FILM: A kilencedik légió
2010. augusztus 27. írta: Monty H.

FILM: A kilencedik légió

A máig is harcoló római alakulat...

A tíz évvel ezelőtt érkezett Gladiátor után mintha újra erőre kaptak volna az ókori történelmi tablók. A római birodalom különösen népszerű téma ezekben a filmekben, így csak idő kérdése volt, hogy a titokzatos módon eltűnt 9. légió sorsát boncolgató modern alkotások mikor készülnek el. A fenti alakulat köddé válása ugyanis régen izgatja már a történészeket.

A harcedzett és komoly hírnévre szert tett „spanyol légiót” eredetileg Pompejiben állították fel. A birodalom számos pontján (például Pannóniában is) bevetették, majd a Kr. u. 1. században Britanniába vezényelték, ahol a Boudicca királynő vezette felkelés során súlyos (50-80%-os) veszteségeket szenvedtek. 108 után azonban már nem említik sehol sem, bár egyes alegységeiről találunk feljegyzéseket későbbről is. Könnyen előfordulhat, hogy egyszerűen feloszlatták az alakulatot és a legénységet máshova osztották szét. Ez persze nem lenne elég izgalmas egy rendezőnek vagy egy regényírónak… Az a legenda már sokkal inkább, mely szerint a 9. légió elindult északnak a pikt törzsek ellen, aztán furamód nyomuk veszett. Ezt a sztorit már többször is feldolgozták, leghíresebb ezek közül A kilencedik légió sasa (The Eagle of the Ninth) című, milliós példányszámban eladott gyerekkönyv, Rosemary Sutcliff tollából, melyből a BBC tévésorozatot is forgatott 1977-ben. Nem éppen mellékes, hogy Kevin McDonald rendező nemrégiben készítette el (részben Magyarországon) ennek a kötetnek az új filmváltozatát (a főszerepben Channing Tatum és Donald Sutherland), melyre azonban a jelen állás szerint még februárig várnunk kell…

A Britannia északi részén élő pikt törzsek az első században már komoly veszélyt jelentettek az itt állomásozó római erőkre nézve. Hadrianus fala akkoriban még nem létezett, így a barbár betörések komoly aggodalmat keltettek a latinokban. Hősünk is éppen csak meg tud szökni a piktek portyázó csapata elöl, ám azon nyomban vissza is tér, egy légióval megerősítve. Ez azonban már kevés a barbárok ellen, s hamarosan csak maroknyi túlélő marad a büszke hadtestből, akik kénytelenek menekülőre fogni…

Neil Marshall rendezőn látszik, hogy rá is nagy hatással volt Ridley Scott mesterműve – ez főleg a film első részében érezhető, ahol a tömegjelenetek még dominálhatnak. Ezek után viszont leszűkül a menekülők és az üldözők történetére. A film ettől persze nem lesz jobb vagy rosszabb, egyszerűen megváltozik a dolgok léptéke. A karakterábrázolást nem vitték túlzásba – tulajdonképpen Dominic West parancsnoki figurájában van a legtöbb egyéniség, sőt, római jellegzetesség –, inkább az akció során derül ki, hogy ki kicsoda és miféle. Az viszont történelmi szempontból hiteles, hogy a menekülők között képviselteti magát a birodalom mindenféle népcsoportja. Ugyanakkor a történelmi megközelítés, illetve a történet morális végkicsengése picit alá is aknázza mindazt, amit a film nagy részében helyesnek érzünk: a főszereplők okán ugyanis nyilván a római oldalt támogatnánk, melynek módszereiről viszont kapunk némi ízelítőt, a néma fejvadásznő, Etain (A quantum csendjének Bond-girlje, Olga Kurylenko) élettörténete során. Így aztán a centurió legutolsó húzása, mely életben maradásának és boldogulásának kulcsa – s lássuk be, így remekül elvarrják a szálakat, anélkül, hogy az ő sorsa is tragikus módon érne véget – abszolút a helyén van.

A filmzene igen kellemes, egy-két helyen a Gladiátor dallamait idéző dúdolással. Az viszont tény, hogy az elsöprő erejű csatajelenetek snittjeinek sebességéből egy cseppet nem ártott volna visszavenni. És az is erős túlzás, hogy hőseink lényegében mindig futva menekülnek, még hegynek felfelé is, ráadásul úgy, hogy élelmük alig maradt. Aki próbált már hasonlót terepen (én igen), tudja, hogy ilyet maximum szuperhősök tudnak (mondjuk John Rambo…). Az erőszakszintet pedig a kelleténél szintén magasabbnak éreztem – római kor ide vagy oda.

Az összhatás? Mivel előzőleg számos – inkább negatív – kritikát olvastam a filmről, nem vártam tőle sok jót, de pozitívan csalódtam. Minden érdeklődőnek javaslom, tegyen vele egy próbát. Aztán ha nem jön be, ne aggódjék, februárban jön a már említett Kevin MacDonald-féle feldolgozás. Én már nagyon várom…

Nem mutat igazi újdonságokat, de kalandfilmnek elmegy – a brutálisabb fajtából.
Értékelés: 7/10

A kilencedik légió (Centurion)
Warner Bros. 2010
Történelmi kalandfilm (97 perc)
Rendező: Neil Marshall
Szereplők: Michael Fassbender, Olga Kurylenko, Dominic West
Zene:
Ilan Eshkeri
 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr612251270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tommm 2010.08.27. 09:44:41

Nem tudom olvastad e Monty a filmbuzis kritikát, én azzal értek egyet teljesen. A film marha jól indul és durván benne van a potenciál, de kb a felétől elveszti a lendületét és csordogál csak a végéig, ahol szintén nem borzolta fel a hátamon a szőrt. Részemről egy 6/10 max.

Monty H. 2010.08.27. 11:38:32

@tommm: A lendület tényleg csökken, de ne feledjük, hogy az elején még egy légióról van szó, a közepétől meg úgy egy tucatnyi karakter (üldözők és menekülők) harca az egész. Ilyen szempontból tényleg leül, de a történet attól még pattog, ha nem is a kívánt mértékben. Nekem valahogy még a vége sem volt unalmas.
süti beállítások módosítása