FILM: Hősök
2010. november 30. írta: Monty H.

FILM: Hősök

Olaszország, 1944. A háború még nem ért véget...

Erről a filmről két évvel ezelőtt írtam már, megemlítve, hogy magyarul még nem adták ki, és nem fogok könnyeket hullajtani, ha ez így marad. Nemrég azonban magyarul is megjelent... A borítón olvasható szerény felirat szerint a film „olyan, mint a Ryan közlegény megmentése, csak jobb.” Egy ilyen kijelentés – akárki is kövesse el – vagy kiemelkedően jó filmet, vagy pofátlanul füllentő kritikust sejtet – bár manapság már az sem lep meg, ha a kritika tartalma köszönőviszonyban sincs a filmmel, mivel sok esetben az úgynevezett kritikus a jelek szerint nem is látta az adott filmet…

thefallen.jpgEnnyi bevezető után rátérnék a filmalkotásra. Az olasz fronton vagyunk, 1944-ben. Amerikai, német és olasz katonák, illetve ellenállók szemével ismerjük meg az itteni harcok mindennapjait. Illetve ez lenne a cél. Előrebocsátom, hogy a film hangulatával nincs baj, részben a kiváló jelmezeknek, részben az arcoknak, részben a többnyire jól megválasztott helyszíneknek köszönhetően. Ám a történet nem kínál semmiféle lényeges történést – a forgatókönyv amolyan semmilyen. A karakterek egy részével még lehetne jó filmet csinálni (a katonái fegyelmezetlenségével küzdő olasz tiszt, vagy a láthatóan bekattant amerikai katona alakja például telitalálat), de a gyenge forgatókönyvet ezek sem mentik meg.

A kritikában megfogalmazott összehasonlítás azért is alaptalan, mert a két film jellege tökéletesen eltérő. Ez a film inkább európai stílusú (több szempontból is), és nyomába sem érhet a grandiózus háborús filmeknek (a Ryan ezek közé tartozik). Nagyon mély nyomot se hagyott bennem. Amit pedig egyáltalán nem értek, hogy a készítők honnan vették a bátorságot ahhoz, hogy a Ryan közlegényből a szó legszorosabb értelmében kilopjanak egyes hangokat (alapvetően csatazajokat)… Kár érte, mert ennyi pénzből jobb filmet is lehetett volna összehozni. Szerintem.

A magyar változat 2.0-ás angol és magyar hangsávot tartalmaz. Felirat már az eredeti angol változathoz sem járt, úgyhogy meg sem lepődtem. Extrákat ne is várjunk...

Halovány kísérlet. Tévéfilmnek elmenne.
Értékelés: 4/10

Hősök (The Fallen)
Brooklyn Independent Studios (2004)
Háborús dráma (112 perc)
Rendező: Ari Taub
Szereplők: Daniel Asher, Matthew Black, Davidé Borella
Zene: Szergej Dreznyin

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr87701708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása