FILM: Nehéz idők
2009. március 10. írta: Monty H.

FILM: Nehéz idők

Bale, a balhés

Erről a filmről is egy londoni kirándulás során szereztem tudomást, egy plakátról . A címét nem feledtem, de idehaza hiába is vártam a mozis bemutatót… Majdnem egy év telt el, mire DVD-n kiadták nálunk is. Christian Bale neve most is elegendő volt ahhoz, hogy beszerezzem.

Jim Davis nemrég szerelt le egy különleges alakulattól. Minden vágya, hogy elhelyezkedhessen a Los Angeles-i rendvédelmi szerveknél, és emberi körülményeket biztosíthasson mexikói kedvesének, jövendőbeli feleségének. Ő és semmirekellő haverja, Mike azonban inkább hajlanak a szórakozásra, a kábítószerre és a balhékra, mint az álláskeresésre. Minden kezdet nehéz… A folytatás pedig még nehezebb.

Christian Bale alakítása megint csak olyan tényező, amely képes megmenteni egy viszonylag egyhangú forgatókönyvet. Most először láttam őt egy nem túl pozitív személyiség életrekeltőjeként. Mert Jim, akárhogy is nézzük, nem éppen kellemes fickó. Egyelőre alig valamivel több, mint bármelyik izomagyú aszfaltbetyár – talán csak többet látott, jobban tisztában van a világ dolgaival, és magasabbra tör, mint legtöbb kortársa. De ettől függetlenül heves vérmérsékletű és hirtelen haragja vagy gerjedelme könnyen bajba sodorja őt. Bale pedig ilyen figurát is képes megszemélyesíteni, de még hogy… Megkockáztatnám, hogy mindössze ez a tény az, amiért érdemes egyáltalán megtekinteni a filmet, ugyanis, onnantól kezdve, hogy Jim elindul a lejtőn, szinte borítékolni lehet a végkifejletet. A történet viszont éppen ezért nagyon is aktuális problémákat feszeget: hány meg hány fiatalember élhet a világon, akik képtelenek kitörni saját szenvedélyeik és korlátaik közül, hogy elérhessék életcéljukat és kitűnjenek a többi közül…

A párbeszédek, a fényképezés és a filmzene nem okoz csalódást. A helyszínek és az élethelyzetek hangulata remekül átjön. Érdekesség, hogy a film executive producere nem más, mint maga Bale. Szinte adódik a kérdés, hogy számos szereppel a háta mögött vajon mikor próbálkozik meg más produceri, esetleg egy rendezői feladattal…

A magyar DVD-kiadás meglehetősen szerény. Magyar szinkront és feliratot még kapunk, de extraként be kell érjük egy előzetessel. Árkategóriáját tekintve az 1000-2000 forintos tartományban helyezkedik el.

Mikor egyetlen színész ment meg egy filmet.
Értékelés: 6/10

Nehéz idők (Harsh Times)
Crave Films 2005
Dráma (111 perc)
Rendező: David Ayer
Szereplők: Christian Bale, Freddy Rodriguez, Eva Longoria
Zene: Graeme Revell

 

 

 

 

 

 

 

 

Pár hasznos link: 

Egy előzetes

 

 Ha begőzöl, még veszélyesebb... (jelenet a filmből)


 

A múlt árnyai - a film kezdő képsorai

 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr38975909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása