...
süti beállítások módosítása