FILM: Batman: Kezdődik!
2008. augusztus 21. írta: Monty H.

FILM: Batman: Kezdődik!

Végre egy komoly Batman-film. Nolan és Bale megmutatja...

Mert Batman is kezdte valahol...


Kezdődött az egész a Bob Kane által kigondolt figurával, úgy 60-70 éve. Aztán folytatódott a ma már megmosolyognivaló tévésorozattal, később pedig a Tim Burton féle nagyjátékfilmmel, 1989-ben. Én ez utóbbin és a nálunk kiadott képregényeken keresztül ismertem meg a Denevérember figuráját, aki a valóságban nem létező Gotham városának védőangyala. Kétségkívül jól felépített karakter a képregényhősők között, ám filmes vonalon nekem valahogy mindig hiányzott belőle valami. Az első Batman-filmnél nem értettem, miért van úgy oda a világ. Mozifilmre került végre a figura, de ennyi és nem több, gondoltam én. Az első folytatást (Batman visszatér) nem is néztem meg. A következőt (Mindörökké Batman) már igen, és akkor, 16 évesen tetszett, mivel a képregény világára sokkal jobban hajazott, de drámaiságból volt még mit tanulni. Az ezután következő (Batman és Robin) aztán már teljesen elborzasztott – megkockáztatnám, ez volt az eddigi leggyengébb. Amikor aztán bejelentették, hogy Christopher Nolan (a Memento rendezője) visszatér a kezdetekhez, felcsillant a remény, hogy az egész Batman-sorozat tiszta lappal indulhat újra. Nyugodtan állíthatjuk, ez történt.

A képregényhősök, a szuperhősök jelentős részénél döntő fontosságú lehet a motiváció kérdése, vagyis az, hogy „miért teszi ez az ember azt, amit?” Gondoljunk Pókemberre, akinek nagybátyját megölték, s mikor a gyilkos nyomába eredt, rádöbbent, hogy a gonosztevő az az ember, aki nemrégiben futni hagyott – lazaságból. Batman esetében a szülők elvesztése indítja el őt az úton, akiket hidegvérrel meggyilkoltak a szeme láttára. Ezt persze minden mozirajongó tudja, ám a film előtt nem voltunk tisztában azzal, hogyan is jutott el Bruce Wayne odáig, hogy Batman válhasson belőle. Na, ez az. Hiszen attól, hogy dúsgazdag vagy, nem vághatsz csak úgy neki az éjszakának, mondván, most megmented a várost. Előbb meg kell értened az alvilágot – csak ezután gondolhatsz arra, hogy legyőzd. A testedet és lelkedet pedig meg kell edzened. Hogy érte el mindezt Bruce Wayne? Erről szól a film.

Christian Bale már más filmekben is bebizonyította, mennyire jól áll neki a kemény, de érzelmeivel küzdő hős szerepe. Az ő kiválasztása telitalálat volt, ám ezzel még nem értünk a lista végére. Liam Neeson, Michael Caine, Gary Oldman és Morgan Freeman is megteszi a magáét, sőt a kisebb szerepek terén is érezhető az igényesség. Mindehhez csapjuk hozzá a kiváló dialógusokkal megáldott, valóban fordulatos forgatókönyvet, a remekül sikerült effekteket és koreográfiákat, valamint a Hans Zimmer és James Newton Howard nevével fémjelzett filmzenét. A végeredmény lenyűgöző, s a kritikusok nem túloztak, mikor 2005 egyik legjobb filmjeként minősítették a darabot. Le a kalappal.

A magyar DVD-kiadás példaértékű, méltó a filmhez. Extrákkal teletömött duplalemezes változatot kapunk, méghozzá nem is drágán. Az angol és magyar hanghoz angol és magyar felirat tartozik, a bónusz anyag pedig változatos, de sohasem unalmas vagy túlhúzott. Találunk kisfilmet az előkészületekről, a makettek és különleges effektek megalkotásáról, a főhős karakteréről, vagy épp a Batmobilról. A mindezt bevezető, a képernyőn futó képregény különösen jó ötlet volt.
Sajnos a magyar szinkronról és feliratról nem tudok sok jót mondani. A szinkronhangok kiválasztása – leszámítva Bale magyar hangját – még elmenne, ám a magyar szöveg egyszerűen nem elég jó. Ez nem feltétlenül a fordító hibája: az eredeti angol szöveg ugyanis tele van markáns, de nehezen fordítható mondatokkal. (De hát klasszikusokat csak eredetiben, ugyebár…) Ez viszont nem jelenti azt, hogy spórolni kellett volna a magyar felirat hosszával – az ugyanis hiányos és igénytelenül leegyszerűsített.
Zárszóként tehát annyit, hogy mindenkinek ajánlom, aki kicsit is érdeklődik a kalandosabb filmek iránt – őket ne rémissze el a főhős képregényes eredete. Ez a mű nemcsak képregény-adaptációként, hanem FILMként is megállja a helyét. Maradandó alkotás. 

Igényes, izgalmas, felejthetetlen.
Értékelés: 10/10
 
Batman: Kezdődik! (Batman: Begins)
Warner Bros. 2005
Akció, dráma (134 perc)
Rendező: Christopher Nolan
Szereplők: Christian Bale, Liam Neeson, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Katie Holmes
Zene: Hans Zimmer, James Newton Howard

 

Néhány hasznos link:

A film előzetese 

A film egyik központi fontosságú jelenetsora

 

S hogy Christian Bale sokarcú tehetsége előtt is tisztelegjünk, lássunk néhány portrét róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr30696115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása