FILM: Tigris Brigád
2009. április 28. írta: Monty H.

FILM: Tigris Brigád

„A kérdés nem az, hogy lesz-e háború, hanem, hogy ki nyeri meg.”

A 20. század elejét „boldog békeidőknek” szokás nevezni – de persze nem szabad elfelejteni, hogy a nagy háború (melynek az apropóját adó szarajevói merénylet éppen 95 évvel ezelőtt történt) parazsa már akkor is pislákolt. Titkos egyezkedések, kémkedés, fegyverkezési verseny, politikai csatározások… Ezekben az években jött létre a francia rendőrség különleges ügyosztálya, melyet alapítója, George Clemenceau, akkori belügyminiszter gúnyneve után Tigris Brigádnak neveztek el.

1912. A hármas antant egyezmény tető alá hozása küszöbön áll; az Oroszország támogatására kiadott részvények közül viszont valami határozottan bűzlik; eközben Párizsban számos külföldi anarchista rejtőzik… A Tigris Brigádnak van elég dolga, ám eközben a velük rivalizáló rendőrség és a belügy ellenállását is le kell gyűrniük. Mindent áthat a korrupció és a bizalmatlanság.

A film egy közkedvelt, hetvenes évekbeli francia tévésorozat feldolgozása. Érdemes rögtön a legelején tisztázni, hogy a film inkább politikai krimi, mintsem akciófilm. Annak viszont nem rossz. Mindenképpen igényesen összerakott darab: a díszletek és jelmezek különösen jól sikerültek, az akkori atmoszféra kézzelfogható, és számtalan utalást találunk, amely az első világháború és az orosz forradalom felé mutatnak. Komolysága ellenére egy-két jelenetnél azért érezhető, hogy szándékosan rájátszottak a jól bejáratott zsaru-klisékre (például a bevezetőben), ám ezt mégsem nevezném műfaji eltévelyedésnek – ennyi belefér. A forgatókönyv kissé ráérősen pereg, de krimi lévén ez megengedhető. A szereplők többsége minálunk ismeretlen, a két kivétel Diane Krüger és Clovis Cornillac.

A magyar DVD-kiadás a francai hangsáv mellett magyar szinkront és magyar feliratot tartalmaz. Extraként csak négy előzetes szolgál.

Hangulatos történelmi krimi.
Értékelés: 8/10

Tigris Brigád (Les Brigades du Tigre)
TFM 2006
Krimi (125 perc)
Rendező: Jérôme Cornuau
Szereplők: Clovis Cornillac, Diane Krüger, Edouard Baer, Olivier Gourmet
Zene: Olivier Florio

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr661022460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása