FILM: Torrente-sorozat
2012. szeptember 25. írta: Monty H.

FILM: Torrente-sorozat

Európa leggázosabb detektíve akcióban

Most, hogy ez a krimis agymenés a negyedik részénél tart, gondoltam, bemutatom végre ezt a szériát is, a spanyol filmgyártás mostanság talán legismertebb darabjait, melyet Santiago Segura nemcsak rendezőként, de főszereplőként is jegyez.

torrente3.jpg

Torrente, teljes nevén José Louis Torrente lepukkant ex-rendőr, aki a nagyvilág előtt magándetektívként, sőt, esetenként titkos rendőrként aposztrofálja magát. Emellett annyit lehet még elmondani róla, hogy ultranacionalista, lusta, ízléstelen, ápolatlan, alkoholista, önző, illetve szexőrült. Rokkant apját nap, mint nap koldulásra kényszeríti, csak hogy neki ne kelljen dolgoznia. Ezt leszámítva egészen rendes ember… Amikor a közeli kínai étteremben kábítószerelosztót vél felfedezni, újdonsült barátjával, a rendőri babérokra ácsingózó Rafival akcióba lép.

torrente1.jpg

Az első rész tehát nagy vonalakban a Ford Fairlane negatívja lehetne, sok profán poénnal és egyszerű történetvezetéssel. A közönség nagy részének tetszett a dolog, és magyar oldalról különösen nagy öröm, hogy a szinkront nem szúrták el: a fordítás is jól sikerült (olyannyira, hogy egyes frázisokat a mai napig idézgetik), a főszereplő magyar hangja pedig Csuja Imre, aki ismét remekel.  

torrente4.jpg

A második részben Torrente Marbella szigetén igyekszik magánnyomozóként boldogulni, és laikus társat itt is talál magának… Az elsőhöz képest ez az epizód sajnos kifejezetten vérszegényre sikerült, és a harmadik film sem volt sokkal jobb, melyben hősünk egy EU-s parlamenti küldöttet védene meg balfék csapatával, ami azért is esélytelen, mert merénylet készül a fenti VIP-személy ellen. A vulgaritást ezekben a részekben véleményem szerint szükségtelenül fokozták, de a forgatókönyvek sem tudtak lenyűgözni.

Idén tavasszal aztán bemutatásra került nálunk a negyedik epizód, s a rendező a premier kapcsán Magyarországra is ellátogatott, ahol Csuja Imrével is találkozott lásd a fenti videót. Ez az epizód mintha jobban sikerült volna, úgy éreztem, jobban felidézi az első rész hangulatát vagyis egy próbát megér, de túl sokat ne várjunk tőle… 

A Torrente-filmek mindegyike elérhető nálunk DVD-n. A lemezeken spanyol és magyar hangsávot, illetve magyar feliratot találunk, extrák nélkül.


Jópofa, bár vulgáris krimi-vígjáték.
Értékelés: 8/10

Torrente, a törvény két balkeze (Torrente, el brazo tonto de la ley)
Via Digital 1998
Krimi, vígjáték (97 perc)
Rendező: Santiago Segura
Szereplők: Santiago Segura, Javier Camara
Zene: Roque Baños


Nagyon gyenge folytatási kísérlet.
Értékelés: 4/10

Torrente 2. – A Marbella-küldetés (Torrente 2: Misión en Marbella)
Via Digital 2001
Krimi, vígjáték (99 perc)
Rendező: Santiago Segura
Szereplők: Santiago Segura, Tony Leblanc
Zene: Roque Baños


Csak egy fokkal jobb, mint az előző…
Értékelés: 5/10

Torrente 3. – A védelmező (Torrente 3 - El Protector)
Via Digital 2005
Krimi, vígjáték (94 perc)
Rendező: Santiago Segura
Szereplők: Santiago Segura, José Mota
Zene: Roque Baños


Jobb, de még mindig kevés.
Értékelés: 7/10

Torrente 4. (Torrente 4)
Via Digital 2011
Krimi, vígjáték (93 perc)
Rendező: Santiago Segura
Szereplők: Santiago Segura, Carlos Areces
Zene: Roque Baños

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr144788884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása