FILM: Hősök háborúja (Frissítve!)
2010. november 03. írta: Monty H.

FILM: Hősök háborúja (Frissítve!)

A kisemberek háborúja

Nehéz annak a rendezőnek a dolga, aki valami újat akar mondani a második világháborús amerikai részvételről, különösen az európai szerepvállalásukról, hiszen az utóbbi másfél évtizedben rengeteg film született már a témában, köztük olyan klasszikusokkal, melyek mellett eleve nehéz labdába rúgni. Thad Smith producer-rendező mégis belevágott, és láthatóan a heroizálás nélküli oldalt választotta.

Néhány amerikai baka sorsát követi nyomon a film 1943-tól 1945-ig, akik bizony nem lelkes önkéntesek. Van közöttük, akit simán besoroztak, van, aki a börtön helyett a seregbe jutott, vagy olyan, aki kelletlenül, de kötelességtudatból mégis bevonult. A 94. gyaloghadosztály – eme alakulat tiszteletére készült a film – tagjaiként részt vesznek először a Bretagne megtisztítását célzó hadműveletben, később az ardenneki és a németországi csatában. A központi figura Don Smith, aki közlegényből emelkedik őrmesterré, miközben zsebében egy szerelmének szánt, de soha el nem küldött levelet őrizget…

Kis költségvetésű háborús alkotásként eleve egy olyan forgatókönyvre lenne szükség, amely képes elszakadni a már jól ismert klasszikusoktól. Ez hol sikerül, hol nem. Bretagne kikötőinek ostromát  például még egyetlen vonatkozó filmben sem láttam azelőtt. Másfelől viszont a karakterek vagy az élethelyzetek nem mutatnak semmi újat. A párbeszédeket nem nevezném mindenhol közhelyesnek, de emlékezetesnek sem. Az egyetlen maradandó részlet talán a film végén felolvasott levél, melyet egy német családanya írt katonaférjének.

Technikai oldalról nézve közepes háborús filmről van szó. A csatajelenetek nem különösebben extrák, bár a kamerakezelést az operatőr egy-két helyen egész jól elkapta. A filmzene néhol nagyon szép, másutt kissé jellegtelen. A díszletek, jelmezek és kellékek megállják a helyüket. A Smith-t alakító Cole Carson pedig számomra James Deant idézi, legalábbis arcát tekintve. Az ő karaktere valóban szimpatikus a kötelességtudó, de a hősiességtől távol álló baka szerepében.

A film Magyarországon 2011 ősze óta kapható. A DVD-változat angol hangot, magyar szinkront és magyar feliratot tartalmaz, extrák nélkül. A címválasztással megint nem vagyok kibékülve...

A következő jobban fog sikerülni...
Értékelés: 6/10

Everyman’s War
KOAN 2009
Háborús (100 perc)
Rendező: Thad T. Smith
Szereplők: Cole Carson, Eric Reid, Mike Prosser
Zene: Chad Mr. Rehmann

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr652241480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása