KÖNYV: Grace Kelly és a szerelem eleganciája (Sophie Benedict)
2021. március 07. írta: Monty H.

KÖNYV: Grace Kelly és a szerelem eleganciája (Sophie Benedict)

Egy színésznő élete

Úgy látom, a színésznőből lett monacói hercegnő emlékezete láthatóan nem halványul, legalábbis az elmúlt években is jelentek meg életrajzok és fotóalbumok a témában (még ha nem is hazánkban). Ezek legtöbbje itt sorakozik a polcomon, ezért amikor néhány hete magyarul is megjelent a szóban forgó kötet, azonnal megrendeltem. 

grace_kelly_konyv.jpgSophie Benedict regénye Grace Kelly színésznői karrierjének krónikája, vagyis egy rövid bevezető után ott kezdődik, amikor a tizenhét éves hölgy szülei akaratával dacolva eléri, hogy New Yorkba mehessen, és színészetet tanulhasson, majd végződik a Rainier herceggel kötött eljegyzésével. A cselekmény nagy általánosságban hitelesen követi a kérdéses éveket, bár ez önmagában még nem nagy dicséret, ugyanis olyan mennyiségű információ érhető el róla, hogy ez a minimum. Az viszont szembeszökő, hogy az írónő megkímélte az olvasót a kellemetlennek vagy illúziórombolónak ítélt részletektől (például nem említi eltitkolt abortuszát, vagy hogy miért nem ment hozzá William Holdenhez, vagy, hogy az Oscar-díj átvétele utáni éjszakán Judy Garland felhívta őt, és útszéli modorban lehordta, amiért elhappolta előle a legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát). Ez is egy megközelítés, de tekintve, hogy ma már nem tabutéma ezekről beszélni, illetve mert mindemiatt a narratíva erősen elcsúszik a romantikus leányregény műfaja felé, továbbá mert ennél azért jobban ismerem Grace Kelly életét, nekem e téren máris csalódást okozott. A fejezetek részletessége is jelentősen eltér; míg egyes filmjeit, esetleg színészkollégáival kapcsolatos románcait kibontja, másutt, elsősorban a könyv harmadik harmadában már nagyvonalúan átugorja ezeket, és csak utalás szintjén említi (például a Zöld gyémánt esetében), esetleg úgy sem nagyon. A korszak felidézése ennél jobban sikerült (bizonyos kortársak, mint amilyen Norma Jean beillesztése a történetbe például telitalálat), bár érzésem szerint e téren pont azt a minimumot kapjuk, ami egy beavatatlan olvasó számára éppen elég. 

További jelentős negatívum a párbeszédek minősége. Az elhangzó mondatok több helyen is jellegtelenek, felületesek, banálisak, inkább helykitöltésre valók, mintsem a cselekmény előmozdítására. Érthető módon visszaköszön az életrajzokban is dokumentált, ma már legendás dialógusok egy része, de nem éreztem, hogy a szerző igazán uralná a hősnőt, esetleg mélyebben belelátna. Emiatt kissé sekélyesnek érzem a karaktervezetést, és ez megint csak a könnyű műfaj felé tereli a művet, nem pedig az olyan realista és átélhető életrajzi regények irányába, mint amilyen az Ingrid Bergman megkísértése vagy a Gerda Taróval kapcsolatos Robert Capára várva volt. Egy szó mint száz, Sophie Benedict, akinek láthatóan ez az első könyve, egyelőre nem tudott meggyőzni.  

gracekelly09.jpg

Sajnos a borító kapcsán is megfogalmazódott bennem egy nagyon fontos kritika. Az ott szereplő montázs hangulata ugyan elsőre működik, de aki egynél több képet látott már Grace Kellyről, annak feltűnhet, hogy a feltüntetett hölgy frizurája nagyon nem klappol. Fel nem foghatom, hogy miért használtak egy általános stockfotót, ahelyett, hogy vásároltak volna egy képet az igazi Grace Kellyről. És ez nem a magyar kiadó hibája, ők az eredeti német borítót vették át. A magyar szöveggel egyébként elégedett vagyok; egy-két döcögős mondattól és egy elírástól eltekintve szépen gondozott, és a kötet kiállítása minden szempontból egy nagy presztízsű kiadóra vall. Mellesleg a kötet egy sorozat részeként jelent meg; a Kossuth Kiadó Híres nők című szériájában olyan ikonikus asszonyok történetei elevenednek meg, mint Coco Chanel, Frida Kahlo, Maria Callas vagy Edith Piaf. 

Grace Kelly és a szerelem eleganciája
Írta: Sophie Benedict
Fordította: Várnai Péter
Kossuth Kiadó 2021
336 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr2216452806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása