FILM: Farkasok szövetsége
2009. március 27. írta: Monty H.

FILM: Farkasok szövetsége

Vigyázz, mert elvisz a farkas...

1765, Délnyugat-Franciaország. A nyugodt vidéket egy ideje rettegésben tartja egy leginkább farkasra emlékeztető szörny, amely számos nőt és leányt megtámadott már a környéken. A vadászok és az ide rendelt katonák sem tudják puskavégre kapni, és a Bestia híre lassan Versailles-ba is eljut. XV. Lajos király az Amerikából nemrég hazatért Grégoire de Fronsac lovagot küldi az ügy kivizsgálására, aki indián segítőjével, Manival együtt ered a szörnyeteg nyomába. Nem kell azonban sok idő, hogy rájöjjenek, nem egy egyszerű fenevaddal van dolguk. A háttérben sokkal több minden rejtőzik…

A fenti történet nem puszta fikció: 1764 és 1767 között valóban létezett „a gévaudani fenevad”, és több mint száz ember halálát okozta, meglehetősen különös körülmények között. A film főbb karakterei, leszámítva az irokéz férfiét, pedig valós történelmi személyiségeket mintáznak.

A modern francia filmgyártás egyik érdekes darabja ez, sajnos kissé felemás összhatással. A kezdés kiváló, a misztikus hangulat, a mű alaphangjának megadása jól sikerült. A fényképezés, a vágás, a hangok és zene, mindehhez pedig a díszletek és a kosztümök, végig remekül működnek – az „audiovizuális” élmény teljesen elvarázsolja a nézőt. Nem kétséges, hogy a 30,5 millió eurós költségvetés tekintélyes része a jelmezekre, díszletekre és a vizuális effektekre ment el. A forgatókönyv viszont sajnos nem képes kitartani az utolsó percekig… A történet valahol középtájt kissé leül, illetve a nyomozás előrehaladtával a rejtély is más formát ölt. A megoldás sokak számára talán túlzottan is pórias lesz, bár véleményem szerint egész hihető, és esetleg még szerencsésebb is, mint valami fantasztikus, túlmisztifikált magyarázat. De ezt döntse el ki-ki saját ízlése szerint.

A főszereplők közt mindössze két ismertebb nevet találunk: Monica Belluccit és Vincent Cassellt, ám a többi színész miatt sem kell aggódnunk. A műfaj szempontjából egyértelmű pozitívum a különböző stílusok jól megoldott keverése: az európai kosztümös kalandfilmek hangulata, a távol-keleti akciófilmek harcművészkedése és a finoman adagolt horror, illetve a végig érezhető misztikum páratlan elegyet alkot. Még ha maga a történet nem is, ez az egy részlet biztosan felejthetetlenné teszi a művet. (Ugyanakkor olyan érdekes kérdéseket is felvet, mint például, egy észak-amerikai indián hol tanulhatott ázsiai harcművészeteket…)

A magyar DVD-kiadásokról szólván, létezik egy 990 forintos egylemezes változat (extrái között werkfilm és előzetesek), és egy jóval drágább, komolyabb bónusz tartalommal megtömött extra verzió. Jómagam az előbbit vásároltam meg. A magyar szinkron sajnos kissé erőtlen, a magyar felirattal pedig annyi gond van, hogy az utolsó félórában az összes felirat picit késve tűnik fel. A tokon feltüntetett 18-as karikát vegyük komolyan, mivel horrorfantasy lévén a film valóban elég véres.

Ötletes, kalandos, bár néhol lapos.
Értékelés: 7/10

Farkasok szövetsége (Le pacte des loups)
Canal+ 2001
Horrorfantasy (142 perc)
Rendező: Christophe Gans
Szereplők: Samuel Le Bihan, Vincent Cassel, Émilie Dequenne, Monica Bellucci
Zene: Joseph LoDuca

Egy link még:

Angol nyelvű előzetes 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr50950108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

king_aranarth 2009.04.27. 21:46:32

Az egyik kedvenc filmem: a moziban teljesen a hatása kerültünk, féltünk, izgultunk, meghökkentünk, csodálkoztunk, Amikor megjelent a DVD, azonnal megvettük. Szerintem a forgatókönyv is tovább bírja, mint féltáv, igaz a legvége egy kicsit sekély. Vidocq?

Monty H. 2009.04.28. 15:13:53

Vidocq?
Te ezt most hogy találtad ki? Mert valóban akarok arról is írni. :-)

king_aranarth 2009.04.28. 23:14:12

:-) Nem tudom. Valahogy összességében hasonlóak, pedig tulajdonképpen nem is. Szeretem mindkettőt.
süti beállítások módosítása