FILM: Búcsú a királynémtól
2014. január 06. írta: Monty H.

FILM: Búcsú a királynémtól

Mielőtt kitörne a forradalom...

Megint csak Diane Krüger miatt támadt fel az érdeklődés bennem egy új történelmi dráma iránt, mely a mostanában kevésbé divatos kosztümös filmek táborát szélesíti, az arisztokrácia szemszögéből felelevenítve a francia forradalom sorsdöntő napjait.

adieux1.jpg1789 júliusa. Versailles-ban minden a megszokott mederben folyik. Sidonie Laborde, a királynő felolvasónője rajongással lesi Marie Antoinette minden óhaját. A jó életnek azonban egy csapásra vége szakad, amikor hírek érkeznek a Bastille lerombolásáról és a párizsi forrongásról. Sidonie azonban hisz abban, hogy úrnője szent és sérthetetlen, neki pedig soha nem kell elhagynia őt…
adieux2.jpgMásfél órán át vártam, hogy a cselekmény vezessen valahova, de mindhiába. Ott van először is Sidonie, a főszereplő, aki nem tesz egyebet, mint Marie Antoinette-en csüng, közben pedig fittyet hány a változás szelére. Aztán a királynő, akit viszonylag keveset láthatunk, az viszont kiderül, hogy szerelmes egy Gabrielle de Polignac nevű asszonyba és nehezére esik őt elküldeni. Az udvartartás ilyen-olyan tagjai még feltűnnek a színen, de semmilyen komoly szerep nem jut nekik. Szóval kerestem a lényeget, a csattanót, az igazi konfliktust, a katarzist, bármit, de nem találtam semmit, csak egy hitelesnek tűnő, de felületes és viszonylag érzelemmentes történelmi kitekintést, mely egy nagyon vékony szeletét mutatja meg a francia forradalom kezdeti időszakának, pont abból a szemszögből, amely az átlagnéző számára tökéletesen semmitmondó, hiszen annyit láthatunk csak, hogy az arisztokrácia most fél, aztán menekülésbe fog… Nem egészen értem tehát, hogy a forgatókönyvíró mire törekedett, azt meg pláne nem, hogy melyik producer vagy rendező jött lázba ennek a szkriptnek a láttán. Talán a francia néző számára mond valamit ez a film, de jómagam igencsak csalódott vagyok. Egyedül Diane Krüger gyönyörű hajzuhataga és kiejtése miatt volt érdemes végigülnöm ezt a darabot…

A magyar DVD-kiadás tavaly óta kapható. Magyar és francia hangsáv mellé magyar feliratot kapunk, melynek hibája, hogy nagyjából félidőben durván négy percre megfagy. Mondanom sem kell, hogy ez elég amatőr dolog a kiadó részéről, és elég idegesítő a francia nyelvtudását csiszolni kívánó néző számára.

Hiteles, de nem túl érdekes.
Értékelés: 3/10

Búcsú a királynémtól (Les adieux á la reine)
GMT 2012
Történelmi dráma (95 perc)
Rendező: Benoit Jacquot
Szereplők: Léa Seydoux, Diane Krüger
Zene: Bruno Coulais

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr645736600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása