KÖNYV: Építsünk diorámát! 1. (Adóba László)
2009. május 07. írta: Monty H.

KÖNYV: Építsünk diorámát! 1. (Adóba László)

 

Vadonatúj könyv a piacon makettezés témakörében, méghozzá magyarul. Ezt sem sokszor mondhatjuk el, de annál örömtelibb esemény az ilyen. Ráadásul egy izgalmas, de nagyon bonyolult altéma kerül végre terítékre, nevezetesen a diorámaépítés.

A magyar makettezők abban a sanyarú helyzetben vannak, hogy ha modellező technikákról szóló nyomtatott szakirodalomra van szükségük, lényegében csak külföldi munkákra hagyatkozhatnak: akármilyen hihetetlen is, az elmúlt bő másfél évtizedben három könyvnél több nem jelent nálunk. Az első, a Légierő a konyhaasztalon a repülőmakettezést járta körül, viszonylag részletesen; a második egy felejtésre érdemes, csekély értékű hobbikötet volt; a harmadik pedig egy viszonylag átfogó, de éppen ezért nem elég részletes útmutató, mindenféle műfajhoz (figura, jármű, repülő, stb.). Szerencse, hogy ezzel párhuzamosan azért volt és még mindig van makettező szaklapunk (jelenleg ProModell néven – igen színvonalas kiadvány), illetve, hogy az internetes fórumok és honlapok révén ma már lényegesen gyorsabban és olcsóbban lehet információkat és ötleteket szerezni.

Ez a mostani kiadvány a makettezés legspeciálisabb területét mutatja be. A közepes méretű és viszonylag rövid, 64 oldalas kötet ára (2800 forint) elsőre kissé ijesztően hangzik, de véleményem szerint a könyv egyszerű, de esztétikus és lényegre törő kiállítása önmagáért beszél, akárcsak gazdag tartalma. Fontos megjegyezni, hogy a szerző másképp indul el, mint a legtöbb ilyen útmutató írója: a magyar viszonyokhoz mérten nem ajánl drága termékeket és eljárásokat, hanem a háztartásban előforduló, illetve könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból dolgozik, és jó minőségű, színes fotók felhasználásával azt is megmutatja, pontosan hogyan. A képeket nézegetve pedig az ember csak arra tud gondolni, hogy ezt neki is ki kell próbálnia. Aki már régóta kacérkodik a diorámaépítés gondolatával, az szánja rá a pénzt, és olvassa végig ezt a kötetet. Nem fogja megbánni.

Az előszóból kiderül, hogy már készül a folytatás is. A második kötet a természeti környezet megvalósításával foglalkozik majd, míg a harmadik az apróbb kiegészítőkkel. Én már most tűkön ülök, hogy láthassam ezeket is… De ugyanakkor egy másik gondolat is bánt engemet: miért kellett ennyit várnunk arra, hogy Magyarországon végre megjelenhessen egy ilyen témájú és ilyen színvonalú könyv? És ez nem a kiadó vagy a szerző felé irányuló kritika, hanem amolyan értetlenkedés. A többi profi makettezőt éveken át mi tartotta vissza?   

 

Építsünk diorámát! 1. Városi környezet
Írta: Adóba László
HarVar-d Design Stúdió 2009
64 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr71093094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dody33 2009.06.01. 15:02:37

Barátaim! Makettezők!
Ki tudna nekem segíteni az Adóba László könyvének megszerzésében? Segítséget a dosai.jozsef@chello.hu címre kérnék! Fáradozásaitokat előre is köszönve,
Dody

(76 éves nyugdíjas "kiscserkész")
süti beállítások módosítása