KÖNYV: Star Wars: Jedi-akadémia-trilógia (K.J. Anderson)
2011. december 13. írta: Monty H.

KÖNYV: Star Wars: Jedi-akadémia-trilógia (K.J. Anderson)

Az új lovagrend

A kilencvenes évek elején nagyobb számban jelentek meg Star Wars-regények idehaza, mint mostanság. A Valhalla Páholy kiadó dicséretes buzgalommal gondoskodott a magyar sci-fi-rajongók igényeinek kielégítéséről, és a fenti trilógia első, 1995-ös magyar kiadása is ennek volt a gyümölcse.
 

Kevin J. Anderson valószínűleg első nagyobb lélegzetű Star Wars-projektje volt ezt a három kötet. Akkoriban ugyebár csak az Új Köztársaság koráról írhattak a felkért szerzők (a jeget később A birodalom árnyaival Steve Perry törhette meg, 1996-ban), így a korszak egyik legfontosabb részletére koncentrálva látott hozzá a munkához, vagyis az újjáéledő Jedi-lovagrendet tette a középpontba, valamikor a Zahn-féle Thrawn-trilógia és a Sötét birodalom című képregények cselekménye után. Luke Skywalker éppen potenciális jediket toboroz galaxisszerte, akiket aztán a Yavin4-re visz, ahol az ősi templom falain belül és kívül foglalkozhat velük. Tanítványait természetesen megkísérti a sötét oldal is, hiszen a közelben lappang az egykori sith-nagyúr, Exar Kun szelleme… Eközben Han Solóék a Kesselen próbálnak szerencsét, ahol egyáltalán nem örülnek nekik, és átmenetileg bányai kényszermunkára is vezénylik őket. A közeli Bendő-halmazban megbúvó titkos birodalmi kísérleti támaszpont is szerephez jut nemsokára, ahol olyan ártalmatlan fegyverek prototípusait őrzik, mint a Halálcsillag vagy a vadonatúj Napzúzó, továbbá megismerkedhetünk a császári flotta egyetlen női admirálisával, Daalával is…

Anderson stílusa sajnos póriasan egyszerű, karaktervezetése ezzel szemben megfelelő, cselekményvezetése pedig egészen jó. A történet három köteten keresztül nem ül le, a gyengeségek inkább a részletekben rejlenek: Kyp Durron áttérése a sötét oldalra például meglehetősen összecsapottra sikerült, és máshol is érezhető, hogy bizonyos események kidolgozásához a szerző nem vette a fáradságot. Mindezek ellenére egy kellemes, még ha nem is kiemelkedő Star Wars-olvasmányról van szó, amely ügyesen operál néhány nagyon jól kiválasztott szereplővel (kiemelném Daalát), eseménnyel és helyszínnel (a Bendő-bázis ilyen), illetve lényekkel és gépezetekkel (például az energiapók és a Napzúzó).

A magyar változatot Szántai Zsolt és Hoppán Eszter fordította. Sajnos a kész anyagot láthatóan nem látta lektor, így sok helyen nemcsak a fogalmazás pongyola, hanem megengedhetetlenül sok az elírás (az utolsó két kötetben átlagosan minden oldalon találunk belőle). Nem tudom, hogy a sok évvel később kiadott Szukits-változat különbözik-e ilyen szempontból, de nagyon remélem.

Star Wars: Új rend (Star Wars: Jedi Search)
Írta: Kevin J. Anderson
Fordította: Szántai Zsolt
Valhalla 1995
320 oldal

Star Wars: Sötét oldal (Star Wars: Dark Apprentice)
Írta: Kevin J. Anderson
Fordította: Hoppán Eszter
Valhalla 1995
312 oldal

Star Wars: Az Erő bajnokai (Star Wars: Champions of The Force)
Írta: Kevin J. Anderson
Fordította: Hoppán Eszter
Valhalla 1995
304 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr103004143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása