FOTÓ: Az ardenneki csata 3.
2014. december 30. írta: Monty H.

FOTÓ: Az ardenneki csata 3.

Az újév sem hozta meg a háború végét. Az ardenneki offenzíva láthatóan megrekedt, ám Hitlernek esze ágában sem volt beismerni a kudarcot, inkább további támadásokat indított. Több mint három hétbe telt, mire az amerikaiak visszafoglalták a december közepe óta elveszített területeket...

 FIGYELEM! A MOST KÖVETKEZŐ KÉPEK KÖZÖTT MEGRÁZÓ FOTÓ IS TALÁLHATÓ.

 

us ski troops in the vosges.jpg

A szilveszter és az újév sem hozott pihenőt a harcolóknak. Hitler két nagyobb hadműveletet is megindított ezekben a napokban, egyet a földön, egyet pedig a levegőben. December 31-én kezdődött a Nordwind-művelet Elzász-Lotaringia térségében a 7. amerikai és az 1. francia hadsereg állásainak áttörésére (ez tett volna lehetővé egy másik támadást, melynek célja a 3. amerikai hadsereg átkarolása volt, de nem vált valóra). Itt is kemény csaták folytak, a szövetséges erők kénytelenek voltak visszavonulni a Moder folyóig, de Strasbourg nem került megint az ellenség kezére. A képen síléccel ellátott amerikai katonák láthatók a Vogézekben. (Hadseregükben egyébként igen kevesen kaptak kifejezetten téli kiképzést és síoktatást.)

 

metz operation bodenplatte.jpg

1945. január 1-jén a Luftwaffe átfogó támadást kezdett az északnyugat-európai szövetséges repterek ellen a Bodenplatte-hadművelet keretében. A cél az ellenséges légi fölény megtörése, és ezáltal az ardenneki offenzíva támogatása volt. Több mint 500 szövetséges repülőgép semmisült meg, rongálódott meg a földön vagy veszett oda légi harcban. A Luftwaffe azonban több mint 200 pilótáját veszítette el, és ellenfeleiktől eltérően ők már nem tudták pótolni a veszteséget. Így a meglepetésszerű rajtaütés nem hozott hosszú távú sikert.


 New Year's Eve Men of the 99th Inf Div listen to a Christian service.jpg

Az újév békésebb oldala: tábori istentisztelet a 99. amerikai gyaloghadosztálynál.

  1945 us tanks at Amonines, Belgium.jpg

Az időjárás, a hó, a jég és a súlyos hideg mindkét oldalon akadályozta a hadmozdulatokat. Amerikai páncélosok a belgiumi Amonines-ben, 1945 januárjában.

 

7th armored patrol belgium 1945.jpg

A 7. amerikai páncéloshadosztály gyalogos járőre egy belga városkában, 1945 első napjaiban.

 

recon jeep.jpg

Páncélzattal megerősített felderítő terepjáró, mely géppuska helyett egy dupla páncélöklöt hordoz...

 

us troops at break.jpg

Jól megérdemelt pihenő a harcok szünetében.

 

having a shave ardennes 1944.jpg

„És most talán még meg is borotválkozhatok…” A szakáll viselése hidegben – bár elsőre jó ötletnek tűnhet – veszélyes: a lehelet ugyanis ilyen hőmérsékleten belefagyhat, ami súlyos fagysérüléshez vezethet.

 

cpl butnik sgt goodbar w agnes snow woman 14 jan 1945.jpg

Hogy egyeseknek mire nem jut idejük... Butnik tizedes és Goodbar őrmester művészi hajlamaikra hagyatkozva hóember helyett nőszobrot alkottak. A hölgy neve Agnes.

 

5th inf examine gi clothing diekirch.jpg

Amerikaiak az ellenség által hátrahagyott német és amcsi felszerelést mustrálják Diekirch-ben.

 

sewing machine.jpg

"A mama most büszke lenne rám..." Egy amerikai Sherman páncélos legénységének tagja egy kölcsönkért varrógéppel ruháját foltozza.

 

welder working M-36t Esch Sur-la-Su¦ére, Luxembourg.jpg

Őt bezzeg jobban izgatja a támogatást végző páncélvadászok állapota... A 26. hadosztály szerelője egy M-36-ost javít, valahol Luxemburgban.

 

507th airborn in the bulge la roche.jpg

Amerikai ejtőernyősök a 17. légideszant-hadosztályból, La Roche falucskában, 1945. január 15-én. (Balról a második katona érdekes módon egy brit Dennison álcazubbonyt visel.) A településen ma múzeum őrzi a csata emlékeit.

 

stvith road jan 1945.jpg

Amerikai gyalogság tart St. Vith felé.

 

us mortar in st vith area jan 1945.jpg

Amerikai aknavetősök St. Vith visszafoglalásánál, 1945. január 24-e körül.

 

us_troops_clearing_la_gleize.jpg

Hátrahagyott német járművek eltávolítása La Gleize-ben.

 

captured 88.jpg

– Joe, te ezt most frankón haza akarod vinni emlékbe?
– Miért, szerinted kinek tűnne fel annyi más kacat között?!
– Jaaaa, végül is igaz...
Zsákmányolt 88-as löveg elvontatása.

 

American soldiers inspecting a King Tiger Belgium 1944.jpg

Amerikaiak vizsgálgatnak egy elhagyott Királytigris harckocsit, valahol Belgiumban. Láthatóan nem csak a német nagyvas itt az egyetlen látnivaló…

 

Hans-Georg Henke 15 yrs old.jpg

Hans-Georg Henke, a 15 éves katona számára véget ért a háború…

 

pows carry us dead.jpg

Német hadifoglyok amerikai holttesteket gyűjtenek össze.

 

9th armored 1945 febr Abancourt France.jpg

„Na, a németek még egyszer nem jönnek vissza…” A 9. páncéloshadosztály katonája egy helyi kislány társaságában, a franciaországi Abancourt-ban. (Szegény blöki a háttérben meg láthatóan kétségbeesik, hogy rá éppen senki nem figyel.)

 

after the battle 3.jpg

Az ardenneki offenzíva vége... Hitler grandiózus terve kudarcot vallott. Több mint 600 páncélos járműve és legalább 70 ezer katonája lett oda. Az amerikai veszteségek sem voltak csekélyek: 89 ezer fő került a veszteséglistára és durván 800 harckocsi. Ez volt a második világháború legjelentősebb amerikai vonatkozású ütközete – és Sir Winston Churchill szerint a legnagyobb győzelme.

 

battleground4.jpg

Az ütközetről több híres film is született már. Az első, az 1949-es Csatatér forgatókönyvét az összecsapás veteránja, Robert Pirosh vetette papírra, és ez meg is látszik. A kor színvonalán meglepően hiteles és máig élvezetes alkotás, mely Bastogne 101-es védőinek harcait eleveníti fel.

 

battleofthebulge2.jpg

A leghíresebb film a témában kétségkívül A halál ötven órája. Bár részleteiben pontatlan és csak nagy vonalakban követi az eseményeket, kiváló színészeket és jól kidolgozott karaktereket mozgat, nem is beszélve a nagyrészt nem korhű, de számszerűleg mindenképp meggyőző haditechnika tömegéről. A háborús művek rajongói számára a mai napig kötelező, már csak a remek magyar szinkron miatt is.

 

saintsandsoldiers1.jpg

A többi alkotás közül a Szentek és katonákat emelném ki, mely a német vonal mögött rekedt néhány amerikai katona sorsát követi, de ajánlható a minálunk is bemutatott HBO-széria, Az elit alakulat is, melynek epizódjai közül kettő az ardenneki eseményeket dolgozza fel. 

 
 bastogne_sherman.jpg

Az Ardennekben számos látnivaló akad az ütközet különböző helyszínein. A legnépszerűbb turistacélpont valószínűleg Bastogne városa, ahol egy hatalmas csillagot formázó amerikai emlékmű mellett több múzeum is helyet kapott, köztük az Arlonból néhány éve áthelyezett monumentális harcjármű-gyűjtemény is…

 

king_tiger.jpg

La Gleize-ben, a vonatkozó múzeum előtt áll Rudolf Dollinger Királytigrise, melyet gyönyörűen helyreállítottak. A megszállottaknak ajánlható még La Roche-en-Ardenne és Aywaille is.

  

reenactors.jpg

A második világháborús katonai hagyományőrzők közt népszerű téma az ardenneki csata felelevenítése: ezek a pennsylvaniai kollégák a 2011-es télen is megemlékeztek az ütközetről. 

 

moha artwork.jpgHa érdekelnek az ardenneki ütközettel kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről és videójátékokról –, akkor 
IDE KATTINTS.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr316941571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyix 2014.12.31. 00:24:09

"több mint 600 páncélos járműve és legalább 70 ezer katonája lett oda. Az amerikai veszteségek sem voltak csekélyek: 89 ezer fő került a veszteséglistára és durván 800 harckocsi. és Sir Winston Churchill szerint a legnagyobb győzelme."

Nekem arról hogy több embert és technikát veszítve nyernek, nem a nagy győzelem jut eszembe. Azt ilyet a total war játékok "Pyrrhic victory"-ként neveznek :D

csak néha benézek ha marhaságot látok 2014.12.31. 06:29:22

@sanyix: a pürroszi győzelemnek haszna nincs, itt ez nem mondható el, az elveszett technika illetve katonák az amerikai oldalon jelentéktelen mennyiségnek bizonyult míg német oldalon gyakorlatilag az utolsó tartalékok vesztek oda.

fazzoletti 2014.12.31. 10:55:36

89.000 embert "jelentéktelen veszteségként" értékelni csak egy számítógép előtt gubbasztó gombnyomogató képes. Az egy városnyi ember, fővárosnyi családtaggal (szülő, mennyasszony, feleség, gyerek).

Szvidrigajlov 2014.12.31. 11:25:21

@sanyix:
Nem a total war játékok, hanem Hieron syracusai tirannus mondta: még egy ilyen győzelem és nem marad több katonám. A győzelem Pyrrhusnál történt a görög város nyert a rómaiak ellen.

Szvidrigajlov 2014.12.31. 11:30:46

Az ardenneki csatával párhuzamosan az oroszok körbevették Budapestet '44. karácsonya előtt. A II. világháború leghosszabb város ostroma Leningrádnál zajlott (900 nap), a második Sztálingrádnál, a harmadik leghosszabb Budapesten (65 nap). Berlint is hamarabb vették be az oroszok, mint Budapestet.
Robert Pirosh erről nem írt forgatókönyvet. Az Indexnek ez az évforduló nem tűnik föl. Fotósorozat nem jelenik meg. Az áldozatok száma (a katonáké, a civileké) nincs közölve.

Május 40. 2014.12.31. 11:50:32

@Szvidrigajlov: Bp ostromáról nem Piroshtól és másoktól kellene várni a forgatókönyvet, hanem végre magunknak kellene írni egyet. Mint ahogy a Doberdóról is hiányzik egy normális magyar film.

Monty H. 2014.12.31. 12:17:19

@Szvidrigajlov: Abszolút igazad van, erre az évfordulóra is kellene emlékezni. Én sajnos keveset olvastam Budapest ostromáról, anyagom róla szinte semmi és nem tudnék erről a témáról megfelelő színvonalon írni. Remélem, lesz itt más, aki megteszi.

2014.12.31. 12:58:00

Budapest ostromáról Ungváry Krisztián könyvét javaslom elolvasni. Rendkívül alapos mű.

bp1975 2014.12.31. 13:43:41

Sziasztok!

Remélem nem probléma, hogy a saját kiadónkat reklámozom egy kicsit:
A PeKo Publishing pár hete jelentette meg Kamen Nevenkin "Bécs még várhat" című könyvét, amely a szovjet csapatok első Budapest elleni támadásának feldolgozása korabeli levéltári anyagok feldolgozása alapján. A munka konkrétan az 1944. október 29 - november 7. közötti időszakot öleli fel.
2015-ben fogjuk megjelentetni ugyanettől a szerzőtől a Budapest ostromát feldolgozó könyvünket, a jelenleg rendelkezésünkre álló legrészletesebb adatok felhasználásával - ez nagyjából egy közel 1000 (!) oldalas kiadványt jelent, számos fényképpel illusztrálva (amelyek jelentős része eddig nem lett megjelentetve).

üdv

bp

Monty H. 2014.12.31. 13:47:13

@bp1975: Örülök, hogy megemlítetted. Szerintem ennyi reklám simán belefér :-) Becsülendő, hogy jelenik meg ilyen témában könyv.

bp1975 2014.12.31. 13:59:15

Köszönöm (nem szerettem volna semmiféle etikai hibát véteni, illetve ingyenreklámhoz jutni.)
A teljes offolás elkerülése végett azonban szeretnék megemlíteni egy másik kiadványt, pontosabban hármat (nem a miénk), amely a "Wach am Rhein" hadművelettel foglalkozik, rendkívüli alapossággal. Ez a "Duel in the mist" című sorozat, angol nyelven. Az 1. "LAH" SS-páncéloshadosztály páncélozott harccsoportjának tevékenységét dolgozza fel, gyakorlatilag óráról órára. Rendkívül részletes, érdekes munka, bár nem a hadművelet legelejétől indul az ismertetés, hanem december 19-től.
süti beállítások módosítása