FILM: Az ég lovagjai
2009. november 26. írta: Monty H.

FILM: Az ég lovagjai

A nagy háború repjanijai

A mostanság amúgy is ritkásan érkező háborús témájú filmek témájául csak elvétve választják az első világháborút. A repülős téma viszont továbbra is megy, így hát meg lehet közelíteni a dolgot így is. Az első világháború nyugati frontján már akkor létezett önkéntes amerikai személyzettel működő repülőalakulat, amikor az Egyesült Államok hivatalosan még nem lépett a hadviselő felek közé. (Ugyanez a második világháborúban is így történt, lásd a Pearl Harbor című film vonatkozó részeit.)

A történet tehát potenciális kasszasikert is jelenthetne, de – sajnos szinte menetrendszerűen – itt is meg kell küzdenünk a közhely-hegyekkel. Nem túlzás, hogy benne van a filmben szinte az összes klisé, ami amerikai háborús filmtől csak elvárható, a cowboyból lett magányos farkastól, a szemét poroszon, a „kötelező” afroamerikai és a Bibliát a szíve felett viselő vallásos bajtárson át a forró, de könnyed szerelemig…

Legdurvábban a német pilótákat érintő részek sértik a hitelességet. Ideje lenne a „gonosz hunokkal” kapcsolatos kliséket végre kisöpörni a köztudatból. A kényszerleszállt és életben maradt pilótára lecsapó német repülőt bemutató jelenet például az első világháborús propaganda stílusát idézi. Akkoriban az ilyesféle háborús bűntett egyáltalán nem volt jellemző, de történelmi olvasmányaim nyomán állíthatom, a második világháborúban is inkább az amerikaiak végeztek ilyen jellegű piszkos munkát, és nem a németek… A pilóták közötti kölcsönös tisztelet és megbecsülést jobban alátámasztja az az itt is megjelenített anekdota, mely szerint az elakadt géppuskája miatt tüzelni képtelen pilótát ellenfele útjára engedte, mivel lovagiatlan dolog lett volna így lelőni őt.

Ez a rengeteg negatívum azért is fájó, mert a technikai részletek amúgy hitelesek és végre bepillanthatunk az akkori katonai repterek életébe, a kiképzési módszerektől a repülőgépekig. A hangulatos filmzenével megtámogatott légiharc-jelenetek szintén jól sikerültek (külön megdicsérném a zeppelin ellen intézett támadást). A színészek legtöbbje nem kiemelkedő, de azért megteszi.

Amennyire tudom, a közönség körében sem volt sikeres a film. Emlékszem, pár héttel a bemutató után meg akartam nézni, és kiderült, hogy már nem is játsszák… A DVD-változat pedig a legolcsóbbnál is olcsóbban kapható mostanság. Nagy kár, hogy eltolták. Már megint. Erre is csak azt mondanám, uraim, nem kéne annyit szívni odaát.

Kár érte.
Értékelés: 4/10

Égi lovagok (Flyboys)
Electric 2006
Háborús (139 perc)
Rendező: Tony Bill
Szereplők: James Franco, Jean Reno, Martin Henderson
Zene: Trevor Rabin

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr98801165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása