FILM: Lélegezz!
2012. július 10. írta: Monty H.

FILM: Lélegezz!

Meddig mennél el, ha meg akarnál menteni valakit?

Elég kevés olyan film akad mostanában, mely a törvénytelen, de amúgy jogos vagy jogosnak tűnő megoldásokat helyez a történet középpontjába. Nemrég ilyen volt a Törvénytisztelő állampolgár, mely az önbíráskodás kérdését feszegette egy olyan élethelyzetben, amelyben a jog nem jelent segítséget. A fenti mű az ilyen jellegű bűnügyek helyett az egészségügy visszásságainak egyikét vizsgálja és azt, mit tehet ilyenkor az egyszerű szülő.
inhale2.jpg
Paul és Diane nehéz helyzetben vannak, kislányuk, Chloe ugyanis súlyos beteg: tüdeje hamarosan felmondja a szolgálatot, és csak egy donor menthetné meg. Az amerikai egészségügyi rendszer azonban képtelen időben biztosítani neki új tüdőt – márpedig a végső stádiumban jár, vagyis alig néhány hete maradt az életből. Paul, aki egyben jogász is, ezért ismerőseinél kilincsel, s végül Mexikóba utazik, hogy tető alá hozzon egy illegális műtétet…
inhale4.jpg
Az első szó, ami eszembe jut erről a filmről, hogy szégyentelenül realista, rögtön hozzáteszem, pozitív értelemben és céllal. Nemcsak azért, mert megmutatja, mire képes egy kétségbeesett szülő, ha gyermeke élete a tét, hanem mert a kritika hangjával él a rendszerrel szemben is, majd nem kendőzi el az alvilági ügyletek valóságát sem. Mindezt azért, hogy rádöbbentse a nézőket, így megy ez manapság: az alvilág évente durván 15 ezer ember szerveivel kereskedik. S a történet lezárása ugyan vitára adhat okot, de az üzenet feltétlenül célba ér, a kérdés pedig nyitva áll: mit tennél ilyen helyzetben TE?
inhale3.jpg
Technikailag is igényes alkotásról van szó, még ha semmilyen extra tartalmat nem találunk benne ilyen oldalról. A mexikói alvilágban tekergő, állandó veszélyben levő férfi élményeit a kézikamera – ezúttal nem túlzó – remegése remekül visszaadja. Tulajdonképpen ezeknek a jeleneteknek az atmoszférája marad meg leginkább az amúgy sem hosszú filmből; a közép-amerikai hangulat megidézése jól sikerült, és a néző valóban átérezheti a szorult helyzetnek legalább egy részét.
inhale1.jpg
A szereplőgárda ismerős arcokkal teli: Dermot Mulroney (Az utolsó törvényenkívüli) játssza az apát, Diane Krüger (Forces spéciales, Fegyverszünet karácsonyra) az anyát, de előkerül még Sam Shepard (Testvérek, A sólyom végveszélyben), Vincent Perez (Cyrano de Bergerac, Tulipános Fanfan) és Rosanna Arquette (Ponyvaregény, Intruderek támadása) is. Ismét rácsodálkoztam Krüger kisasszony érzelmekkel teli játékára és nőies szépségére, pedig viszonylag kevés idő jut neki a filmben.

A filmet magyarul is sugározták már, de a kereskedelmi forgalomban tudtommal nem elérhető. Az angol DVD-változat angol hangsávot és angol feliratot tartalmaz, de pár előzetest leszámítva semmi mást nem találunk a korongon.


Mellbevágóan realista dráma.
Értékelés: 9/10

Lélegezz! (Inhale)
Universal 2010
Dráma (81 perc)
Rendező: Baltasar Kormákur
Szereplők: Dermot Mulroney, Diane Krüger
Zene: James Newton Howard

A bejegyzés trackback címe:

https://monty.blog.hu/api/trackback/id/tr904636495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m.o.z.s.o. 2012.07.11. 21:51:42

Emberi jogi témában talán ide kapcsolható a Belső tenger c. spanyol produkció, ami minden ízében távol áll a klasszikus nyugati eutanázia-filmektől, holott ezt a témát dolgozza föl. Gondolatgazdag és álomszép.

Monty H. 2012.07.13. 09:15:42

@m.o.z.s.o.: Hát igen, az eutanáziáról aztán lehet beszélni... Majd utánanézek a filmnek.
süti beállítások módosítása