FILM: Menekülés a győzelembe
2012. szeptember 19. írta: Monty H.

FILM: Menekülés a győzelembe

Ez a meccs többről szól...

A műfajkeveredés egészen természetes dolog a filmművészetben, de akad egy-két szokatlan kombináció – a háborús sportfilm, azt hiszem, ilyen, s ennek iskolapéldája lehetne a Menekülés a győzelembe, melynek magyar vonatkozásai is vannak.

escapetovictory1.jpg

Szövetséges hadifoglyok tábora, valahol Franciaországban. A futball ugyanolyan népszerű a szögesdrót mögött, mint odakint, s egy nap megérkezik Steiner őrnagy, aki a brit Colby századost arra kéri, állítson ki egy csapatot a foglyok soraiból, akik aztán pályára léphetnek a német válogatott ellenében, méghozzá Párizsban. Ez persze túlságosan is jó lehetőség lenne a szökésre, így a felkérést nem is lehet visszautasítani, s hamarosan megkezdődik a válogatás és a felkészülés...

escapetovictory4.jpg

A magyar filmművészet avatott ismerői valószínűleg azonnal lecsapnának erre a sztorira, mondván, ez a Két félidő a pokolban című alkotás hollywoodi megfelelője... Igazuk is van, sőt, egyesek kifejezetten állítják, hogy a fenti klasszikus inspirálta a művet, mely tulajdonképpen egy remake, az eredeti drámaisága nélkül. Azt ugyanis nem tagadhatjuk, hogy a Menekülés a győzelembe inkább kalandfilm, ahol szó sincs élethalálharcról. Nagy kár, mert a cselekmény ennek hiányában sokkal súlytalanabb lett, a befejezést pedig kifejezetten gyengének találtam.

escapetovictory2.jpg

Egy ilyen témájú filmhez a színészek egy részét természetesen igazi futballisták alkotják – szám szerint 18, köztük Pelé, Bobby Moore vagy Kevin O'Callaghan –, s aki nem ilyen, annak sürgősen meg kell tanulnia fociznia. Sylvester Stallonét – akinek rendesen le kellett fogynia a szerep kedvéért - például a híres angol kapus, Gordon Banks képezte. A forgatás után Sly bevallotta, hogy mindez még a Rocky-filmeknél is nehezebb dió volt a számára.

escapetovictory3.jpg

A forgatás Magyarországon zajlott. A végső meccset Budapesten, az MTK-stadionban vették fel, mivel akkoriban már nemigen lehetett volna máshol Európában olyan régimódi arénát találni, amilyenek a második világháború idején voltak gyakoriak. A tábori jelenetek Budapest közelében készültek, az utcai jelenetek a főváros utcáin, és nem meglepő, hogy magyar szavakat vagy magyaros akcentust is többször hallunk (egyszer például egy statiszta német helyett magyarul jelenti a létszámot). Érdekes élmény volt látni Usztics Mátyást is (lásd a fenti képet).

A filmet magyarul nem forgalmazták DVD-n. Az angol változaton angol, francia és olasz hangsáv, illetve angol, francia, olasz, holland, izlandi és arab felirat szerepel. Extraként mindössze egyetlen előzetest kapunk.

escapetovictoryposter.jpgHáború a focipályán.
Értékelés: 7/10

Menekülés a győzelembe (Escape to Victory)
Warner Bros. 1981
Háborús, sport (112 perc)
Rendező: John Huston
Főszereplők: Michael Caine, Sylvester Stallone, Pelé
Zene: Bill Conti

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr224788804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása