KÖNYV: Fight to Win (Chris Ryan)
2011. szeptember 21. írta: Monty H.

KÖNYV: Fight to Win (Chris Ryan)

Leendő szuperkommandósaink figyelmébe...

Chris Ryan, egykori SAS-katona, a Bravó Kettő Nulla-járőr tagja nemcsak regényeket ír, hanem szakkönyveket is. Igaz, túlélő- és fitnesz-kézikönyve nem aratott osztatlan sikert (a témában feltétlenül akadnak jobbak is), de legújabb harcászati kötetének sikerült felkeltenie az érdeklődésemet, bár utólag megállapítható, hogy sajnos ez sem százszázalékos munka…

Aki modern taktikai kézikönyvet akar írni, annak érdemes felkötni a gatyáját, hiszen rendkívül sokféle témát kell belesűrítenie – valljuk be, lényegében lehetetlen egyetlen könyvben mindent összefoglalni egy olyan témában, ami nagyrészt amúgy is gyakorlati ismereteken alapul. Emiatt aztán eleve fenntartással nyúlok az ilyen kötetekhez, mivel – a túlélőkönyvekhez hasonlóan – itt is gyakori az ismétlés vagy egy-egy altéma felületes bemutatása. Chris Ryan nevével persze sok mindent el lehet adni…

Külön fejezetek szólnak az elit alakulatok (de leginkább az SAS) válogató kurzusairól, a felszerelésről és kiképzésről, a beszivárgás módjairól, a járőrözésről, megfigyelésről, a harceljárásokról és a kivonásról. Ez így önmagában nem is hangzik rosszul, de összességében inkább csak egy átfogó leírást kapunk, melyből számos fontos részlet kimaradt. Ott van például a 192-193. oldalon egy épület megrohamozását ábrázoló képsor: négy rajz keretében képtelenség ezt a témát rendesen bemutatni, és ez a bravúr még Chis Ryannek sem sikerült.

A képanyag szerencsére nem unalomig ismert fotókból áll – több, eddig publikálatlan, az utóbbi években készült felvétel is helyet kapott, bár a minőségük hullámzó – és a szerző is felbukkan ezeken, elsősorban külföldi alakulatok kiképzése közben. (Itt megjegyezném gyorsan azt is, hogy kiadták a könyv kisméretű változatát is, mely azonban néhány oldalas képmellékletét leszámítva csak a vonalrajzokat tartalmazza. Ilyen témánál ez sem volt jó ötlet...) Ryan személyes stílusa egyébként végig jelen van, és némi önfényezés is helyet kapott benne, hogy az SAS színvonalának felemlegetését ne is említsük… 

Testvérblogunkon, A vadon szaván a Túlélés című könyv kapcsán már említettem Len Cacutt Combat című könyvét, mely összességében összeszedettebb, részletesebb és átfogóbb munka. Nagy kár, hogy magyarul se azt, se ezt nem adták ki…

Fight to Win – Deadly Skills of the Elite Forces
Írta: Chris Ryan
Century 2009
242 oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr393196487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

symor 2011.09.21. 22:15:26

Magyarul lényegében képtelenség hasonló témájú megfelelő irodalomra találni. Bár léteznek különböző című határozók, illetve tanácsadókönyvek, amelyekben a vadászatot a csapdaállítástól a nyúzásig, a vadongasztronómiát a százlábútól a nyúlig tárgyalják.

Igazi taktikai témájú könyvek viszont alig fellelhetőek. Néhány érdekességre persze rálelni ennek ellenére.

Len Cacutt: Túlélés című könyve gazdag képanyagban és alapvetően jól és tárgyilagosan kezeli a felmerülő taktikákat is. Habár, a nem közvetlen nukleáris csapás túlélésére adott tanácsai kissé nevetségesek :) A könyvet mindennek ellenére ajánlom!

A másik Rory Miller könyve a Konfliktus és erőszak. Ez az a könyv, amit nagyjából kötelező olvasmánnyá tennék minden rendvédelmi szervnél! Mivel a szerző a túlélés módszertanát, egészen érthető nyelven, annak filozófiájában tárgyalja.

Miller egyszerűen egy olyan konfliktusfelfogást és erőszak-besorolást nyújt kötetében, mely szerintem egy egyedülállóan hasznos felfogásrendszer alapját képezi.

Konklúziói egészen ésszerűek abban is, hogy napjaink divat szülte harcművészetei példának okáért mennyire eredménytelenek valódi szituációkban. Rövid, de nem haszontalan könyv!

Monty H. 2011.09.22. 11:28:46

@symor: Most felkeltetted az érdeklődésemet, és gyorsan meg is rendeltem Miller könyvét.
süti beállítások módosítása