KÖNYV & KÉPREGÉNY: Star Wars: Panel to Panel 1-2
2009. január 05. írta: Monty H.

KÖNYV & KÉPREGÉNY: Star Wars: Panel to Panel 1-2

Képregényes művészet

A Csillagok háborúja történetének egyik döntő éve volt 1991. Nemcsak azért, mert ekkor jelent meg hosszú kihagyás után először újabb regény a témában, méghozzá Timothy Zahn tollából (ez volt A birodalom örökösei), hanem mert a Star Wars-képregények kiadása terén is áttörés történt: ezeket a jogokat akkor a Dark Horse kiadó szerezte meg. Az újabb képregényekből már szerencsére mi, magyarok sem maradtunk ki, és a Semic 1997 óta folyamatosan (ez utóbbi is nagy szó) adja ki a Dark Horse képregényeit.

Ezen kiadványok minősége persze ugyanúgy változó, mint az azonos témájú regényeké, ideértve akár a rajzstílust, akár a történetek színvonalát (lévén, hogy számos eltérő stílusú és képességű rajzoló és író dolgozott és dolgozik ezeken a projekteken). Ettől függetlenül a Star Wars-mítosz továbbépítésében betöltött szerepük vitathatatlanul nagy, és művészi értéküket is komolynak nevezném az esetek többségében. Ezzel a jelek szerint nem vagyok egyedül, és ezt azt is bizonyítja, hogy kiadásra kerülhettek a fenti könyvek. A Panel to Panel (Képkockánként) kötetek szerkesztője, Randy Stradley elmondása szerint céljuk az volt, hogy a legfigyelemreméltóbb, legértékesebb címoldalakat és képkockákat (vagy legalábbis egy részüket) kiemeljék és mindenféle zavaró címsor, vonalkód és sorszám nélkül bemutassák.

A kötetek mérete és kiváló papír- illetve nyomdai minősége eleve tekintélyt parancsoló, ehhez azonban még hozzáadhatjuk a kétszer 192 oldalas terjedelmet. A legtöbb kép teljes vagy majdnem teljes oldalt kapott, és természetesen tematikus bontásban kapjuk őket. Az első kötetben ez alapvetően csoportok szerint megy (pl. Hősök és szövetségesek, Bajkeverők és gazemberek), míg a másodikban a galaktikus történelem nagy korszakai szerint (pl. a Régi Köztársaság vagy a lázadás kora). Az oldalak alján megtaláljuk a forrás (az adott képregény), illetve a készítők nevét is.

Árát tekintve a középmezőnyben helyezkedik el, 6-7000 forintos árával. Úgy vélem, a téma művészeti jellegű kiadványai között ez az egyik legszebb kivitelű könyv. A rajongóknak csak ajánlani tudom.

Star Wars Panel to Panel 1-2
Szerkesztette: Randy Stradley
Dark Horse Books 2004, 2007

Egy jól ismert zsivány...

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr30847134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása