FILM: Tizenhárom nap
2012. október 25. írta: Monty H.

FILM: Tizenhárom nap

Az idegháború

Éppen ötven évvel ezelőtt élte át a világ a hidegháború talán legaggasztóbb időszakát, melyet utóbb kubai rakétaválságként emlegettek. A Szovjetunió titokban közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat telepített a szigetországba, melyeket az amerikai légierő felderítői lefotóztak. Az ezt követő politikai csatározás a harmadik világháború kitörésével fenyegetett két – nagyon hosszúnak tetsző – héten át.
13 nap 3.jpg
Kennedy elnökségének talán legnehezebb időszaka volt ez. Több oldalról is súlyos nyomás nehezedett rá: nemcsak saját országának biztonságára kellett gondolnia, hanem többek között a keleti blokkba ágyazódott Nyugat-Berlinére is; a katonai megoldást sürgető tábornokok végre agresszív fellépést akartak tőle látni, ő viszont végig törekedett a békés rendezésre, ugyanakkor nem mutatkozhatott gyengének az oroszok - és a világ - előtt. Mégis volt elég ereje nemet mondani arra a lehetőségre, ami valószínűleg újra lángba borította volna a világot.
13 nap 4.jpg
Roger Donaldson (Beavatás, Dante pokla) történelmi drámája dokumentarista stílusban vezeti végig a nézőt, napról napra a történteken, természetesen a Fehér Ház, pontosabban Kenny O’Donnell elnöki tanácsadó szemszögéből. Megmutatja a színfalak mögötti elkeseredett vitákat, a személyes eszmecseréket, illetve a nemzetközi tárgyalások alakulását, amelyek mind-mind döntően befolyásolták az események végkimenetelét, mindezt feszesen és emberközeli módon, márpedig egy politikai drámánál ez igen lényeges szempont.
13 nap 5.jpg
A film mellesleg nem Robert Kennedy Tizenhárom nap című könyve alapján készült, hanem A Kennedy-hangfelvételek című kötet felhasználásával. A Fehér Házban történő megbeszélésekről az elnök gyakran kért magnófelvételeket, s a forgatókönyv egy részét ezek alapján alakították. A rendelkezésemre álló ismeretanyag alapján azt mondanám, valóban hiteles és hangulatos lett a végeredmény, melyet néhány archív felvétellel, illetve digitális trükkökkel is megtámogattak. A szereplők kiválogatása is meggyőző, így a korszakot jobban ismerők a névaláírások nélkül is rögtön képesek beazonosítani a feltűnő személyiségeket (még ha némelyikük talán túl fiatal is volt ezekre a szerepekre), McGeorge Bundytól Robert McNamaráig.
13 nap 1.jpg
A filmzene Trevor Jones (A pokolból, G.I. Jane, Az utolsó mohikán) munkája, aki remek érzékkel elevenítette meg a feszültségterhes percek atmoszféráját, de a nyugodtabb és a heroikusabb dallamokkal is célba talált, még ha a zene nem is lehet olyan hangsúlyos eleme a legtöbb jelenetnek. Mindenesetre érdemes belehallgatni a CD első számába, mely a legszebb részeket is tartalmazza.

A 80 millió dolláros költségvetésnek egy év alatt csak durván a fele, 46 millió jött vissza a készítőknek. Talán a DVD-kiadás javított még valamicskét a bevételen, de érthető, hogy a nagyközönség soraiból nem mindenkit fog meg ez a téma. Akit viszont igen, annak bátran ajánlom, már csak az évforduló kapcsán is.

A film kétféle magyar változatban is kijött DVD-n, egy- és kétlemezes változatban. Az első lemezen a film található angol és magyar hangsávval, plusz magyar felirattal (ez sajnos megint csak hiányos és itt-ott pongyola megfogalmazású). Az extra lemezen számos kisfilm található a korszakról és a film készítéséről.

Igényes, dokumentarista dráma.
Értékelés: 8/10

Tizenhárom nap (Thirteen Days)
New Line Cinema 2000
Történelmi, politikai dráma (147 perc)
Rendező: Roger Donaldson
Főszereplők: Kevin Costner, Bruce Greenwood
Zene: Trevor Jones

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr744866359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambtari 2012.10.25. 14:11:28

egy kicsit feltúrbózott akciójelenetekkel lehetett volna belőle mozifilm is

Monty H. 2012.10.25. 16:59:31

@ambtari: Khmmm. Ez egy mozifilm... A magyar mozikban is játszották.

symor 2012.10.25. 23:34:47

Az egyik kedvenc filmem, hihetetlen, hogy 1962-ben majdnem megvalósult az a vízió, amire Az utolsó part című könyv és film már 1959-ben figyelmeztette a világot:
www.imdb.com/title/tt0053137/

Pár napon, talán pár órán múlt, hogy nem pusztították el az egész világot a nagyhatalmak ellenségeskedésükkel.

Kennedy elnökségének azt hiszem ez volt a legnagyobb eredménye. Minden más intézkedését lehet vitatni tőle, még a polgárjogokat érintő lépéseire is rásüthetik, hogy rákényszerült az engedetlenségi mozgalom politikai megerősödése miatt.

Az viszont vitathatatlanul Kennedy érdemei közé írható, hogy nem hozott rossz döntéseket és nem indított atomháborút, habár az úgynevezett "katonai szakértők" egy része erre ösztönözte. Elképzelhetetlen mi lett volna akkor, ha ebben az időszakban már Nixon az elnök.

Azt hiszem Kennedy ekkor megmentette a világot, pusztán azzal, hogy helyes döntést hozott!

Berszi 2012.10.26. 18:53:21

hatalmas film, egyike a keveseknek ami eredetiben is megvan. és nem csak a háborús szál miatt, hanem a válságkezelési és menedzsment tanulságok miatt is

Monty H. 2012.10.27. 00:41:13

@symor: Hatalmas megnyugvás ez nekem. Ezek szerint nem csak nekem jött be a film. :-) Egyébként ez a válságkezelési szempont sem utolsó, bár ez tényleg olyan, hogy ott kell lenni személyesen és minden szempontot átnézni ahhoz, hogy átérezzük a súlyát. Ettől függetlenül a film érdeme, hogy részben ez is sikerül.

Igen, Kennedyről már olvastam, hogy amit a belpolitikában letett az asztalra, valójában nagyon kevés. De ezzel a cselekedetével az én szememben akkor is nagyot nőtt. Plusz a (nem őáltala írt) beszédeit is nagyon szeretem. Még most is erőteljes az "Ich bin ein Berliner"-szónoklata.

Mellesleg az, hogy tudott nemet mondani az agresszióra, azt hiszem, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy meggyilkolják... Én legalábbis hajlok arra, hogy elhiggyem, a vezérkar utálta, mert kétszer is elszalasztotta a lehetőséget egy háborúra. Tudom, a JFK c. film háttere máig nem tisztázott, sokan köpködik, de valahogy úgy látom az olvasottak alapján, nagyon sokan voltak ott, akiknek kellett már egy konfliktus, ilyen-olyan okokból, és Kennedytől ezt nem várhatták el.

ambtari 2012.10.28. 02:03:57

hopsz.... nekem pedig a kép minősége alapján TV filmnek tűnt... viszont magán a story zsenialitásán ez sem változtat
süti beállítások módosítása