FILM: Buhersereg
2009. november 20. írta: Monty H.

FILM: Buhersereg

„Angyalbőrben” – amerikai módra

A berlini fal leomlásának 20. évfordulójára egy túlzottan, de méltatlanul ismeretlen  - és elsőre talán kissé irrelevánsnak tűnő - filmmel emlékeznék, amely sokak számára talán csak a főszereplő, Joaquin Phoenix (a Gladiátor Commodus császára) miatt lehet érdekes. Pedig nem akármilyen műről van szó. Műfaját tekintve érdekes elegye a vígjátéknak (a sötétebb fajtából), a drámának és a háborús filmnek, azaz szinte mindenkinek ajánlhatom.

Stuttgart, Nyugat-Németország, 1989, Theodore Roosevelt támaszpont. Miközben a világ a berlini fal leomlására és az új világrend születésére figyel, az itt állomásozó amerikai katonák egészen mással vannak elfoglalva. Ray Elwood zászlóaljírnok például a feketepiacon seftel mindazzal, amivel nem szégyell, a mosószertől a fegyverekig. Mindez egészen jövedelmező, mindaddig, míg új szolgálatvezető őrmester nem érkezik, aki a háborús veteránokra jellemző vehemenciával lát neki a rendrakásnak…

Az alcímben olvasható összehasonlítás tehát nem véletlen, mivel a film a laktanyák belső világát mutatja meg, méghozzá pofátlanul őszintén. Tulajdonképp arról szól, mire is képesek a katonák, ha unatkoznak. Mert ahogy itt is elhangzik: „Tudták, hogy a háború maga a pokol. De a béke… A béke kurva unalmas.” Elwood pedig tesz róla, hogy katonai szolgálata izgalmakkal és némi mellékes jövedelemmel is szolgáljon. Ennek érdekében attól sem riad vissza, hogy életveszélyesnek bizonyuló felettese lányával randizzon, csak hogy bosszantsa az üzletmenetet rontó őrmestert.

A film életközeli helyzetekből és karakterekből építkezik, és ennek hála egyszerűen szórakoztató és hiteles. Joaquin Phoenix mellett még találkozhatunk Ed Harrissel (Apollo 13, Ellenség a kapuknál), Anna Paquinnel és Michael Penavál (Orvlövész, World Trade Center, Hősök és gyávák). Az akkori hangulat felidézéséért pedig külön jó pont jár. A meglehetősen tudatlan amerikai kiskatonák beszólásai is klasszikusak, főleg, mikor a tévéhíradón keresztül figyelik a berlini fal ledöntését:

- Figyu, hol van ez a berlini fal?
- Asszem, Berlinben.
- És mi most Kelet- vagy Nyugat-Németországban vagyunk.
- Asszem, Kelet-Németországban...  

 


Hiteles, szórakoztató – és nemcsak elsőre.
Értékelés: 9/10

Buher sereg (Buffalo Soldiers)
Buena Vista 2001
Háborús, vígjáték, dráma (98 perc)
Rendező: Gregor Jordan
Szereplők: Joaquin Phoenix, Ed Harris, Anna Paquin
Zene: David Holmes

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr391388710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_aranarth 2009.11.30. 21:48:00

Joaquin Phoenix rules - leginkább a "Nyughatatlanban", Johnny Cash-t alakítva. Az bizony 10/10.

...MC aka MKF.... 2010.11.23. 20:59:38

a kecskebűvölők c film, hasonló stílust képvisel bátran ajánlom mindenkinek úgy, hogy a buhersereg a kedvenc filmem...
süti beállítások módosítása