KÉPREGÉNY: Star Wars: Chewbacca
2011. március 22. írta: Monty H.

KÉPREGÉNY: Star Wars: Chewbacca

Bár Csubakka, Han Solo vuki másodpilótája legalább annyira ikonikus alakja a Csillagok háborúja világának, mint mondjuk Darth Vader, a könyvek és képregények terén nem nagyon mertek hozzányúlni, noha magát a vuki kultúrát is egyre jobban kibontották a vonatkozó munkák mellékszálai (például a Timothy Zahn-féle Thrawn-trilógia egyes fejezetei). Ilyen szempontból abszolút unikum a fenti kötet, mely ráadásul az egyik legemlékezetesebb képregény a témában, legalábbis számomra. 

A rajongók többsége már bizonyára tisztában van azzal a szomorú ténnyel, hogy Csubakka – a vukik emberéhez képest igen hosszú élettartamának ellenére – nem öregedhetett meg együtt Han Solóékkal, mivel a Yuuzhan Vong-invázió során életét veszítette, méghozzá egy rá nagyon is jellemző, merész mentőakció folyamán. A fenti képregény alaptörténete tulajdonképpen ennek a szomorú halálesetnek a következményét taglalja, mikor is Threepio azt az utasítást kapja, hogy beszélgessen el Csubakka barátaival, illetve családtagjaival és gyűjtsön személyes emlékeket a hős vukiról. A droid azonban nemcsak Hant, Leiát, vagy Wedge Antillest interjúvolja meg, hanem számtalan nevesincs karaktert, például az egyetlen olyan trandoshit, aki megküzdött Csubakkával és túlélte, vagy a Mala Mala nevű űrkalóz-hölgyet, akinek az életét a vuki mentette meg. Így épül fel több rövid sztoriból a Csubi-hagyaték, számos rajzoló sajátos stílusában, nem kizárólag a kalandokra összpontosítva, hanem teret engedve a bensőségesebb emlékeknek is. Külön öröm, hogy végre tanúi lehetünk a főhős és Han Solo első találkozásának is (ezt még a Crispin-féle Solo-regénytrilógiából is kifelejtették), illetve Csubi önfeláldozásának is, Luke elbeszélése nyomán.

A képregény először négy füzetben került kiadásra 2000-ben, de idővel természetesen a gyűjteményes kötet is elkészült. Szívből ajánlom minden rajongónak.

Star Wars: Chewbacca
Írta: Darko Macan
Dark Horse Comics 2000

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr672413014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása