KÖNYV: Dzsungelszabályok (Charles Henderson)
2012. január 17. írta: Monty H.

KÖNYV: Dzsungelszabályok (Charles Henderson)

Háború a háborúban

Úgy tűnik, a Gold Book vietnami témájú dokumentumregényeinek (Jó éjt, Saigon, Hűen mindhalálig, A mesterlövész) újabb darabjára most már minden karácsony előtt számítani lehet, így került a boltokba pár hete Charles Henderson újabb tengerészgyalogos kötete, mely a katonaélet egyik szürke foltját mutatja be, vagyis az igazságszolgáltatásban dolgozó tisztek világát.

Terry O'Connor és kis csapata a Vietnamban szolgáló amerikai tengerészgyalogosok bírósági ügyeit intézik, ki-ki vérmérsékletének és igazságérzetének megfelelően. Sajnos az ellenség sorait nemcsak a vietkongok, a szúnyogok és a hőség erősíti, hanem akadnak vaskalapos tisztek, illetve rosszban sántikáló dezertőrök is... A történet egyébként a konfliktus legforróbb éveiben, 1967-68-ban játszódik.

Henderson most is kellő szakértelemmel vezet be minket a vietnami mindennapokba, könyve azonban elsősorban azért kiemelendő, mert témája meglehetősen agyonhallgatott, hiszen arról, hogy hogyan sefteltek a legdörzsöltebb, drogkereskedő dezertőrök (nem egyszer az ellenséggel), vagy hogy miféle szabályokkal kellett szembemenniük a jogászoknak egy-egy eset kapcsán, magyarul eddig nemigen olvashattunk. Ez persze rossz hír azoknak, akik csak most merülnek el a délkelet-ázsiai konfliktus történetében - nekik inkább ajánlanám a korábban megjelent kötetek valamelyikét.

A fordítás sajnos most sem mentes a hibáktól. Örülök, hogy a vietnami néphadsereg immár "ÉVH"-ként (vagyis Észak-vietnami Hadseregként) szerepel, a gond az, hogy sok helyen nem cserélték le ezt a betűszót, így, nem épp logikus módon, több helyen még mindig az "NVA" szerepel. Ott pedig, ahol magyarul nem egyértelmű szójátékról van szó, megért volna egy lábjegyzetet a dolog: például "Samu bácsi félrevezetett gyermekei" - ez eredetiben "Uncle Sam's Misguided Children", mely betűszóként "USMC", vagyis a tengerészgyalogság rövidítése. Azt pedig mondanom sem kell, hogy a "motherf*cker" tükörfordítása, az "anyab*szó" magyarban nem létezik...

Dzsungelszabályok (Jungle Rules)
Írta: Charles Henderson
Fordította: Novák Gábor
Gold Book 2011
470 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr533523061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2012.01.17. 09:12:23

Távol álljon tőlem a nyelvújítás, de az "anyabaszó", ha nem is olyan közhasznú jelző, mint egyéb, szofisztikált káromkodás-kultúrában szegény angolszász ismerőseinknél; azért létező szó.

Ellenben nem túl gyakran használt, hisz annyival gazdagabban tudjuk kifejezni magunkat, "mi" magyarok, anyanyelvünk alpári kincsestárából.

Egyébként a "motherfucker" leggyönyörűbb honosítását Latinovits Zoltán fület simogató szinkronjában hallottam Az utolsó szolgálat című filmben, amiben Jack Nicholsonnak adta a hangját.

A jelenet azért is érdekes, mert Nicholson épp egy csapossal kezd mocskos szócsatát, akinek történetesen Bujtor a magyar hangja. Tehát Latinovits így magyarít többször is, egyre fékevesztettebbül, kekec hangnemben:
"Hozzád beszélek te anyagyalázó!", "Mit fogsz ott a kezedben anyagyalázó?!" stb.

Nyelvünk kimeríthetetlen kincsestárából tehát a '70-es évek elején a motherfucker = anyagyalázó (!).
Szinte már klasszis ez a szó, nem :) ?

A könyvről szólva Henderson nem tartozik a kedvenceim közé, legtöbbször annyira közkeletű ismereteket oszt meg különböző témákon belül, hogy egyszerűen egy jártas olvasó unni kezdheti, ahogy ír.

Monty H. 2012.01.17. 14:14:58

@symor: Az "anyagyalázó" egész jó, csak nem eléggé alpári :-)

Henderson vietnami könyveinek egy része valóban nem sok újat mond azoknak, akik már egy ideje rajta vannak a témán, de mivel magyarul kevés ilyen kötet jelent meg, mindenképp ajánlható.
süti beállítások módosítása