FILM: A pokolból
2009. január 21. írta: Monty H.

FILM: A pokolból

Az első modern sorozatgyilkos rejtélye

A bűnözés történetének talán legismertebb alakja volt, bár nehéz eldönteni, ismertségét valójában minek köszönheti: annak, hogy olyan brutálisan végzett áldozataival, vagy annak a bravúrnak, hogy soha nem sikerült kézre keríteni. Hasfelmetsző Jack történetét persze már mások is feldolgozták, regényben és filmben egyaránt, ezúttal azonban Alan Moore és Eddie Campbell képregénye alapján írtak forgatókönyvet az esetről. És nem is akármilyet.

1888-ban történt. London Whitechapel negyedének lakói két és fél hónapig rettegésben éltek. Egy ismeretlen gyilkos öt utcalánnyal végzett brutális módon – áldozatai torkát elvágta, és ha tehette, ki is belezte őket. Legutolsó áldozatát pedig brutális módon még fel is darabolta… A modern sorozatgyilkosnak kijáró modern nyomozási eljárásoktól (úgymint ujjlenyomat- vagy vércsoportvizsgálat) sajnálatos módon még évtizedek választották el a Scotland Yardot, ezért a mai szemmel nézve ordító bizonyítékok sem vezették nyomra a rendőrséget, melynek vezetői amúgy is elég vaskalapos módon vezették a nyomozást. A rejtélyt senki nem oldotta meg. Egy évszázaddal később viszont két FBI-ügynök újra átnézte a begyűjtött anyagokat, és a korszerű nyomozási eljárások útján megpróbálták legalább nagyjából behatárolni az elkövető személyét. Szerintük a tettes egyedülálló fehér férfi lehetett, akinek erőszakos hajlamai révén szinte bizonyosan volt már priusza a fenti bűneset idején. A tény, hogy minden esetben sikerült kereket oldania, azt támasztja alá, hogy valószínűleg helyi lakos lehetett, aki jól ismerte a környéket. Mivel meglehetős profizmussal és igen gyorsan dolgozott, jó eséllyel hentes vagy mészáros lehetett.

Egy lezáratlan bűnügyből filmet forgatni csak akkor érdemes, ha valamilyen megoldást is kínál a rejtélyre. A Hughes fivérek tehát tettek róla, hogy a nézőt legalább egyetlen megoldási javaslattal kielégítsék… Ennek megfelelően a történtek egy lehetséges változatát mutatják be, persze a hagyományos krimikhez képest valamivel merészebben (mellesleg a királyi család belekeverése nem fikció, léteztek elméletek erre a változatra is), és néha kissé elrugaszkodva a tényektől (például az áldozatok a nyomozás szerint valójában nem is ismerték egymást). A szereplőgárda nemcsak a főbb karakterek (Johnny Depp, Heather Graham, Robbie Coltrane, Ian Holm) terén példás, találunk itt kisebb szerepekben is ismerős arcokat (Jason Flemyng vagy David Schofield). Trevor Jones baljóslatú zenéje és a díszlettervezők teljesítménye sem lebecsülendő: a forgatáshoz négy háztömböt (benne egy templomot) húztak fel Prágában. Az egyes gyilkosságok helyszíneit az akkor készült fotók és rajzok alapján reprodukálták.

Összességében egy izgalmas és a történtek ismeretében egészen hitelesnek mondható filmről van tehát szó, amelyet a gyengébb idegzetű nézőket leszámítva mindenkinek merek ajánlani. Mert valljuk be, véresnek elég véres…

Érdekfeszítő és egész hiteles sztori, ami kis túlzással akár így is történhetett volna…
Értékelés: 8/10

A pokolból (From Hell)
20. Century Fox 2001
Dráma, krimi (117 perc)
Rendező: a Hughes fivérek
Szereplők: Johnny Depp, Heather Graham, Ian Holm, Robbie Coltrane
Zene: Trevor Jones

Hasznos link: 

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr79847175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása