FILM: Sztálingrád
2012. december 07. írta: Monty H.

FILM: Sztálingrád

Az utolsó emberig…

Bő húsz évvel ezelőtt forgatták a modern német filmgyártás egyik legnagyobb jelentőségű háborús filmjét, mely a nemzetközi kritikusok elismerését is azonnal kivívta, s szerencsére a magyar mozikba is eljutott. Most, a csata hetvenedik évfordulóján mi más is következhetne, mint ez az alkotás.
sztalingrad02.jpg
1942 kora őszén az észak-afrikai harcokban kitűnt német rohamutászokat megindítják Olaszországból a Szovjetunióba. A veterán katonák bizakodva tekintenek a jövőbe, ám a sztálingrádi utcákon folyó közelharc valósága szöges ellentétben áll Hitler lelkes rádióbeszédeivel, melyek gyors győzelmet ígérnek. Beköszönt a tél, vele a hideg, és a város még mindig ellenáll…
sztalingrad04.jpg
Azt hiszem, a Sztálingrád jó eséllyel pályázhatna dobogós helyre „A legjobb háborús filmek” versenyében. Kíméletlenül őszinte, mentes mindenféle heroizmustól és vizuális szempontból is realista – pont, ahogy Joseph Vilsmaier rendező eredetileg megálmodta. Az ütközet régóta foglalkoztatta már, és mindenképp filmet akart csinálni belőle. Személyesen is ellátogatott Volgográdba, számos könyvet elolvasott a témában, illetve több dokumentumfilmet is végignézett. Nagy hatást tettek rá a Sztálingrádból írt levelek, melyek stílusa mélyen felkavarta őt, de természetesen a még élő veteránokkal is elbeszélgetett. Felesége, az azóta sajnos elhunyt színésznő-rendező-író Dana Vávrová nemcsak feltűnik egy-egy jelenetben, de a forgatókönyv megírásában is segédkezett.
sztalingrad05.jpg
Mivel az alkotás alapvetően a kisember szemszögét akarta felvillantani, fontos szerep jut az egyes szereplőknek, akiket a rendező elsősorban arcuk és hozzáállásuk alapján választott ki, s ezen a téren is kiváló munkát végzett. Számomra talán Rohleder őrmester a legemlékezetesebb karakter, aki eleve öregkatonaként vág bele ebbe az ütközetbe.
sztalingrad01.jpg
A forgatás Olaszországban, Csehszlovákiában és Finnországban zajlott 1991 októberétől 1992 áprilisáig. A munkálatok 20 millió márkába kerültek. A főszereplők természetesen katonai kiképzésben is részesültek a felvételek előtt, melyek hitelességét tanácsadók (köztük a csata egyik túlélője) ellenőrizték. A munkához szükséges járműparkot 10 motoros szán, 12 repülő és 13 cseh tulajdonú T-34-es páncélos egészítette ki. A csatajelenetekhez durván 3 tonna robbanóanyagot és 100 ezer darab lőszert használtak fel. Sajnos jó pár baleset is történt, és maga a rendező is súlyosan megsérült egy ízben.
sztalingrad08.jpg
A végeredmény önmagáért beszél. A filmet megtekintő orosz és német veteránok az alkotás hitelességét egyhangúan elismerik. A forgatókönyv több jelenete is örökké emlékezetes marad: szemtől szembeni találkozás az orosz ellenféllel a harcok szünetében; a győzelmi szivar közös elszívása egy hóviharos csata után; az ellátmányt hozó ejtőernyős konténer megtalálása; és persze a felejthetetlen zárókép, mely oly sok német, magyar, olasz és román katona sorsát megidézi…

A magyar DVD-kiadás sokéves késéssel érkezett csak meg hozzánk. Az első rossz pont a borítón szereplő „Stalingrad” feliratért jár – egy magyar kiadó egy magyar kiadványon legyen szíves magyarosítani a címsort. A specifikációknál 16:9-es képarányt ígérnek, ehhez képest 3:4-est kapunk… Magyar és német hangsávot találunk a lemezen, illetve magyar feliratot. A szinkron szerencsére a régi, ennek mindössze annyi hibája van, hogy a háttérzajok itt-ott alig hallhatók, ami főleg a csatajeleneteknél zavaró. Extraként mindössze egy hatperces werkfilm szolgál, ami egyszerűen elégtelenül rövid ehhez a témához – gyanítom, létezett ebből hosszabb változat is.

Emlékezés és figyelmeztetés.
Értékelés: 10/10

Sztálingrád (Stalingrad)
B.A. Produktion 1992
Háborús dráma (133 perc)
Rendező: Joseph Vilsmaier
Főszereplők: Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann
Zene: Norbert J. Schneider

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr194704952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrültteknos 2012.12.07. 09:40:44

Amikor annak idején először megnéztem moziban, a film után döbbenten ülve maradtam és néztem a vásznat. Aztán ahogy lassan magamhoz tértem és körülnéztem láttam, hogy mellettem egy öreg bácsi állt, szorította az előtte levő szék támláját és meredten, összeszorított szájjal nézte a vásznat. (Don-kanyari magyar veterán lehetett).

khmizé 2012.12.13. 13:45:35

A magyar bemutató idején volt cikk az akkori Top Gun-ban, valami ilyesmi alcímmel, hogy aki megnézi ezt a filmet, többé nem tud fegyvert fogni emberre.
És ez tényleg egy ilyen film.

Monty, nem szoktam kommenteket írni, de ha már most megteszem, szeretnék gratulálni a blogodhoz, régóta olvasgatom, és sokszor innen merítek megnézni való filmet, vagy olvsanivalót. Csak így tovább!

Monty H. 2012.12.19. 10:42:17

@khmizé: Így van :-) A teljes változat valahogy úgy hangzott, hogy: "Aki J. Vilsmaier Sztálingrád című filmjét megnézi és érez magában egy cseppnyi emberséget, az soha többé nem fog a kezébe más emberre irányuló fegyvert. Még vízipisztolyt sem..." Egy német kritikus írta, ha jól emlékszem. Elő is vettem ezt a cikket az íráskor, pár infót innen merítettem.

Örülök, ha tetszik a blog, köszönöm a dicséretet.

Péter András Vida 2013.01.21. 01:07:13

Egyszer láttam, az is velejéig megrázott. Én egy másik témából vagyok "jó". A gyerek dédanyja szentpétervári (leningrádi) orosz. Ő a 903 napos ostromban volt bent mint 12 éves kislány. Egyszer elmeséltem nekem az egészet, hogy ő hogy élte meg. Hogy vették körbe a várost, az SzSzSzK propagandáját, azt hogy NKVD-s alakulatok, hogy mentették ki légihídon a gyerekeket. Illetve, hogy ők 12 évesen a felcser osztagban hogy vették ki a harcukat Haza Anyácska védelmében. Jó a blog Monty!

Monty H. 2013.01.21. 10:26:42

@Péter András Vida: Egy félig nyugati film készült 2009-ben Leningrád ostromáról. Sajnos még nem néztem meg, de megvan otthon.

Ami még érdekes, hogy Bondarcsuk úr idén (állítólag a febr. 2-i évfordulón) mutatja be az ő sztálingrádi filmjét. Bővebb infó az adatlapon:
www.imdb.com/title/tt1966566/

blueharbour 2013.03.17. 20:07:01

Szia!
Köszi az ajánlást, megnéztem, nagyon tetszett! Jó tudni, hogyha egy király izgalmas filmet akarok nézni, csak böngésznem kell bátran itt!
Üdv!
Öcsi

GrG 2013.03.23. 01:04:31

Szia

Én láttam a Leningrádi filmet és bár nem tökéletes de egész jó. Nézd meg, ha tudod.
süti beállítások módosítása