KÖNYV: Star Wars: Lando Calrissian-trilógia (L. Neil Smith)
2014. március 28. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Lando Calrissian-trilógia (L. Neil Smith)

Szerencsejátékos, kártyás, csillagközi fenegyerek


Azokat a dicsőséges éveket, amikor a klasszikus Star Wars-trilógia a mozikba került, mai szemmel nézve akár ínséges éveknek is titulálhatnánk, legalábbis a regénytermést tekintve, hiszen amellett, hogy Brian Daley írt három Han Solo-regényt, illetve Alan Dean Foster egy olyan köztes kalandot (Erőpróba címmel), amely aztán a későbbiek ismeretében enyhén illogikusnak (sőt, szalonképtelennek) tetszett, nem történt túl sok minden a könyvfronton. Még talán annyi, hogy A jedi visszatér mozipremierjének évében megjelent egy mellékszereplő mellékkalandjait bemutató széria is, melyet csak tizenegy évvel később adtak ki magyarul… 

lando trilogia.jpg

Lando Calrissian nemrég nyerte el a Millennium Falcont, de meg kell hagyni, nem igazán elégedett legújabb szerzeményével, ugyanis annyira nem jó pilóta még, hogy kihasználhassa villámgyors ócskavasának előnyeit. Ráadásul egy némileg idegesítő robotot is begyűjt, akit Vuffi Raanak hívnak. Hősünk nemsokára csapdába esik az Oseon-rendszerben és a helyi kormányzó, meg valami hátborzongató varázsló korántsem barátságos felkérésére nekiindul, hogy egy ősi kultúra titkát megfejtse. Kalandjai persze ezután is folytatódnak további két köteten keresztül, s bár három önálló történetről lenne szó, egy közös szál azért végigfut a trilógián.

A stíluson erősen érződik, hogy Smith nem hagyatkozhatott semmilyen háttérirodalomra, hiszen csak évekkel később, 1987-ben érkezett az a szerepjáték-kötet, ami aztán a Star Wars-szakirodalom megalapozója lett. Ennek következtében aztán állandóan olyan benyomásunk támadhat, hogy nem is akarta túlbonyolítani a köznapi élet részleteit, és állandóan földi eredetű utalásokkal dobálózik, például olyan szavakkal, mint autó, busz, fotográfus, kutya, nyúl és elefánt, de egy ízben még a május elsejei ünnepségek(!!!) is szóba kerülnek. Ezek mellett szinte elhanyagolható a cigaretták és szivarok ismételt említése, illetve élvezete, mely ma már egészségvédelmi szempontok miatt sem volna megengedhető egy Star Wars-regényben. Azt is kínosnak találtam, hogy ha már fel kell találni egy nem emberi teremtményt, akkor Smith a második kötethez egy emberszabásúvá torzított madarat alkotott. Ennél több fantáziát várnék el egy sci-fi-szerzőtől, de legalább a harmadik könyvben jut hely egy valamivel ötletesebb idegen lénynek is. A főgonosz és az egyéb ellenfelek nem kapnak kellő mélységet, pedig a szerző a második kötet közepén már majdnem nekiment ennek a témának is, de gyorsan visszakozott, és semmi újszerű vagy meglepő jelleget nem kapnak ezek a szereplők sem. Az űrcsaták leírása meg aztán olyannyira egyszerű, hogy még a szabak-játszmák is több izgalmat hordoznak.

És hát a történet: az Erőpróba történeti zsákutcája ismeretében nyilván közölték ezzel az íróval, hogy ne merészeljen semmi olyan utalást tenni, ami a potenciális folytatások cselekményével esetleg összeegyeztethetetlen lenne. Így hát Smith haptákba vágta magát és olyan kalandokat vetett papírra, amik némi jóindulattal szólván bármelyik hasonszőrű fantasztikus legendakörben elsüthetők lettek volna. Lando eközben egyik rendszerről a másikra vándorol, újra és újra próbára teszi magát a szabakkban, évődik újsütetű droidjával, időnként megpróbál elsütni valamiféle szállítmányt, de valakinek mindig bántja a szemét a jól öltözött szerencsejátékos, akinek még csak egy románcra se futja az idejéből, és persze ismerős karakterekkel sem találkozik össze.

Az utolsó szó jogán ezt a trilógiát ma már csak azon elvetemült rajongóknak ajánlhatom tiszta szívvel, akik minden mást elfogyasztottak a témában és teljessé akarják tenni Star Wars-olvasmánylistájukat, illetve azoknak, akik Lando Calrissian hódolói és nem zavarja őket, ha viszonylag jellegtelen izgalmak közepette látják viszont kedvencünket. Esetleg még azoknak, akik nosztalgiáznának a 20-30 évvel ezelőtti időkre emlékezvén, amikor egy ilyen regényért még kifizettük a zsebpénzünk javát…



Star Wars: Lando Calrissian és Sharu varázskulcsa
(Star Wars: Lando Calrissian and The Mindharp of Sharu)

Írta: L. Neil Smith
Fordította: Trethon Judit
King Kiadó 1994
336 oldal

Star Wars: Lando Calrissian és Oseon tűzvihara
(Star Wars: Lando Calrissian and The Flamewind of Oseon)

Írta: L. Neil Smith
Fordította: Trethon Judit
King Kiadó 1994
304 oldal

Star Wars: Lando Calrissian és ThonBoka csillagbarlangja
(Star Wars: Lando Calrissian and The Starcave of Thonboka)

Írta: L. Neil Smith
Fordította: Trethon Judit
King Kiadó 1994
320 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr335875293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása