FILM: Végítélet
2009. április 20. írta: Monty H.

FILM: Végítélet

Újabb apokalipszis a láthatáron

A világ (vagy legalábbis egy részének) apokaliptikus jövőjét már számos rendező filmre vitte. Még ha némelyik túlzó módon mutatta is be az emberiség sorsát, mindig lehetőséget adtak arra, hogy elgondolkozzunk, mi is történhet velünk, ha valaha lesújt ránk például egy ismeretlen és megfékezhetetlen betegség…

A 21. század elején Glasgow-ból indul el a Reaper nevű vírus, ami futótűzként terjed és mire a hatóságok észbe kapnak, Skóciát karantén alá kell helyezni – mindörökre. Ezzel persze maga Anglia is elszigetelődik a világtól, és általános válság kezdődik. Hogy a baj fokozódjon, három évtizeddel később Londonban üti fel a fejét a vírus. S mivel Skóciában láthatóan maradtak túlélők, akik nyilván immunisak, a kormány egy elit alakulatot küld a zónába, hogy kerítsenek valakit, akinek segítségével megoldhatják a problémát. A csapatot Sinclair őrnagy vezeti, aki az utolsók között hagyhatta el annak idején a megfertőződött Skóciát…

Neil Marshall filmje láthatóan nem óhajt túllépni azon az igényen, hogy apokaliptikus képekkel és dübörgő akciójelenetekkel egyszerű kikapcsolódást nyújtson a nézőknek. Első benyomásra a 28 nappal később, a Mad Max és az Idővonal érdekes keverékének tűnt a mű – egyszer nézhető, közepesen izgalmas akciófilmnek, némi horrorisztikus mellékízzel. Akik odavannak az ilyen alkotásokért, és nem várnak újfajta mondanivalót, valószínűleg nem csalódnak benne, de meg kell állapítani, még a műfajon belül is elvárható lett volna egy picit élénkebb forgatókönyv, pár emlékezetesebb párbeszéd, és talán egy másféle befejezés. Az akciójelenetek sajnos csak átlagosak. Ami viszont a hangulatot, a díszleteket, jelmezeket és fényképezést illeti, az alkotóknak nincs szégyenkeznivalója.

Sinclair őrnagyot a férfinézők nagy örömére a mostanában felkapott és igen szemrevaló Rhona Mitra domborítja (a szó szoros értelmében, mivel tettek róla, hogy fekete taktikai ruházata – vagy annak hiánya – kellően nőies legyen), akit régebben csak mellékszerepekben láthattunk (Orvlövész, Árnyék nélkül). Mellette szerepel Bob Hoskins (Ellenség a kapuknál), a veterán Malcolm McDowell (Kék villám), vagy Alexander Siddig (Az elit alakulat Welsh hadnagya).

A nemrég megjelent magyar DVD-kiadás az angol hang mellett magyar szinkront, magyar és angol feliratot nyújt. Extraként a rendezők és néhány szereplő audiokommentárja, illetve három kisfilm szolgál.

Érdekes, de lehetne izgalmasabb is.
Értékelés: 5/10

Végítélet (Doomsday)
Rogue Pictures 2008
Akció, horror (108 perc)
Rendező: Neil Marshall
Szereplők: Rhona Mitra, Bob Hoskins, Adrian Lester
Zene: Tyler Bates

Pár portré a művésznő rajongóinak...

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr771076541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása