SOROZAT: Spartacus – Elátkozottak háborúja
2013. április 17. írta: Monty H.

SOROZAT: Spartacus – Elátkozottak háborúja

Jobb szabadon meghalni, mint láncokban élni

Egy évvel a harmadik széria után meg is érkezett a STARZ ókori sorozatának záróévadja. Nem haboztam sokat, hanem nekiültem, hogy lássam, a forgatókönyvírók ezúttal hogyan próbálják a maguk javára fordítani (vagy inkább ferdíteni) a történelmi tényeket, és persze mit eszelnek ki a fináléhoz.

warofthedamned01.jpg

Spartacusék vezúvi győzelme nyomán Rómán rettegés lesz úrrá. A félelmetes rabszolgahad leverése immár kardinális kérdés: a szenátus Marcus Crassust jelöli ki a feladatra, aki saját pénzén felszerelt hadseregével és törtető fiával, illetve egy viszonylag ismeretlen tiszttel, valami Julius Caesarral az oldalán indul dél felé. Spartacus tudja, hogy biztos háttér híján nincs sok esélyük szembeszállni az idővel bizonyosan megérkező büntetőexpedícióval, ezért a tenger felé indul...

warofthedamned02.jpg

Már rögtön az első epizódoknál kiszúrtam, hogy a színvonal bizony megint esett valamicskét: az erőszakszintet újfent felfelé tolták (szerintem teljesen feleslegesen), ezzel párhuzamosan viszont egyre messzebb kerülünk az eredeti széria hangulatától. Ez pedig nagyon jól eltalált keveréke volt az izgalmas forgatókönyvhöz igen hasznos elemeknek, úgymint intrika, némi gladiátoros életszemlélet, vagy épp személyiségfejlődés. Namost ebben a szezonban intrikát már csak elvétve találunk (a szenátus és Tiberius részéről - amit a többiek művelnek, nem számít), a gladiátorok természetesen legyőzhetetlen (talán túlontúl is legyőzhetetlen) szabadságharcosokká válnak, ami nem rossz, csak épp leegyszerűsödik tőle minden, a személyiségfejlődés pedig háttérbe szorul. Igazán figyelemreméltó új karaktereket ráadásul csak római oldalon találhatunk. Crassus például kiválóan megtestesíti a római birodalom vaskezű végrehajtóját, ráadásul az ő személyiségének jut is elég idő a kibontakozásra. Pont vele és néhány kollégájával pedig jobban belevonhatták volna a történetbe a szenátus és a hátország világát. Crassus elhanyagolt feleségével és a megjelenő egyetlen szenátor munkatársaival adhattak volna némi urbánus ízt az amúgy nagyon is a harcokra összpontosító szkriptnek, mely amúgy sem a legizmosabb a négy közül.

warofthedamned03.jpg

A női vonal is megrekedt. Lucretia és Ilithya annak idején nagyon magasra tette a lécet, látványosan aláhúzva, hogy a befolyásos férfiak mögött bizony ott állnak a nők is. Sajnos a hölgyek ebben a részben szinte kizárólag díszletelemként szolgálnak; egyedül talán Kore az, akinek tényleges kihatása van az eseményekre. Külső szempontjából persze nincs okunk panaszra: a fenti képen látható érzéki szende Sibyl (Gwendoline Taylor) és az érett asszonyi Laeta (Anna Hutchison) remekül illenek a kevésbé harcias női szereplők közé. És a sminkes, illetve az operatőr ezt pofátlanul ki is használja, de a látványvilág ettől függetlenül továbbra is magával ragadó, vagyis a heroikus naplementék vagy a kontrasztos látképek most sem hiányoznak. 

A negatívumok ellenére minden rajongónak ajánlom a negyedik évadot. Összességében jó kis sorozat volt a Spartacus, és ezen a némiképp csökkenő színvonal sem változtatott.

A színvonal picit lejjebb.
Értékelés: 7/10

Spartacus – Elkárhozottak háborúja (Spartacus – War of The Damned)
STARZ 2013
Történelmi sorozat (részenként kb. 55 perc)
Rendező: Mark Beesley, John Fawcett, stb.
Szereplők: Lyam McIntire, Manu Bennett, Dustin Clare
Zene: Joseph LoDuca

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr245223519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pötty1 2013.04.17. 18:29:08

Sajnálom, hogy vége, de szerintem is ez a leggyengébb évad.

Ami nem tetszett, az Gannicus halála. Talán ő érdemelte volna meg a legjobban, hogy hősiesen a csatatéren essen el.

Spartacus viszont rendben volt, szerencsére nem igazolódott az a félelmem, hogy elviszi az írókat a szokás hatalma és valamiféle happy endet próbálnak meg kihozni, esetleg egy folytatás lehetősége miatt nyitva hagyni a végét, pl, hogy nem tudni mi lesz Spartacussal. Ehhez képest szép befejezés, és végül szemtől-szembe senki sem tudta legyőzni őt.

És még egy nagy + pont a készítőknek a stáblistáért, különösen a végéért ahol Andy üvölti: I am Spartacus!

Monty H. 2013.04.17. 21:49:38

@Pötty1: Gannicust én is nagyon megkedveltem, talán az egyik legmarkánsabb gladiátor-karakter volt mind közül.

Nekem is voltak félelmeim: hogy például súlyos sérülten kimenekítik, és a rómaiak azt hiszik, hogy meghalt, holott valójában Afrikába hajózik és új életet kezd, stb. Hát végül szerencsére nem így alakult. A stáblista pedig valóban epikus... Mondjuk a stáblista sorait úgy rendeztem volna a helyükben, hogy ne zavarják ezt a vizuális élményt, de most már mindegy...

markymango 2013.04.18. 16:34:03

Jó kis sorozat volt ez, hát az első évad színvonalát tényleg nehéz volt hozni. A Róma-t is szerettem még, nem semmi korszak lehetett ez :D Azt néztem, hogy az HBO online is nézhetővé tette az HBO GO-n: redir.ec/gobox

Ríl 2013.04.25. 12:09:48

Szerintem nagyon jó sorozat volt ez, amiket írsz az mind igaz, ennek ellenére nekem legalább annyira tetszett mint a korábbiak, bizonyos tekintetben még jobban.
Azt az egyet sajnálom, hogy valahol nem úgy záródott, hogy kielégítse az ember igazságérzetét, amit mondjuk a történelmi tények fényében nehéz is lett volna mondjuk, de azért ennél jobban megoldható.
(Pl talán kicsit szentimentális, de mondjuk ha lett volna utalás h. ha akár Laeta akár Sibyl várandós Spartacustól/Gannicustól akkor az valamennyire helyretette volna a dolgokat (ez pl. a Rettenthetlenben is benne volt)). Vagy jobban érzékeltetik hogy a rómaiaknak milyen fájó volt ez az egész.
Gannicus nekem is az egyik kedvencem, az ő végzete nem tetszett, méltóbb lett volna ha tényleg az utolsó lehelletéig küzd, amikor körbevették, és még félholtan is leöl egy tucat rómait.

Amúgy az tényleg túlzás, hogy milyen szuperhősökként voltak ebben a szériában a gladiátorok bemutatva csata közben, ugyanakkor viszont az is érdekes, h. a valós történelemben jóval több (hadi) sikert értek el mint amit a sorozatban láttunk, tehát ha más értelemben is, de tényleg nagyon komoly arcok voltak.

És most talán nem leszek népszerű, de eszembe jutott egy hálivúdiasabb, de amúgy teljesen reális befejezés, ami lehetett volna a sorozatban epilógusként. Crassus ugyanis úgy végezte be 18 évvel később tudtommal, hogy a párthusok lemészárolták a seregét, neki pedig a szájába olvasztott aranyat öntöttek (mivel állítólag elég kapzsi volt (sok rossz tulajdonsága mellett ez sincs igazából ábrázolva a mostani szériában.))

Ja és még annyi, hogy igen kíváncsi lennék egy bodycountra mert szerintem ebben a szériában több vér folyik, mint az összes előzőben együttvéve.

Monty H. 2013.04.25. 22:24:35

@Ríl: Nem akartam itt spoilerkedni, de én is azon agyaltam, hogy ha a végén kiderült volna, hogy a két nő amúgy gyermeket vár, akkor abból akár tovább is lehetett volna pörgetni a sztorit. Akár úgy is, hogy Crassus halálakor az ifjak is ott vannak... De ez már nagyon hálivúdi...

A római oldal nemcsak Crassus terén hanyag. Ahogy írtam, itt nagyon hiányzott a másik oldal mélysége. Néhány szenátor még elkélt volna ide (lásd a Gladiátort, ahol ott keverik a sz*rt a háttérben).

A bodycount terén: valaki nyilván erre is rá fog mozdulni, vannak ilyen honlapok...

Monty H. 2013.04.25. 22:26:18

@Ríl: Amúgy meg: ma láttam az utcán egy anyukát, aki tökre hasonlított Laetára, ráadásul egy kisgyereket vezetett... Ha ez valamiféle jel, és egy év múlva jön a "Spartacusék gyermekei" c. sorozat, hát én nem fogom bánni. :-)))

Ríl 2013.04.26. 09:28:42

@Monty H.: Én amúgy egy olyan folytatást tudnék elképzelni, (amire amúgy nem tudom van-e példa a filmek világából), hogy folytatásként egy új sorozat indulna Caesarról. Tehát a szereplők nagy része mondjuk lecserélődne de a történet és a képi világ megmaradna.
Caesar mint történelmi személy amúgy elég szimpatikus számomra, viszont ebben a sorozatban inkább ellenszenves volt, (még ha egyértelműen nem is ő volt a legsuttyóbb). Szóval egy jó kis jellemfejlődést lehetne rajta ábrázolni, ahogy innen eljut odáig, hogy elfoglalja a fél világot, és magához ragadja a hatalmat, majd végül kinyírják.
És itt megint vissza lehetne térni az intrikák világában, de tény h. ezt már meg kellett volna alapozni ebben a sorozatban számos római szereplővel.
(Nem is értem h. egy ilyen sikeres sorozatot miért zártak le, bár gondolom sokak számára ez a szimpatikus.)

Amúgy csak én éreztem úgy a film közben hogy Caesar (Todd Lasance) baromira hasonlít Brad Pittre?

Monty H. 2013.04.26. 10:50:30

@Ríl: Én sem tudom, volt-e ilyen, de az ötlet kiváló, ráadásul szinte minden rendelkezésre áll hozzá. Akár egy-két gladiátort is vissza lehet hozni a Spartacusból, de ez tényleg szólhatna Caesarról és koráról. Viszont a Róma is pont azt az időszakot boncolgatta...
süti beállítások módosítása