FILM: The Expendables — A feláldozhatók 2.
2012. augusztus 31. írta: Monty H.

FILM: The Expendables — A feláldozhatók 2.

A klasszikusok mindent visznek.

Egy egyszerű alapötlet is nagyot üthet de még mekkorát. Stallone valószínűleg ezzel a gondolattal kürtölte össze pár évvel ezelőtt a nyolcvanas-kilencvenes évek akcióhőseinek javát, és azt csinálta velük, amiben a legjobbak voltak: akciófilmet. Az ötlet pedig bevált, sőt, folytatásért kiáltott, s ez össze is jött...

the-expendables-2-01.jpg

Barney Ross és kis csapata továbbra is a zsoldosok dolgos életét éli, és az igazi veszélyt látszólag csak Lee nősülési szándéka jelentené... Felbukkan azonban egy megbízó a múltból, aki nem volt maradéktalanul elégedett azzal, amit a különítmény az előző epizódban művelt jöhet tehát az újabb feladat, egy lezuhant repülőgépben lapuló titkos doboz visszaszerzése, melyhez egy csinos és fokozottan halálos szakértő hölgy asszisztál. A küldetés persze korántsem megy simán, hőseink pedig az albán hegyek közt kénytelenek igazságot szolgáltatni és nemcsak maguknak.

the-expendables-2-02.jpg

Slyék hozzák a megszokott színvonalat, de szerencsére kiegészülnek új arcokkal is: így kerülhetett a képbe Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris, s nagy örömünkre Bruce Willis és Arnold Schwarzenegger is túllépett az első film statisztaszerepénél. Jet Li viszont csak rövid időre tűnik fel, de így is örültem neki. A forgatókönyv persze pont olyan, amilyen elvárható egy ilyen akciófilmtől, de itt éppen ez a lényeg. Talán a fiatal Billy szerepeltetése az egyetlen izzadságszagúra sikeredett elem, bár értem, hogy dramaturgiailag miért volt rá szükség. Viszont a klasszikusokra való utalások és akcióhőseink egymást célzó, enyhén ironikus benyögései tényleg mindent visznek és ezt nemcsak a rajongók fogják nagyra értékelni.

A szinkron vegyes benyomásokat keltett, de mindenképp pozitívum, hogy a klasszikus magyar hangokat húzták elő mindenkihez (itt persze lehet vitatkozni, hiszen van olyan színészünk, aki közülük többet is leszinkronizált annak idején), illetve, hogy a szóviccek és a különböző utalások lefordítva is jól működnek.

the-expendables-2-04.jpg

Hát ennyi. A mimózalelkűek, az ártatlan lelkületű leánykák és a még éretlen kisrambók kerüljék el a filmet – nekik a kiontott  vér mennyisége tényleg sok lenne (és egy-két helyen én is visszavettem volna ebből). De az az akciórajongó, aki megnézi, az – Csocsó barátunk mondásával élve – aznap éjjel tuti taktikai mellényben alszik majd. Én pedig várom a következő részt.

KIEGÉSZÍTÉSKÉPP A DVD-VÁLTOZATRÓL
Érdemes szólni a magyar DVD-kiadásról. Az angol, magyar és cseh hangsávhoz angol, magyar, cseh és román feliratot kapunk. Az igazi extra itt a retró magyar hangalámondás: akárkinek az ötlete is volt, hatalmas poén, főleg azért, mert a nyolcvanas évek stílusának megfelelően abszolút fahangon, sokszor késve kíséri a kommentátor a történteket, és persze itt-ott köszönőviszonyban sincs a duma az elhangzottakhoz képest, ami (pláne a felirattal párhuzamosan hallgatva) egy baráti sörözés alkalmával garantáltan jót tesz a rekeszizmainknak, főleg, ha emlékszünk még azokra az időkre... A rendezői audiokommentár ehhez képest "csak" ráadás.
A duplalemezes verzión találunk még bő húszperces kisfilmeket, egyrészt a forgatásról és a szereplők összeválogatásáról, másrészt az 1980-as évekről és az akciófilmek fénykoráról, harmadrészt a modern kor igazi zsoldosairól; ötpercnyi kimaradt jelenet is jár, illetve egy picit erőltetett bakiparádé, amelyet furamód zenesávval és anélkül is megnézhetünk.


Méltó folytatás.
Értékelés: 8/10

A feláldozhatók 2. (The Expendables 2)
Lionsgate 2012
Akció (103 perc)
Rendező: Simon West
Főszereplők: Sylvester Stallone, Jason Statham
Zene: Brian Tyler

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr284743087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ríl 2012.08.31. 09:47:41

Nagy jóság. Svarci bá' erőst megöregedett (meg a többiek is, de talán rajta látszott a legszembetűnőbben), de így is jól nyomták.

Monty H. 2012.08.31. 17:30:26

Arcilag szerintem Slyon látszik leginkább, de már évek óta. Mondjuk 66 évesen...

Pötty1 2012.09.02. 07:53:02

Chucknak örültem a legjobban.
Csak egyetlen dolgot sajnálok, hogy nem jött össze a Van Damme vs. Segal összecsapás. Gyerekként mindig órákat vitatkoztunk, melyik lenne a győztes :D

symor 2012.09.02. 10:39:13

@Pötty1:
Nem vígjáték, akciófilm!

Az Aikido Panda manapság legfeljebb csak úgy nyomná le van Damme-ot, ha ráülne :D

Hogy nézett volna ki szegény Seagal a sok kigyúrt melák mellett a maga 160 kilójával.

Nemrég láttam valami werk-en egy harcoktató videóját, azt hiszem úgy 2010-es lehetett. Seagal nyakában egy törülközővel adta elő a tényleg pofás technikával kivitelezett, rutinos fogásokat, csak olyan volt mintha lassított felvételben tolta volna az ipart. 5 perc után pedig attól féltem összerogy, mivel majd 2 liter folyadékot párologtatott ki magából, miközben lihegett, mint a csacsi a szántás után.

Tudom gonosz illúziórombolás ez tőlem, de ugyanakkor ez a sanda igazság. 20 évvel ezelőtt azt mondtam volna Seagal simán lenyomja Van Damme-ot, aki egy balettpatkány egy aikidó mesterhez képest. Ma már nem így van!

Ha lesz 3. rész és benne lesz Seagal, ami valószínű, remélem nem erőltetik meg szegényt :P

Egyébként Van Damme véleménye erről:
www.youtube.com/watch?v=DSnwqzm0PcM

És kettejük "professzionális" összehasonlítása: www.youtube.com/watch?v=ECBniq8RTTo

Pötty1 2012.09.02. 14:12:15

Ez igaz, de én se most hasonlítgattam őket, hanem fénykorukban :)
A tokakirályhoz képest feltűnően jó állapotban van Norris, de azért felette is eljárt az idő.
Tegnap ment asszem az rtl-en egy sorozat ami ilyen "The Cops" féle doku akart lenni, ahol Segal is üldözte a rosszfiúkat és közben szigorúan nézett :)
Szegény attól leizzadt, hogy kiszállt a kocsiból...

bobbi0 2012.09.03. 13:21:36

a kobrás vicc igen ott volt a c. norristól. a svarci féle visszatérős poén meg már unalmas. nem kéne ezt a filmezéses dolgot erőltetnie. lundgren pedig mint vegyész! és tényleg az...

Monty H. 2012.09.03. 13:56:55

@bobbi0: Na igen, ez vicces volt, Lundgren önmagát adta!
Egyébként Segal egy nem túl sokat mozgó maffiafőnök szerepében is villanthatna - nagyjából úgy, ahogy a Machetében is. Már akkor elmondhatnánk róla, hogy legalább benne volt. :-)
A "visszajövök!" poént én üdvözöltem, főleg, mikor Willis odavágta, hogy "Te már elégszer visszajöttél" :-)

Őrültteknos 2012.09.04. 12:17:18

Szerintem jó volt. Bár valószínűleg angolul jobban ültek volna a poénok. A csaj elég felesleges volt, mert nem volt nagyon szép, cserébe viszont nem mutatott igazán látványos harcművészetet sem.
Hiányoltam belőle még egy két alapvisszautalást (pl: Chuck Norris nem pörgörugott).
Olyan öteltes poénból is lehetett volna több, mint amikor belőtték a csávót a reptéren az átvilágító gépbe.
Nem volt rossz, de én egy kicsit többet vártam volna.

Monty H. 2012.09.04. 15:41:47

@Őrültteknos: Igen, ha már csaj, akkor lehetett volna Lucy Liu, aki legalább csinált már világhíres akciófilmet is...
Van Damme viszont csinált ugrásból pörgőrúgást, ami visszautalás ifjúkorára, annak örültem. És igen, ha már az alapötletet ismerjük, talán picivel több poén is belefért volna. Nekem így is tetszett, talán jobban is, mint az előző rész.

!alexz · http://senshinext.blog.hu 2013.02.19. 23:49:56

@Pötty1: Egy olyan összecsapást én is nagyon szívesen látnék a televíziómban. ;)
süti beállítások módosítása