FILM: Az Overlord-hadművelet
2019. június 08. írta: Monty H.

FILM: Az Overlord-hadművelet

Nehéz a dolga a katonának

A D-nappal kapcsolatos filmek sorából mutattam itt már be klasszikusokat, ahogy elfeledett darabokat is, és a most következő, 1975-ös brit alkotás inkább ez utóbbiak közé tartozik. Valójában én is csak nemrég szereztem róla tudomást és részben a pozitív kritikák hatására nekiültem.

overlord_2.jpg

Nos, amilyen grandiózusnak hangzik a cím, olyan jelentéktelennek tűnik a főhős, egy félénk kiskatona, Tom (neve nem lehet véletlen, hiszen a brit közkatonák közkeletű neve a “Tommy” volt), aki a szigetországi hadsereg újdonsült tagjaként természetesen át kell, hogy essen a kiképzésen, hogy aztán bajtársaival együtt várják ki a D-napot. A forgatókönyv az ő élményein át próbál megragadni valamit a háború valós, cseppet sem hősies, de monoton, embertpróbáló és sokszor tragikus mindennapjaiból. E téren egyébként célba is ér, hiszen Brian Stirner minimáljátéka szerintem ebben a visszafogott szerepben is kimondottan erős. Rajta kívül elég kevés nevesített karakter jut szóhoz, vagyis bőven elég tér jut Tomnak, de sajnos a drámai hangvételt rontja, hogy a párbeszédek és az élethelyzetek csak a sokszor látott kötelező köröket hozzák, és véleményem szerint nagyon is lineáris, sőt kiszámítható a sztori. A hetvenes években persze még máshol húzódott a közönség ingerküszöbe, de úgy érzem, jóval több potenciál volt egy ilyen mindennapi történetben is.

overlord_1.jpg

Az Overlord-hadművelet technikai oldalról sem tör a nagy vetélytársak babérjaira. A fényképezés és a fekete-fehér alapanyag alapjába véve jól működik (kivételt talán a kissé amatőr álomképek jelentenek), s utóbbit kihasználva a készítők rengeteg archív snittet is be tudtak vágni, ezzel jelentős költségeket megtakarítva és a hitelességet javítva. Ami azonban ezeknél a részeknél nemcsak nekem, hanem számos másik internetes kritikusnak szemet szúrt, hogy aránytalanul hosszúak ezek a jelenetsorok: mintha a vágó parancsba kapta volna, hogy a játékidőt kicsit fel kell húzni, úgyhogy ne spóroljon ezekkel. És a film még így is csak 83 perc…

Egy szóval csak azoknak ajánlhatom ezt a művet, akik minden témába vágó darabot ki akarnak pipálni, esetleg jóban vannak a brit filmgyártás képviselőivel, de jómagam nem tudok lelkesedni érte. Hazánkban – az imdb.com tanúsága szerint – 1977-ben mutatták be, de nagyjából ennyi az összinformációm a magyarországi forgalmazásról. Angliában 2008-ban adták ki DVD-n, de a fenti linken megtekinthető a YouTube-ról is.

Kihagyott ziccer.
Értékelés: 5/10

Az Overlord-hadművelet (Overlord)
Joswend 1975
Háborús dráma (83 perc)
Rendező: Stuart Cooper
Főszereplők: Brian Stirner, Davyd Harries
Zene: Paul Glass

d-day_08.jpgHa érdekelnek a D-nappal kapcsolatos egyéb posztjaim – könyvekről, filmekről, makettekről, videójátékokról és képregényekről –, akkor
IDE KATTINTS.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr3614875480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása