KÖNYV: Building Dioramas 3 (Adóba László)
2016. május 09. írta: Monty H.

KÖNYV: Building Dioramas 3 (Adóba László)

Annak idején jómagam is bemutattam Adóba László diorámaépítéssel foglalkozó – és hazai viszonylatban valóban egyedülálló – köteteit. Akkoriban emlegettem, hogy a bemutatott technikák önálló eredményeit, vagyis kész diorámákat is nagyon szívesen látnék a mestertől. Erre megint csak sokat kellett várni, de végül csak összejött. Sajnos azonban a legújabb részt már csak angolul olvashatjuk…

adoba_dioramaepites3_01.jpg
A mai viszonyok ugyanis nem kímélték a szerzőt, aki kénytelen volt kizárólag angolul kiadatni a sorozat – tervek szerint – utolsó kötetét. Ez bizony kőkeményen az elmúlt évek letöltögetős hullámának eredménye: a beszkennelt szakirodalom cserélgetése éppen a magánszorgalomból, könyveiket egyénileg, saját zsebből kiadó írókat sújtja a leginkább. Nagy fájdalmam, hogy emiatt jó eséllyel nem kerül többé a kezünkbe kiadvány a magyar makettezés azon művelőjétől, aki – jó példával elöl járva – szemkápráztató tudását nem tartotta meg magának, hanem kemény munkával megmutatta a világnak itthon és külföldön. Akármi is következik ezután, őt a legteljesebb elismerés illeti, műveit pedig kétségtelenül még jó ideig forgatni fogják a diorámaépítés szerelmesei.

adoba_dioramaepites3_03.jpg

E szomorú kitérő után lássuk, milyen lett a legújabb kötet. A formátum és a tördelés minimálisan változott csak és örömmel látom, hogy a fotóanyag a megszokott színvonalat tükrözi. A 104 oldalon négy dioráma építésével ismerkedhetünk meg.

adoba_dioramaepites3_04.jpg

„Az erdőben” egy katonai makettező számára talán furcsa témát dolgoz fel, nevezetesen két dagonyázó vaddisznót a bozótban. A sár kidolgozása mellett szóba kerül itt a gombák elkészítése is, illetve a domborzat metszetét követő keret kialakítása, de kicsit eltávolodva a házi gyártású kellékektől a maratott cserjék is terítékre kerülnek.

adoba_dioramaepites3_07.jpg

Az „Elhagyott rom” a második a sorban. Egy középkori vagy fantasys témához tökéletesen passzoló, omladozó lépcsőt és egy nagyobb épület homlokzatát is magába foglaló diorámáról van szó, ahol a kő- és faelemek mellett még a zsindelyezés és az építményeket benövő növényzet is szóba kerül.

adoba_dioramaepites3_06.jpg

A „Farkastámadás” már figurákat is felvonultat, lévén hogy egy kőhídon két oldalról szorongatott lovas csap rajta össze két farkassal. A híd megalkotása mellett döntő fontosságú ezen a kompozíción a hó, a jég és a víz kialakítása. A végeredmény most is magával ragadó.

adoba_dioramaepites3_08.jpg

A „Magányos lovas” már valamivel békésebb, egy hegyoldalon lefelé ereszkedő vadnyugati cowboyt láthatunk rajta. A lezúduló patakon túl a sziklás-köves terep kidolgozása, no meg a fenyők megalkotása kapja itt a főszerepet.

adoba_dioramaepites3_05.jpg

Angol nyelv ide vagy oda, ezt a könyvet is csak ajánlani tudom, főleg, mert a magyar előzmények ismeretében nem nehéz felhasználni (bár egy szótárra szükség lehet az olvasás közben). A történtek tanulsága pedig az, becsüljük meg a színvonalas hazai kiadványokat, szánjuk rájuk a pénzt, ha tehetjük, és örüljünk nekik.

Building Dioramas
Írta: Adóba László
Fotók: Adóba László és Zentai Éva
Costa Bt. 2015
104 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr398695034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása