FILM: Közellenségek
2009. december 06. írta: Monty H.

FILM: Közellenségek

Gengsztervilág

Michael Mann rendezőtől évekkel ezelőtt már láttam egy igen emlékezetes krimit, Szemtől szemben címmel. Akkor meglepődtem azon, hogy viszonylag sablonos eszközökkel is milyen jó filmet lehet készíteni, ha markáns a szereplőgárda (Al Pacino, Robert DeNiro, stb.) és megfelelően kidolgozott a forgatókönyv. A Közellenségek a főszereplők (Johnny Depp és Christian Bale) oldaláról ugyancsak igen sokat ígérő volt, ezért kíváncsian ültem neki.

A harmincas évek Amerikájában John Dillinger (Depp) volt a bankrablók egyik legjobbika. Az akkor még csak szerveződő szövetségi nyomozóiroda tagjainak nem kevés fejtörést okozott ez a jómadár. Melvin Purvis (Bale) ügynök ekkor szervezte meg különítményét a különösen veszélyes gengszterek elfogására, és így jött létre J. Edgar Hoover pesztrálásával az FBI.

Összességében gondban vagyok a filmmel. Nem egészen értem, ha két ilyen színészt felkértek, miért nem lehetett legalább az ő karakterüket jobban kidomborítani, ahogy Pacino és DeNiro esetében sikerült anno (bocsánat, hogy ennyire direktben hasonlítom össze a kettőt, de a párhuzam megkerülhetetlen). Ugyanis sem Depp, sem – az amúgy is erősen háttérbe szorított – Bale nem tud továbblépni a máshonnan már ismerős „vagány gengszter” és „kitartó hekus” sablonoknál. Kapunk egy szokásos macska-egér játékot, egy-két komolyabb akciójelenettel, egy sekélyes szerelmi szállal, slussz. Innentől fogva sem a jól sikerült zene, sem a kiváló díszletek és jelmezek nem tudnak javítani az összképen. Legalább egyetlen igazán emlékezetes párbeszédet összehozhattak volna a két főszereplő között (amit a rendőrőrsön látunk, az semmi), ahogy anno a fent említett klasszikusnál is történt. A forgatókönyvíró lehet, hogy hitelesen adta vissza az akkori történéseket, de a film élvezhetősége ennek nem látta előnyét. Így tehát, azt leszámítva, hogy vannak párhuzamok a méltán sikeres Szemtől szemben és eme mű között, meg kell állapítsam, Mann úr ezúttal túlságosan hamar hátradőlt rendezői székében. Mindenesetre a „lélegzetelállító akcióthriller” minősítést semmiképpen nem érdemli meg, egyrészt mert semmilyen téren nem lélegzetelállító, másrészt mert thrillernek nem lehet nevezni.

Fura érdekessége a filmnek, hogy egyes snittek HD-ben kerülnek elénk, ami sokak számára zavaró, számomra pedig érthetetlen, mivel nem vágom, mi célt szolgál egy-egy képsor tűéles tálalása. A kameramozgatás is sokféle, egy-két helyen bántóan rángatós, de összességében megteszi.

A magyar DVD-változat kétféle kivitelben került kiadásra. Az egylemezes verzión mindössze rendezői audiokommentár található, ám a duplalemezes változaton már külön lemezen sorakoznak az állítólag igen érdekes extrák.

Két kiváló színész és egy elpuskázott lehetőség.
Értékelés: 5/10

Közellenségek (Public Enemies)
Universal 2009
Dráma (134 perc)
Rendező: Michael Mann
Szereplők: Johnny Depp, Christian Blae, Marion Cotillard
Zene: Eliot Goldenthal

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr31578068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása