KÖNYV: Halálhegy (Donnie Eichar)
2016. október 18. írta: Monty H.

KÖNYV: Halálhegy (Donnie Eichar)

A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története

Bár egy igen gyengécskére sikeredett thriller, a Halálhegy kapcsán már én is említettem a Gyatlov-csoport hátborzongató és méltán hírhedt esetét, örülök, hogy újra visszatérhetek rá, ezúttal egy méltó és érezhetően szakszerű kötet okán, mely a Park Könyvkiadó jóvoltából jelent meg magyarul néhány hónappal ezelőtt.

halalhegy.jpg1959 telén kilenc tapasztalt túrázónak veszett nyoma az Urál-hegységben. Mikor az utánuk küldött kutatócsoport végre megtalálta táborhelyüket, illetve holttesteiket, megindult a vizsgálat, de a kép nagyon nem állt össze azzal kapcsolatban, hogy mi is okozta a halálukat, mit kerestek sátrukon kívül alvóruhában, miért szóródtak szét, mi okozta az egyes sérüléseket, és így tovább. A baljóslatú eseménysorozatot csak súlyosbította, hogy a szovjet kormány megpróbálta minél előbb lezárni az ügyet, amit a családtagok persze nem vettek jó néven. A történteket azóta számos alkalommal boncolgatták és rengeteg elmélet született. Aki ezekre kíváncsi, még mindig Tiboru konteós posztját javasolhatom, aki pedig még nem hallott az esetről, annak összefoglaló jelleggel ezt az online képregényt javaslom.

Az amerikai szerző, Donnie Eichar producerként, illetve tévés és filmrendezőként dolgozik. Az 1959-es tragédiáról csak úgy mellékesen hallott, de nagyon megfogta őt a történet, melynek folytán 2012 telén Oroszországba is elutazott, hogy elbeszélgessen mindazokkal, akikkel még lehet a témában. Összegyűjtött és átnézett minden elérhető anyagot. Második útján még a kérdéses táborhelyre is ellátogatott a kegyetlen orosz tél közepette. Egy szóval elég elszánt volt ahhoz, hogy megpróbáljon a végére járni egy bő félévszázados rejtélynek, mely annyi kutatón és szakemberen kifogott már.

Eichar könyve három szálon át követi az eseményeket. Egyrészt a naplórészletek és a visszaemlékezések alapján rekonstruálni próbálja a tíz, majd kilenc fős túracsoport útját. Másrészt az elhúzódó kutatás, illetve a vizsgálat folyamata is górcső alá kerül. Harmadrészt saját kutatómunkájának, illetve oroszországi utazásának krónikáját tárja elénk, s végül a potenciális megoldás taglalása kerül sorra. Ez a hármas osztású narratíva talán kissé zavaró lehet azoknak, akik most, e könyv által kerülnek először kapcsolatba a történtekkel, mivel azonban mára széles körben ismert esetről van szó, semmiképpen nem nevezném hibának. Az író ráadásul kiváló stílusban és soha nem túl bő lére eresztve mesél – ahhoz viszont veszi a bátorságot, hogy a történet hátterét, magát a korszakot részletekbe menően ismertesse, ami azért is örvendetes, mert a mai nyugati átlagolvasó vajmi keveset tudhat az egykori vagy éppenséggel mai szovjet-orosz viszonyokról, ezek viszont döntő fontosságúak. A közzétett fényképek és térképek pedig szervesen kapcsolódnak a leírtakhoz, mindegyik a megfelelő helyen és magyarázattal ellátva tesz hozzá valamit a szemünk előtt kibontakozó nyomozáshoz.

dyatlov_pass.jpg

A szerző a kötet végén, saját elméletének ismertetése előtt végigveszi és megcáfolja a legnépszerűbb egyéb teóriákat is. Eichar az azokban emlegetett egyes részletekre (például arra, miért mértek némelyik áldozat ruháján a normálisnál jóval magasabb radioaktív sugárzást) is magyarázatot ad. Végül következik az általa, pontosabban az általa felkeresett szakemberek szolgáltatta magyarázat, mely a leírtak alapján számomra hitelesnek tűnik, bár nem vagyok az adott szakterület értője. Mindenesetre meggyőzőnek érzem, amit papírra vetett. A mű nemcsak a rejtélyek kedvelőinek ajánlható, hanem lényegében bárkinek, aki elég idős ahhoz, hogy egy több ponton is hátborzongató eseménysor krónikáját végigolvassa.


Halálhegy – A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története
(Dead Mountain. The Untold True Story of the Dyatlov Pass Incident)
Írta: Donnie Eichar
Fordította: Szieberth Ádám
Park Könyvkiadó
256 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr6611819465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelly és a szexi dög 2016.10.19. 23:57:17

Leirhattad vóna a konklúziót wazze!

Komojtalan 2016.10.20. 10:43:49

Olvasatlanul: Nem tudja a megoldást. Itt egy link, talán még jobban is belemélyedtünk a témába, mint a szerző:

konteo.blogrepublik.eu/2011/11/12/a-djatlov-incidens-ujratoltve/

Sok sikert a 3.k komment elolvasásához :-).

Monty H. 2016.10.20. 10:58:57

@Kelly és a szexi dög: Nem, nem, nem spoilerezek. Tessék elolvasni a könyvet, ha érdekel.

Monty H. 2016.10.20. 11:00:03

@Komojtalan:
"Olvasatlanul: Nem tudja a megoldást."

Ez aztán tényleg megalapozott megnyilvánulás volt. :-) Szerintem előbb olvasd végig a könyvet és utána nyilatkozz.

Komojtalan 2016.10.20. 13:59:57

@Monty H.: Az egész világ nem tudja 50 éve éve a megoldást, erre ő megoldja ... Ugyan már. Ha megoldotta volna, rég elterjedt volna a konteósok között. Kb. Danikennel lehet egy kategória, szemfényvesztés, csak az engem igazoló tények figyelembe vétele, stb ...

Alpha Decay (törölt) 2016.10.20. 16:31:20

@Komojtalan: LOL. A konteósok képtelenek normálisan utánanézni a dolgoknak. Kismillió konteó van, amire "nem tudják" a megoldást, mert nem járták alaposan körül a témát.
És bármennyire is fura, a Gyatlov rejtély is ehhez hasonló, igaz nincs perdöntő bizonyíték, de az a sok furcsaság, amit a konteósok feszt felhoznak az eseménnyel kapcsolatban mind jól magyarázható. Persze ilyen magyarázatot nem fogsz a konteóblogon találni, mert a szerzője szándékosan szenzációhajhász és misztifikálja túl a dolgot.

Komojtalan 2016.10.21. 19:07:47

@Alpha Decay: Nem mondod? Én is rengeteg konteóról mondom, hogy nincs benne semmi, de van 10-20% -nyi amelyben vagy ezért, vagy azért van valami érdekes. A konteó blogon van vagy 100, abból a Műszertechnika, vagy a Seuso kincsek pl. azok, ahogy a Djatlov is. Annyira körül lett járva a téma, hogy egyszerűen hülyeség az infrahang verzió. Csak az utolsó előtti hozzászólást kellett elolvasnom, hogy mi a "megoldás".

Elfelejtem írni miért nem olvasom el: Pont azért amiért egy perpetuum mobilét sem fogok megfinanszírozni. Előre tudom, hogy nem igaz, akkor nem fogok órákat áldozni rá.
süti beállítások módosítása