FILM: Szabadság, szerelem
2011. október 23. írta: Monty H.

FILM: Szabadság, szerelem

Dicsőséges vereség

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójára végre elővettem az épp öt évvel ezelőtt moziba került filmet. A Szabadság, szerelem a modern magyar filmgyártás egyik legsikeresebb és legnépszerűbb darabja – nem véletlenül.

1956 októbere. A magyar vízilabdacsapat éppen az olimpiára készül, miközben kitör a forradalom. A két pólós, Karcsi és Tibi is belekeveredik az eseményekbe, elsősorban egy szemrevaló forradalmár lány, Falk Viki jóvoltából – ezzel azonban saját olimpiai részvételüket teszik kockára...

Nagy szükség volt már egy ilyen ötvenhatos filmre. Egy olyan filmre, amely nemcsak méltó és hiteles, hanem szórakoztató, mi több, nemzetközi szinten is terjeszthető, de ami a legfontosabb, végre képes dicsőségteljesen bemutatni egy kudarcba fulladt forradalmat és ilyen módon emléket állítani mindazoknak, akik részt vettek benne. Szomorú, hogy külföldi segítség nélkül a Szabadság, szerelem – vagy valami hasonló – nem jöhetett létre azelőtt. Ez persze azt is jelenti, hogy akad benne némi hollywoodi mellékíz is, de őszintén szólva ez már nem zavar, mert akárki akármit mond, hatásosabb lett tőle a végeredmény. Az időzítés, vagyis az ötvenedik évfordulóra tett premier külön jó pont.

A műfaji sajátosságok is szót érdemelnek. A forgatókönyv ugyanis egyesíti a történelmi, a családi és a sportfilmek jellegét, némi humorral és erős drámával fűszerezve. Egy-két gyengébb párbeszédet leszámítva a dialógusok meggyőzők és van pár nagyon emlékezetes is. A színészgárda kiválóan válogatott. A főszereplők közül leginkább Csányi Sándor játéka tetszett, aki Fenyő Iván idealistává érett karakterét igyekszik ellensúlyozni. A mellékszerepekben is feltűnnek nagy nevek, a nagypapát például Jordán Tamás alakítja, de előkerül Haumann Péter is, továbbá érdekes volt felfedezni Szabados Misit mint orosz harckocsizót. Az egyetlen gyenge láncszem – és nemcsak az én szememben, ezt hangsúlyozom – Dobó Kata. Rossznyelvek szerint az Andy Vajnához fűződő viszonya miatt kapta ezt a szerepet – ez engem őszintén szólva nem izgatna, de a filmet sajnos tényleg gyengíti az ő játéka. Amikor egy közönségtalálkozón szóvá tettem ezt Vajnának, azzal védekezett, hogy látta Katát a színpadon és nagyon tetszett neki. Ezzel nem szállnék vitába, csak annyit mondanék, itt, ebben az alkotásban valahogy mégsem jött össze neki.

A sportjelenetek különösen figyelemre méltók. Egy-egy meccs eseményeit ugyanis sokszor nagyon nehéz élvezhető módon visszaadni egy filmen. Itt ez is sikerült, részben az érzelmi töltetnek, részben a vágásnak és a (részben víz alatti) fényképezésnek köszönhetően.

A film címének is külön története van. Vajna ugyanis nagyon sokáig nem talált megfelelőt, míg egy baráti beszélgetés során Geszti Péter teljesen váratlanul benyögte egy közismert Petőfi-vers klasszikus sorát, mondván, ez talán megfelel. Viszont a nemzetközi változatnál a sajnos eléggé közhelyes Children of Glory (A dicsőség gyermekei) szerepel, aminél véleményem szerint még a Children of Freedom (A szabadság gyermekei) is jobb lett volna. Londoni lemezboltokban egyébként érdekes érzés volt megtalálni a filmet angol borítóval. 

A zenét Nick Glennie-Smith szerezte, akinek a Katonák voltunkhoz készített anyaga győzte meg Vajnát. A magyar filmekhez sajnos ritkán készül ilyen jellegű instrumentális muzsika, de koprodukciós alkotás lévén itt belefért a költségvetésbe. Nagyon hangulatos az összhatás, s a dallamokban egyszerre kap szerepet egy korabeli orosz mozgalmi dal, illetve a magyar Himnusz akkordjai. Számomra a vége-főcím a legmeggyőzőbb, mely a Mennyből az angyal című Márai-vers vonatkozó részletével együtt valóban nagyot üt.

A film nem sokkal a premier után, már 2007 márciusától kapható volt DVD-n, szimpla- vagy duplalemezes extra változatban is, mely utóbbi igen meggyőző kivitelben érkezett. A bónusz anyagok: audiokommentárok, werkfilmek, dokumentumfilm, kihagyott jelenetek, képgaléria és DVD-ROM tartalom, illetve a filmhez angol felirat. A filmzenét is meg lehetett vásárolni idehaza, igaz, csak papírtokos kivitelben.

A Melbourne-ben aranyat szerző magyar vízilabdacsapat eredeti történetéről készült dokumentumfilm,  A szabadság vihara képezte a fenti alkotás alapját. Számos akkori játékost megszólaltatnak, nemcsak magyar, hanem orosz oldalról is. A filmet nemcsak a mozikban vetítették, hanem DVD-n is kiadásra került. Annak ellenére, hogy producerei között üdvözölhetjük Quentin Tarantinót és Lucy Liut, nem mondhatok el róla túl sok érdekességet: egy tisztességes, de stílusában semmi újat nem hozó dokumentumfilmről van szó.

 


Méltó és élvezetes.
Értékelés: 9/10

Szabadság, szerelem 
Intercom 2006
Történelmi, sport, romantikus, dráma (115 perc)
Rendező: Goda Krisztina
Szereplők: Fenyő Iván, Dobó Kata, Csányi Sándor
Zene: Nick Glennie-Smith

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr483324626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.10.23. 20:48:09

Ha már '56, szerintem nézz bele a Mansfeld-be és a Kolorádó Kidbe is, amennyiben még nem láttad őket. Sokkal többre tartom ezt a két filmet a Szabadság, szerelemnél, ami mint magyar "megaprodukció" tényleg megállja a helyét, csak sajnos ezzel együtt minden elveszik a korszak sajátos árnyalataiból.

Mansfeld:
www.youtube.com/watch?v=KZuNPBDSvSY

Kolorádó Kid:
www.youtube.com/watch?v=L0Mo-Gv0BMo

Ezeket különösen az '50-es, '60-as éveket idéző ízes nyelvezete miatt is szeretem, főleg az utóbbit, amiben tisztán benne van az utcanyelv és a börtönszleng is.

Monty H. 2011.10.24. 07:57:25

@symor: A Kolorádó Kidet sajnos még nem láttam. Ahogy látom, DVD-n nem jelent meg.

A Mansfeldről nincs jó véleményem. Aki nem tudja, hogy ki volt ő és miért lett jelképes figurája a megtorlás korszakának, egyáltalán nem biztos, hogy pozitívan értékeli majd őt a film megnézése után. Ráadásul nézd meg a költségvetést. Számszerűleg 3,5 millió euro. Ez a filmen hol jön vissza? Ha lenne benne pár csatajelenet, amiben Mansfeld valóban részt vett, megérteném. De így???

real 2011.10.24. 10:21:37

Szerintem a Szabadság, szerelem a TOP3 magyar történelmi film egyike (a másik kettő az viszont nem tudom melyik.:P)
Teljesen egyetértek a cikkel, a magam részéről egy dolgot fájlaltam, hogy kevés a csatajelenet, és ez különösen a forradalom végnapjainak ábrázolására igaz, ahol a film alapján az jön ki, hogy egyből feladták az egész dolgot, holott a túlerőt figyelembe véve meglepően sokáig kitartottak számos helyen, és igenis komoly és hősies harcot vívtak.
A zenéje nagyon jó.
Arra kíváncsi lennék, külföldön milyen fogadtatása volt a filmnek, erről eddig sehol, semmit nem hallottam, sőt az is érdekelne, hogy készült-e végül angol, vagy egyéb külföldi szinkron.
Szeretnék még sok ilyen filmet a magyar történelemről, mert téma van bőven, igény meg volna rá.

Monty H. 2011.10.24. 14:13:37

@real: Ez való igaz, egyetlen dolog utal az elhúzódó harcokra, az a tény, hogy az olimpikonok még híradón nézik, hogy harcok folynak, pedig az olimpia ugyebár picit később kezdődött.
Úgy láttam, a külföldi változaton sincs szinkron - nagyon ritkán csinálnak, mert ritkán van rá szükség. Felirat, oszt annyi. A külföldi fogadtatásról meg csak Bush elnökkel összefüggésben hallottam, aki a Fehér Házban tartott vetítés után nagyon lelkesen nyilatkozott - de a néptömegek véleményét nem ismerem én sem. Egy angol ismerősömnek mindenesetre adtam egy példányt.

symor 2011.10.24. 19:51:11

A Mansfeld szerintem nem hozza szégyenbe a hősét, és végül is mégis csak egy kamaszról van szó. Nekem tetszett, hogy nem idealizálták túlságosan. Szerintem a legnagyobb történelmi alakok szinte mind jóval összetettebbek voltak annál, mint azt egyébként el tudnánk képzelni, így a film maga is egyfajta értelmezés. Engem egyáltalán nem taszított a dolog.

3,5 millió euró akkori árfolyamon nagyjából 600 milliót jelentetett Forintban. Ez pedig nem összeg (már ha csatajelenetek költségére gondolsz), ha egy magyar filmre nézzük. Azt pedig már hozzá sem kívánom tenni az akkori viszonyok között mennyi lehetett ebből a valódi ráfordítás (+ Eperjes cameója, külön bérkategória :)).

A Mansfeldet én ezzel együtt jó filmnek tartom és a botrányos háttértől kicsit eltekintek.

A Kolorádó Kid szintén nagyon szűk kereteket mutat fel, de például a Mansfeldnél 100x meggyőzőbb és vagányabb mozi. Nagy Zsolt valami hatalmasat játszik benne!

Egyébként minek várnál a DVD-megjelenésre, töltsd le innen:
www.fileserve.com/file/bg8rvnu

, vagy két részre szedve innen:
cinemastore.cc/movie-film-Kolorado_Kid__2010__WS_PDTV_XviD_Hungarian__TvTiME-18489.html

Monty H. 2011.10.26. 14:35:24

@symor: Nem is tudom... Mansfeld lehet, hogy köznapi hős, sőt, biztosan az, de a film valahogy mégis csalódást keltett. És valószínűleg nem azért, mert a Szabadság, szerelem után néhány héttel néztem meg.

A Kolorádó Kid viszont egyre jobban érdekel...
süti beállítások módosítása