FILM: 300 - A birodalom hajnala
2014. március 07. írta: Monty H.

FILM: 300 - A birodalom hajnala

A háború folytatódik

Amennyire vártam már tavaly nyár óta a legendás 300 folytatását, annyira tartottam attól, hogy úgy fogják eltolni, mint annak a rendje... Vigasztalt a tudat, hogy Frank Miller saját folytatását vették alapul, mely a perzsa Xerxészt tette meg főszereplőnek, de azért mégis.
300 rise 1.jpgNos, A birodalom hajnala nem teljesen folytatás, inkább előzmény- és kísérőfilm, melyben már korántsem a spártaiak játsszák a főszerepet. Az athéni Themisztoklész, a perzsa invázió elleni görög összefogás zászlóvivője áll az egyik oldalon, míg a másikon Xerxész (kissé háttérbe szorítva), illetve hűséges flottaparancsnoka, Artemiszia, aki egy mindenre elszánt hárpia. Megtudhatjuk, hogyan veszítette életét Dáriusz, Xerxész apukája, ez a tény hogy változtatta meg fia hozzáállását az élethez, illetve a görög-perzsa konfliktus korai időszakát most az athéni oldalról is végignézhetjük, a szalamiszi csatáig bezárólag.
300 rise 3.jpgNehéz elvonatkoztatni az eredeti 300-tól. Ez azoknak lesz leginkább kínos, akik nem látták azt, mert jó pár utalás és néhány karakter csak általa nyer értelmet (a későbbi perzsa követ vagy Diliosz). A lassításokkal bolondított, vértől csatakos csataképek technikai szempontból némileg fejlődtek, de ezt az elmúlt hét év ismeretében szinte észre sem vesszük. Maguk az összecsapások talán picit egyhangúbbak, holott nem is a szárazföldön, hanem a tengeren és hajók fedélzetén rontanak egymásra a harcosok. Közben persze megint csak dominálnak a heroikus nézőpontok, a kontrasztos naplementék és minden más, ami a látványt picit is fel tudja dobni. Kár tagadni, vizualitás terén a készítők megtették a magukét, olyannyira, hogy 3D-s hatás nélkül is üt ilyen téren.
300 rise 2.jpgFájóbb pont a karakterek gyengesége. Xerxésznél annyival el is intézik a személyiség részletezését, hogy szegény papa halála révén lett ilyen istenként gondolkodó hatalommániás kis ficsúr, de amúgy szinte semmi szerepe. Artemisziához is kapunk egy rövidke eredettörténetet, oké, azt most már legalább értjük, hogy ő miért ilyen kemény csaj és miért utálja a görögöket... De: ettől nem lesz rögtön egy húdemély karakter, pedig ha már női hadvezért kapunk egy ennyire férfiorientált korszak hőseposzában, hát legyen már egy kicsit komolyabb. Azonban nem az. Egy hatalmát élvező, harcban képzett, magát világszépnek gondoló, szexéhes spinkó, akitől beosztottjai joggal remegnek. Ennyi. Ahogy egy másik internetes kritikus megfogalmazta, egy "felnőtt, érett, okos" nőként jobban működhetett volna, mint így. Szegény Themisztoklésznek pedig meg kellett elégednie a klisészerű mesehős egyszerű mondataival. Az ő szájából a "jobb szabadon meghalni, mint rabszolgaként élni" mondás sem nyer új értelmet. Az őt alakító Sullivan Stapleton, akire a többség nyilván a Válaszcsapás amcsi jómadaraként emlékszik, egyszerűen nincs egy súlycsoportban Gerard Butlerrel, aki egy egyszerű, de bölcs és hajlíthatatlan királyként tényleg jelen volt a vásznon. S a karakterek gyengeségét a szövegkönyv sem feledteti, mert a 300-tól eltérően egyetlen emlékezetes mondat sem hangzik el. Ráadásul az apa-fiú kapcsolat ismétli önmagát, de semmit nem tesz hozzá a dologhoz. Gorgo királyné, Leonidász özvegye néha megjelenik, de személyisége megkopott, inkább dühítő, mint markáns, ahogy Spárta önállóságáért vicsorog... 

Egy szó, mint száz, a téma rajongóinak érdekes lehet, de nem éreztem ki belőle az eredeti film szimpla, mégis átható üzenetét, lelkesítő hatását vagy bármit, ami igazán emlékezetessé tehetné, vagy méltóvá hozzá. Míg a 300-at sokszor láttam már és még többször is meg fogom nézni, ezt... nem hiszem, hogy még egyszer műsorra tűzném. Egy történelmi ízű, látványos akcióorgia, és ennyi.


Akciódús kísérőfilm.
Értékelés: 5/10

300 - A birodalom hajnala (300: Rise of An Empire)
Warner Bros. 2014
Háborús, történelmi, akció, dráma (102 perc)
Rendező: Noam Murro
Főszereplők: Sullivan Stapleton, Eva Green
Zene: Junkie XL

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr595846622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása