FILM: Mogambo
2009. szeptember 26. írta: Monty H.

FILM: Mogambo

Szerelmi háromszög a trópusokon

Nem sokkal a Délidő elkészülte után Grace Kelly Afrikába utazott, hogy részt vegyen a fenti film forgatásán. A Mogambo nemcsak karrierjének, hanem magánéletének is fontos állomását jelentette, hiszen ekkor került – rövid – kapcsolatba Gary Cooper után egy másik színészóriással, Clark Gable-vel.

Állatbegyűjtő telep a vadon közepén. Ide érkezik egy nagyvilági dáma, Eloise Kelly (Ava Gardner), aki rögtön flörtölni kezd a főnökkel, Victor Marswellel (Clark Gable). Nemsokára befut még a Nordley-házaspár is: a férj a gorillákról gyűjt anyagot, feleségét, Lindát (Grace Kelly) azonban jobban lázba hozza vendéglátójuk… A film az 1932-es Vörös por újrafeldolgozása, melyben Clark Gable ugyanazt a szerepet játszotta, mint az új változatban. A forgatás Ugandában és Kenyában zajlott, és az egzotikus helyszín számos kényelmetlenséget jelentett: szúnyogok és legyek hadát, gyilkos páratartalmat, és így tovább.


Grace Kelly számára a film ugródeszkát jelentett: nemcsak, hogy jelölték az Oscar-díjra, de még a Look magazin is az év színésznőjének nyilvánította. Hitchcock, aki később három filmet készít vele, ekkoriban figyelt fel rá… Az afrikai helyszín, a gyökeresen eltérő helyi kultúra egészen lázba hozta (még szuahéli nyelven is megtanult egy kicsit), nem beszélve kollégájáról, az akkor már ötvenes éveiben járó Clark Gable-ről, aki koránál fogva akár az apja is lehetett volna… Grace-t azonban ez soha nem zavarta, és mivel nemcsak vonzó, hanem vagány is volt, Gable is gyorsan megkedvelte, aki nagy nőcsábász volt, Kelly pedig egyenesen odavolt a nála jóval idősebb férfiakért. Egy riporter meg is kérdezte Gable-t, mi a véleménye a szőke hölgyről. A veterán színész kitérő választ adott: „A stáb minden férfi tagja szerelmes Grace Kellybe. Miért épp én lennék kivétel?” Végül úgy döntött, nem kötelezi el magát Grace mellett, akit ekkor valószínűleg nem lett volna nehéz megkapnia.

A film igazi női főszereplője azonban Ava Gardner volt, aki akkoriban az egyik legnépszerűbb és legszebbnek számító színésznők közé tartozott. A forgatásra harmadik férje, Frank Sinatra is elkísérte, akivel kapcsolata akkoriban nem volt éppen felhőtlen. Ava pontosan úgy viselkedett forgatáson kívül, ahogy a forgatáson szerepe szerint: kihívóan, már-már botrányosan. Titokban tartotta, hogy terhes, s mivel nem vágyott világra hozni Sinatra gyermekét, ezért a forgatás szünetében betegséget színlelve Londonba repült, ahol végrehajtották az abortuszt. Megroppant testi és lelki állapotában Grace volt leginkább a segítségére, akivel szoros barátságot kötöttek, bár személyiségük éppúgy más volt, mint filmbéli karaktereiknek.

Összességében inkább a szereplők személye, mint a nem túl izgalmas forgatókönyv miatt ajánlhatom ezt a ma már kissé ódivatúnak ható filmet. De ha már választási lehetőségünk is van, akkor inkább valami mást nézzünk meg tőlük. Kellytől vagy Gable-től vagy Gardnertől.

Óhatatlanul ódivatúnak ható klasszikus.
Értékelés: 6/10

Mogambo (Mogambo)
MGM 1953
Dráma (111 perc)
Rendező: John Ford
Szereplők: Clark Gable, Ava Gardner, Grace Kelly

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr131388676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása